Τρίτη 15 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενταση για την "υποδοχή" των αμερικανικών σχεδίων

Με τη δημιουργία κλίματος έντασης, η Αγκυρα βοηθά την εκδήλωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό

Πολιτική επιλογή της Αγκυρας, με στόχο την εκμετάλλευση των νέων δεδομένων που εμφανίζονται στο Κυπριακό, θεωρούν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου τις ωμές προκλήσεις των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, που, από το περασμένο καλοκαίρι, έχουν δολοφονήσει τέσσερις άοπλους Ελληνοκύπριους.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις διπλωματικών κύκλων σε Αθήνα και Λευκωσία, η υιοθέτηση της τακτικής των ωμών προκλήσεων από την Αγκυρα στην Κύπρο,από το περασμένο καλοκαίρι, συμπίπτει με την εμφάνιση δύο νέων δεδομένων για το Κυπριακό: Πρώτον,με την εμφάνιση του "ορίζοντα" για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην ΕΕ και δεύτερον,με την έκφραση του ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον για ανάληψη πρωτοβουλίας για το Κυπριακό μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Αυτά τα δύο νέα δεδομένα, όπως υπογραμμίζουν Κύπριοι διπλωμάτες, τείνουν να διαμορφώσουν νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο για το Κυπριακό,το οποίο σπεύδει να επηρεάσει και να εκμεταλλευτεί η Αγκυρα, δημιουργώντας κλίμα έντασης στο νησί.

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, η Αγκυρα γνωρίζει πολύ καλά αυτό που έχουν διαμηνύσει - άτυπα, αλλά σαφέστατα - οι ισχυροί εταίροι: Οτι δεν πρόκειται να αποδεχτούν ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, πριν επιλυθεί το πρόβλημα.Αυτή η στάση των εταίρων, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί ανυπέρβλητη πίεση στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, καθώς είχαν επενδύσει πολλά στην ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα. Η πίεση αυτή εντείνεται από την προκλητική τακτική και την ωμή βία που έχει υιοθετήσει από το περασμένο καλοκαίρι η Τουρκία.

Μέσα στο κλίμα αυτό, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ως "από μηχανής θεός", προσφέροντας "διέξοδο" μέσα από την πρωτοβουλία που ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα αναλάβει μετά τις αμερικανικές εκλογές.Η εμφάνιση της αμερικανικής πρωτοβουλίας, πάντως, χαρακτηρίζεται από Ελληνες και Κύπριους διπλωμάτες, ως διατύπωση μιας απλής, αλλά ταυτόχρονα κυνικής ερώτησης προς την Αθήνα και τη Λευκωσία: Θα υιοθετήσουν τις ρυθμίσεις που προωθεί η αμερικανική διπλωματία ή στην αντίθετη περίπτωση θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ένταση των τουρκικών προκλήσεων και την αναβολή (τουλάχιστον) των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;

Στο ερώτημα αυτό, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου δεν έχουν δώσει ακόμη απάντηση, καθώς επισήμως δεν έχουν ακόμη κατατεθεί οι συγκεκριμένες αμερικανικές προτάσεις. Από τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις, όμως, που ήδη έχει αναλάβει η αμερικανική διπλωματία (πρόταση για στρατιωτικό διάλογο και αντικατάσταση των δυνάμεων του ΟΗΕ με ΝΑΤΟική δύναμη), γίνεται αντιληπτό πως οι στόχοι της Ουάσιγκτον δεν εξυπηρετούν τα ελληνικά και ελληνοκυπριακά συμφέροντα.

Αντιδράσεις

Για την κατάσταση που δημιουργείται στην Κύπρο ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,σε δηλώσεις του επισήμανε πως η Κύπρος αποτελεί εστία κινδύνου όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος,σε δηλώσεις του διαπίστωσε ότι προφανώς έχει δοθεί εντολή να δολοφονούνται όσοι πλησιάζουν στα όπλα του στρατού κατοχής. Το γεγονός, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, αποτελεί απόδειξη ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί λύση του προβλήματος και επιχειρεί - κακόβουλα - να αποδείξει πως οι δύο κοινότητες δεν είναι σε θέση να συμβιώσουν. Τέλος, ο Θ. Πάγκαλος κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να λάβει μέτρα προκειμένου να επιβάλει το Δίκαιο στην Κύπρο, όπως το έχει πράξει σε άλλες περιοχές.

Για την "τουρκική ωμότητα" μιλά και η επιστολή του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη προς τους προέδρους των Εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών -μελών της ΕΕ, του Καναδά και της Ρωσίας, καθώς και προς τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΔΕΕ, της ΟΑΣΕ και της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης. "Για τουρκική θηριωδία που πρέπει να αφυπνίσει επιτέλους τη Διεθνή Κοινότητα" κάνει λόγο στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος,ενώ ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του εκτιμά πως "αυτή η προκλητική ενέργεια υπηρετεί τα σενάρια τυφλής έντασης και στοχεύει στον τορπιλισμό της αναζήτησης μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης για το Κυπριακό". Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας καλεί "την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση να αλλάξουν τακτική απέναντι στην Τουρκία και τους προστάτες της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ