Τρίτη 15 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν αξίζει αυτός ο ρόλος για την Ελλάδα
  • Ο ελληνικός λαός θα πολεμήσει μόνο όταν απειλούνται τα σύνορα και τα ελληνικά εδάφη
  • Πέστε μας ποια είναι η περίφημη αμερικανική πρωτοβουλία;
  • Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή

"Να μας εξηγήσετε τι πληρώνει ο ελληνικός λαός για τα έξοδα συμμετοχής στα επιθετικά στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ", ζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας της, από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο. "Πείτε μας πόσο πλήρωσε η Ελλάδα σαν συμμετοχή στις στρατιωτικές επεμβάσεις που έκανε το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βοσνίας.Εάν έτσι καταλαβαίνετε το φιλειρηνικό ρόλο της Ελλάδας, εμείς διαφωνούμε. Και δεν αξίζει αυτός ο ρόλος στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός θα πολεμήσει, μόνο όταν απειλούνται τα σύνορα και τα ελληνικά εδάφη.Αντίθετα, θέλει να πάρει μέρος στη διαφύλαξη της ειρήνης στην περιοχή από αυτούς που κινδυνεύει".

Σχολιάζοντας, στην αρχή της δευτερολογίας της, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τα λεχθέντα από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο για δημιουργία δύο ελληνικών στρατιωτικών εκστρατευτικών σωμάτων, είπε:

"Με μεγάλη σιγουριά, υπογράμμισε ο κ. υπουργός ότι η Ελλάδα μέσα σ' αυτή τη ρευστή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μπορεί να παίξει έναν πολύ μεγάλο ρόλο στην περιοχή. Η Ελλάδα δεν μπορεί να διασφαλίσει την υπεράσπιση των συνόρων της από τους συμμάχους και θα παίξει μεγάλο ρόλο στην περιοχή;

Ξέρετε κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να παίξει ρόλο σημαντικό η Ελλάδα, δηλαδή ρόλο που αναγνωρίζουν οι σύμμαχοί της;

Πρώτον, όταν μετατραπεί - και έχει μετατραπεί - σε ένα μεσιτικό γραφείο των αμερικανικών ή των γερμανικών κεφαλαίων στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Γιατί αυτή τη δουλιά κάνει. Μεσιτεύει το αμερικανικό κεφάλαιο. Ολες οι συναντήσεις των ελληνοαμερικανικών επιμελητηρίων που έγιναν στη Θεσσαλονίκη αυτό το ρόλο έπαιξαν. Και οι περίφημοι ομογενείς, Ελληνοαμερικανοί, ΑΧΕΠΑΝΣ, όταν έρχονται, εδώ δεν ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα. Απλώς, χρησιμοποιούν σαν μεσίτες το ελληνικό υπουργείο, την ελληνική κυβέρνηση, για να πάνε να κάνουν τοποθετήσεις κεφαλαίων στα Βαλκάνια".

Εξηγήστε μας τον τραγέλαφο

"Δεύτερον, ακριβώς αυτόν το ρόλο, που είπατε προηγούμενα, καλείται να παίξει η Ελλάδα και, ήδη, τον έχει παίξει ως ένα βαθμό. Μιλήσατε για τη συγκρότηση δύο νέων τμημάτων του ΝΑΤΟ, που θα διαφυλάξουν την ειρήνη στην περιοχή, όπως διαφύλαξαν την ειρήνη στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Βοσνίας!

Συγκροτώντας τις πολυεθνικές επιθετικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, βεβαίως, θα πάρετε εύσημα και από τους Αμερικανούς και από τους Γερμανούς. Και πρόκειται για τις γνωστές πολυεθνικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης, που θα συγκροτήσετε μαζί με τουρκικά και ιταλικά στρατεύματα και, μάλιστα, υπό τη διοίκηση, εναλλακτικά, Τούρκου αρχιεπιτελάρχη, πότε Ελληνα, πότε Ιταλού. Αυτά είναι πασίγνωστα. Και, τελικά, συγκροτούμε δυνάμεις για την ειρήνη στην περιοχή - εμείς λέμε βλέπε πόλεμο ή βλέπε επεμβάσεις στρατιωτικές, πολιτικές - με την ηγεσία μιας χώρας, η οποία αμφισβητεί τα σύνορά μας! Αυτόν τον τραγέλαφο μπορείτε να τον εξηγήσετε στον ελληνικό λαό;

Πιστεύετε πραγματικά ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στην περιοχή; Μπορεί να παίξει ρόλο, αλλά θα είναι αρνητικός. Δεν ξέρω, υποφέρετε από μεγαλομανία. Και από ραγιαδισμό υποφέρετε. Και ο ραγιαδισμός με τον μεγαλοϊδεατισμό και τη μεγαλομανία πάνε μαζί. Αυτόν το ρόλο εμείς για την Ελλάδα δεν τον επιθυμούμε. Αλλο μεγάλο ρόλο επιθυμούμε να παίξει η Ελλάδα: Τον ρόλο της διαφύλαξης πραγματικά της ειρήνης από τις επεμβάσεις των Αμερικανών, των Γερμανών, του ΝΑΤΟ".

Πόσα πλήρωσε η Ελλάδα;

"Επιπλέον, κύριε υπουργέ, να μας εξηγήσετε τι πληρώνει ο ελληνικός λαός για τα έξοδα συμμετοχής στα επιθετικά στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Πείτε μας πόσο πλήρωσε η Ελλάδα σαν συμμετοχή στις στρατιωτικές επεμβάσεις που έκανε το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βοσνίας; Εάν έτσι καταλαβαίνετε τον φιλειρηνικό ρόλο της Ελλάδας, εμείς διαφωνούμε. Και δεν αξίζει αυτός ο ρόλος στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός θέλει να πολεμήσει μόνο όταν απειλούνται τα σύνορα και τα ελληνικά εδάφη.Αντίθετα, θέλει να πάρει μέρος στη διαφύλαξη της ειρήνης στην περιοχή από αυτούς που κινδυνεύει.

Κοιτάξτε να δείτε. Μας είπατε τώρα ότι το ΝΑΤΟ συγκροτεί αυτές τις δυνάμεις αυτής της επέμβασης για να διαφυλάξει την ειρήνη. Και εγώ σας ρωτώ: Εχει εξαπολυθεί ποτέ πόλεμος για τον πόλεμο; Ολοι οι πόλεμοι που έγιναν, οι ιμπεριαλιστικοί, οι επιθετικοί ήταν για την ειρήνη. Αυτός ήταν ο "σκοπός" των πολέμων, από τον Χίτλερ μέχρι τους πρόσφατους πολέμους στο Βιετνάμ και όπου έγιναν. Για την ειρήνη έγιναν οι πόλεμοι. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο βαθιές διαφορές μας χωρίζουν".

Αναφερόμενη, ακολούθως, η Αλέκα Παπαρήγα στη σύσταση "Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής", τόνισε:

"Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει να τοποθετηθούμε στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Εμείς έχουμε πει "όχι" για δύο λόγους: Εναν διαδικαστικό και έναν ουσιαστικό πολιτικό.

Πρώτον, είμαστε αντίθετοι στη συγκρότηση διακομματικών επιτροπών εκτός Βουλής.Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Μέσα στη Βουλή. Αρκετά κυριαρχικά δικαιώματα έχουν εκχωρηθεί εκτός Ελλάδας και εκτός Κοινοβουλίου. Αρκετά έχει μετατραπεί το Κοινοβούλιο σε πρωτοκολλητή αποφάσεων και ενημερώνεται εκ των υστέρων για τα πάντα.Θέλετε αναβάθμιση της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής; Να την αναβαθμίσουμε. Και, βεβαίως, θα συμμετέχουμε διακομματικά - και συμμετέχουμε με ουσιαστικό τρόπο - και όταν χρειάζεται και σε συσκέψεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά είμαστε ριζικά αντίθετοι σε αυτά τα όργανα εκτός Βουλής. Και μου κάνει εντύπωση πώς οι λάτρεις του συγκεκριμένου Κοινοβουλίου και οι οπαδοί της άποψης ότι είναι Ναός της Δημοκρατίας, τώρα πια πλειοδοτούν σε επιτροπές εκτός Βουλής. Εμείς ξέρετε τι γνώμη έχουμε για το αστικό Κοινοβούλιο και, ωστόσο, υπερασπιζόμαστε και τα τελευταία τυπικά δικαιώματα που έχει".

Δε νομιμοποιούμε τέτοιες καταστάσεις

"Δεύτερον, βάζουμε το εξής ερώτημα: Ωραία, να κάνουμε Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Αφού η εξωτερική πολιτική χαράζεται στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, θα μας ενημερώνετε για τις διάφορες διαβουλεύσεις που γίνονται στην Ουάσιγκτον; Μα, δε μας ενημερώνετε τώρα, ούτε όταν κάνουμε διμερείς επαφές. Δεν ενημερώνετε το Κοινοβούλιο. Και δε μιλάμε για ενημέρωση σε ζητήματα υψίστης ασφαλείας. Ξέρετε πολύ καλά τι εννοούμε.

Και με την ευκαιρία θα αναφερθώ και σε σας κύριε πρόεδρε της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και εσείς πήγατε στις Ηνωμένες Πολιτείες και είδατε κορυφαία στελέχη. Δεν είδατε τον κύριο Κλίντον, αλλά είδατε - αν δεν κάνω λάθος - τον αντιπρόεδρο και μάλιστα, απ' ό,τι έμαθα, ήταν και πολύ ευχαριστημένοι οι Αμερικανοί. Και όταν πήγε ο κύριος Σημίτης ήταν ευχαριστημένοι και όταν πήγατε εσείς, επίσης, ήταν ευχαριστημένοι. Ξέρετε πολύ περισσότερα απ' ό,τι ξέρουμε εμείς και θέλετε να κάνουμε Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής; Τι να κάνουμε; Να νομιμοποιούμε τις αποφάσεις ή να μαθαίνουμε εν των υστέρων και μέσα από τα διάφορα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες πότε έγινε ο α ή ο β στρατιωτικός βομβαρδισμός ή οι διάφορες προβοκάτσιες; Εμείς δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τέτοιες καταστάσεις. Θέλετε Επιτροπή; Να την κάνουμε. Τουλάχιστον όμως, να είναι στη Βουλή και να μπορεί και ο ελληνικός λαός να ξέρει τι γίνεται. Οχι στην αδιαφάνεια να προσθέσουμε καινούρια αδιαφάνεια".

Αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

"Ενα δεύτερο θέμα που θέλω να θέσω είναι το εξής: Επιτέλους, πότε εσείς σαν κυβέρνηση και όλα τα κόμματα, που αυτοπροσδιορίζονται σαν φιλοευρωπαϊκά, - λες και όσοι επικρίνουμε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ είμαστε αντιευρωπαϊστές, αλλά, εν πάση περιπτώσει, θέλετε να ονομάζεστε φιλοευρωπαϊστές, ας ονομάζεστε - θα μας πείτε πώς εξηγείται η μακρόχρονη πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά; Από τη μία οι ολιγαρχίες των χωρών αυτών και οι πολυεθνικές να ισχυροποιούνται και να φτωχαίνουν οι εργάτες, οι υπάλληλοι, η αγροτιά, οι μικρομεσαίοι; Πώς γίνεται αυτά τα μεγέθη να αυξάνονται διαφορετικά και αντίθετα μεταξύ τους; Εξηγήστε μας. Δεν είναι δύο χρόνια, δεν είναι τρία, δεν είναι τέσσερα, να πούμε ότι φταίει η συγκυρία. Εδώ μιλάμε διαχρονικά. Δηλαδή και προ του 1989 και μετά. Εξηγήστε μας, γιατί οι μεγαλύτεροι θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι χρηματιστές και αυτοί που, εν πάση περιπτώσει, δυσανασχετούν, μουρμουρίζουν ή αντιπαρατίθενται είναι τα λαϊκά στρώματα όλων των χωρών;

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι σε τούτη τη Βουλή, αλλά και στην προηγούμενη, ένα πράγμα έχει επιτευχθεί: Η σύγκλιση στην άποψη ότι είμαστε με την Ευρωπαϊκή Ενωση των τραπεζιτών, των βιομηχάνων. Εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτήν. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε αντιευρωπαϊστές. Απλώς, έχουμε άλλη άποψη για την Ευρώπη. Αυτή είναι η άποψή μας".

Η αμερικανική πρωτοβουλία

Απευθυνόμενη, τέλος, στον υπουργό Εξωτερικών, τον ρώτησε:

"Κύριε Πάγκαλε, επιτέλους, θα μας πείτε ποια είναι η περίφημη αμερικανική πρωτοβουλία για να τη μάθουμε και εμείς; Και ύστερα θέλετε "Συμβούλια Εξωτερικής Πολιτικής" εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Ποια είναι αυτή η αμερικανική πρωτοβουλία; Βγείτε και πείτε ότι δεν υπάρχει ή ότι είναι αυτή. Κουβέντα δε λέτε, για να ξέρουμε και εμείς ποια είναι αυτή η αμερικανική πρωτοβουλία. Από πού θα τη μάθουμε αυτή την αμερικανική πρωτοβουλία;

Να γιατί δεν εμπιστευόμαστε τα συμβούλια, τα διαβούλια, τους θεσμούς και αυτή τη θεσμολαγνία που κυριαρχεί εδώ. Οταν έχουν εκχωρηθεί, και αστικά, αν θέλετε, δικαιώματα στα ξένα κέντρα, πώς να εμπιστευόμαστε εμείς εκείνους τους θεσμούς που διαμορφώνει αυτό το Κοινοβούλιο; Εμείς εμπιστευόμαστε εκείνους τους θεσμούς που διαμορφώνει ο λαός στους αγώνες".

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας στα λεχθέντα από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε απλώς ότι ο ελληνικός λαός, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εγγυώνται τα σύνορα της χώρας. Ανταπαντώντας, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

"Κύριε υπουργέ, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι δε μίλησα ούτε για τον ελληνικό λαό, ούτε για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ούτε για τους λαούς όλης της Γης, αν θέλετε. Πράγματι, έχουμε τεράστιες αποδείξεις ότι μπορούμε και ότι είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε και την ειρήνη και τα σύνορά μας.

Μίλησα, κύριε υπουργέ, για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ, το οποίο θεωρείτε ως φύλακα άγγελο της ειρήνης, δεν προστατεύει την Ελλάδα, σε περίπτωση που θα δεχτεί απροκάλυπτες εχθρικές ενέργειες. Και δε βγάζετε κουβέντα γι' αυτό. Το μόνο για το οποίο μπορείτε να μιλάτε είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.Γι' αυτό μίλησα για τους συμμάχους σας και τίποτα παραπάνω. Δεν προσέβαλα, ούτε πρόκειται να το κάνουμε εδώ, ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε τις Ενοπλες Δυνάμεις".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ