Τρίτη 15 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Με την αποφασιστική βοήθεια των φίλων του Κόμματος

Συνεδρίαση της Επιτροπής Πόλης. Συμπεράσματα από την εκλογική μάχη

"Δίπλα στις οργανωμένες δυνάμεις της ΚΟ Πειραιά που δραστηριοποιήθηκαν την προεκλογική περίοδο, δούλεψαν, επίσης δραστήρια, φίλοι μας που αντιστοιχούν στη δύναμη μίας ακόμα ΚΟΠ"!

Το σημαντικό αυτό στοιχείο είναι ένα από αυτά που εξηγούν και το γιατί στον Πειραιά σημειώθηκε αύξηση του εκλογικού ποσοστού του ΚΚΕ κατά 1,64% - πάνω από την πανελλαδική αύξηση που είναι 1,07% Οι παράγοντες που οδήγησαν σ' αυτήν την αύξηση χωρίζονται σε δύο ενότητες. Η πρώτη αφορά τη δράση των Οργανώσεων (μέρος της είναι οι δεσμοί των Οργανώσεων με τον κόσμο, που οδήγησαν και στη σχετική δραστηριοποίηση) και η δεύτερη τους αγώνες που αναπτύχθηκαν στην πόλη, σε όλο το φάσμα της ζωής της.

Τα συμπεράσματα αυτά καταγράφηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πόλης της ΚΟ Πειραιά, που συνήλθε για να εκτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, τη δράση των οργανώσεων το προηγούμενο διάστημα, αλλά και να καθορίσει τα καθήκοντα για το επόμενο διάστημα. Κυρίαρχη εκτίμηση στη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν ότι η Οργάνωση θα πορευτεί το επόμενο διάστημα έχοντας αέρα στα πανιά της, από το αυξημένο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και με βαθιά γνώση των προβλημάτων που ανέδειξε έντονα η προεκλογική περίοδος.

Αναφερόμενος ειδικά στην εκλογική δουλιά που ανέπτυξε η ΚΟ Πειραιά, ο γραμματέας της Σήφης Κωτσαντής σημείωσε πως, όπως προέκυψε και από τις συνεδριάσεις των Αχτιδικών Επιτροπών και των ΚΟΒ, η Οργάνωση έδωσε μια σημαντική μάχη με επιτυχία. Εκανε ένα τεράστιο άνοιγμα στο λαό με περιοδείες, μοίρασμα υλικού, συσκέψεις και συζητήσεις. Από τα στοιχεία, επίσης, που συγκεντρώθηκαν, εκτιμάται ότι η προσφορά πολλών οπαδών ήταν πολύ καλή και αποτελεσματική, μας έφερε σε επαφή με κόσμο που εμείς δε γνωρίζαμε. Ομως, τόνισε, η αξιοποίηση των οπαδών και ψηφοφόρων ήταν κάτω από τις δυνατότητες. Για το άνοιγμα και την επαφή με τον κόσμο αξιοποιήθηκαν κυρίως οι περιοδείες και το μοίρασμα υλικού στα σπίτια και τους χώρους δουλιάς, ενώ δεν αξιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε η προσωπική συζήτηση. Για το σύνολο του κομματικού δυναμικού εκτιμάται ότι έδωσε τη μάχη πιο προετοιμασμένο σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές μάχες και ότι βοήθησε σε αυτό καθοριστικά όλη η δουλιά που είχε προηγηθεί για το 15ο Συνέδριο. Ως πιο αδύνατο σημείο στην προπαγάνδα της Οργάνωσης εκτιμήθηκε η δυσκολία να δένεται η κριτική στα άλλα κόμματα με τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ. Από τις συζητήσεις φάνηκε επίσης ότι ενώ οι εργαζόμενοι κατ' αρχήν κατανοούσαν την κριτική που ασκούσε το Κόμμα και έβλεπαν ωφέλιμο το ρόλο του, δύσκολα κατανοούσαν την προοπτική που ανοίγει η ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Ξεχωριστή αναφορά έγινε από την εισήγηση για την ΚΝΕ, που εκτιμήθηκε ότι έκανε πολύ καλή δουλιά σε χώρους της νεολαίας, απευθύνθηκε σε περισσότερους νέους από κάθε άλλη φορά μετά το '90, με δραστηριοποίηση του 80% της δύναμής της.

Ικανοποιητική κρίθηκε η δουλιά της Επιτροπής Πόλης και του Γραφείου της, καθώς έγκαιρα και ολοκληρωμένα σχεδίασαν τη δουλιά, καθόρισαν στόχους και κατευθύνσεις. Πρόβλημα εντοπίστηκε ιδιαίτερα στην καθοδήγηση της δουλιάς στα νησιά.

Από το σύνολο των συμπερασμάτων για την εκλογική μάχη, η ΕΠ κατέληξε και σε ένα ιδιαίτερα βασικό συμπέρασμα ως προς την προοπτική: Χωρίς κομματικές οργανώσεις, σε όλους τους χώρους, με γερούς και σταθερούς δεσμούς με την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία, ιδεολογικά και πολιτικά εξοπλισμένες και ατσαλωμένες, με καλή λειτουργία και δράση των μελών, δεν είναι δυνατόν να αλλάξει η πολιτική κατάσταση και να αναπτυχθεί το λαϊκό κίνημα, όσες δυνατότητες κι αν υπάρχουν, όσο κι αν η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι μεγάλη και βαθιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ