Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
6Ο ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αυταρχισμός από την διευθύντρια

Απέβαλε τα μέλη του 15μελούς, γιατί τόλμησαν να καλέσουν τους συμμαθητές τους σε αποχή από τα μαθήματα

Τη λογική της υποταγής και της παθητικής αποδοχής των πάντων, θέλει να επιβάλει στους μαθητές του 6ου Νυχτερινού Γυμνασίου Αθήνας η διευθύντρια του σχολείου. Σε μια επίδειξη αυταρχισμού και με βάση προφανώς τις προσωπικές της απόψεις περί δημοκρατίας και συνδικαλισμού, απέβαλε για δύο μέρες τα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου, γιατί... τόλμησαν να καλέσουν τους συμμαθητές τους σε μονοήμερη αποχή από τα μαθήματα. Ετσι, οι μαθητές απείχαν εδώ και τέσσερις μέρες από τα μαθήματά τους, ζητώντας πλέον την ανάκληση των άδικων ποινών. Χτες, μετά τις δύο πρώτες ώρες, σταμάτησαν την αποχή σε μια ένδειξη καλής θέλησης για επίλυση του προβλήματος.

Ολα άρχισαν την περασμένη Τετάρτη, όταν το 15μελές Συμβούλιο επισκέφτηκε την διευθύντρια στο γραφείο της και της μετέφερε αίτημα των μαθητών για κάποια ανοχή στο θέμα των απουσιών της επόμενης μέρας, γιατί, λόγω της πανεργατικής απεργίας που είχε κηρύξει η ΓΣΕΕ, θα ήταν δύσκολη η μετάβασή τους στο σχολείο, αφού θα απεργούσαν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς. Να σημειωθεί ότι οι νυχτερινοί μαθητές είναι στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι και δεν κατοικούν στη γύρω από το σχολείο περιοχή. "Να πάρετε ταξί", ήταν η απάντηση της διευθύντριας, που αρνήθηκε να συζητήσει άλλο με τους εκπροσώπους των μαθητών. Ετσι, το 15μελές αποφάσισε να καλέσει τους μαθητές του σχολείου σε αποχή από τα μαθήματα την Πέμπτη. Ομως, η απάντηση της διευθύντριας ήταν διήμερη αποβολή στα μέλη του 15μελούς. Την επόμενη μέρα, το 15μελές διαμαρτυρήθηκε γι' αυτήν την απόφαση, μαζί με το Συντονιστικό των νυχτερινών σχολείων της Αθήνας και εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Ομως, η διευθύντρια του σχολείου δεν έδειξε να συγκινείται, αφού επιτέθηκε λεκτικά και στους εκπροσώπους του Συντονιστικού των Νυχτερινών Σχολείων και στον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Η ίδια συμπεριφορά της διευθύντριας του σχολείου συνεχίστηκε και την περασμένη Τρίτη, αυτήν την φορά κατά του γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Π. Σοφού,ο οποίος αφού προσκλήθηκε από τους μαθητές του σχολείου θέλησε να μεσολαβήσει για να ανακληθεί η άδικη απόφαση. Και αυτός, όμως, με την σειρά του συνάντησε την άρνηση της διευθύντριας να κάνει οποιουδήποτε είδους διάλογο.

Στο θέμα παρέμβηκε με έγγραφό του προς τον υπουργό Παιδείας, που κοινοποιείται και προς τον Τύπο, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, όπου τον καλεί να παρέμβει, ικανοποιώντας το αίτημα των μαθητών του σχολείου που είναι ανάκληση των αποβολών. Το ΕΚΑ χαρακτηρίζει την απόφαση της διευθύντριας "αντισυνδικαλιστική, τρομοκρατική, που προσπαθεί να φιμώσει κάθε προσπάθεια οργάνωσης και διεκδίκησης των μαθητών, να επιβάλει τη λογική της υποταγής".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org