Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκτός δημοσίου και το Εθνικό Κτηματολόγιο

Ανώνυμη εταιρία - η "Κτηματολόγιο ΑΕ" - θα διαχειρίζεται τελικά τα κονδύλια και θα λαμβάνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου! Με τον τρόπο αυτό τίθεται ουσιαστικά στο περιθώριο το δημόσιο και ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), άσχετα αν αποκλειστικός μέτοχος της εταιρίας θα είναι το ελληνικό δημόσιο.

Η ίδρυση της "Κτηματολόγιο ΑΕ", το καταστατικό της οποίας εγκρίθηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, θα έχει όλες τις αρμοδιότητες για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και κυρίως τις αναθέσεις των μελετών και των προμηθειών με "ευελιξία", αφού θα μπορεί να παρακάμπτει τις νομοθετημένες διαδικασίες περί δημοσίων έργων και να αποφεύγει έτσι κάθε δημόσιο έλεγχο. Η εταιρία αυτή δεν αποκλείεται να προετοιμάσει και να προτείνει στην κυβέρνηση και το σημαντικότατο κομμάτι της απαραίτητης νομοθεσίας, δηλαδή αυτό που αφορά την οργανωτική και νομική θωράκιση του Εθνικού Κτηματολογίου που πρόκειται να αποτελέσει "λυδία λίθο" για την εφαρμογή του.

Με απόφαση επίσης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ορίστηκε και το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας "Κτηματολόγιο ΑΕ", που αποτελείται από τον Κ. Μπαντέκα, καθηγητή του ΕΜΠ, πρόεδρο, τον Πρ. Παυλόπουλο καθηγητή της Νομικής, αντιπρόεδρο, και μέλη τους Στ. Βέργο, δασολόγο καθηγητή του ΤΕΙ Λάρισας, Ν. Γαλιδάκη, αγρονόμο - τοπογράφο, Κ. Χορομίδη, δικηγόρο, Γ. Ρέγκα, τοπογράφο αντιπρόεδρο του ΟΚΧΕ και Δ. Μακαρίτη, τοπογράφο προϊστάμενο υπηρεσιών του ΟΚΧΕ. Από παράγοντες των τεχνικών, η τοποθέτηση ως αντιπροέδρου της εταιρίας του συμβούλου του Μ. Εβερτ, Πρ. Παυλόπουλου, ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια εξασφάλισης δικομματικής συναίνεσης στο μοίρασμα της "πίτας" μελετών και έργων.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι το 1999 η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου πρόκειται να απορροφήσει γύρω στα 70 δισ. δρχ., που φυσικά θα διαχειρίζεται τώρα η "Κτηματολόγιο ΑΕ".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ