Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΟΛΩΝΟΣ
Να γίνει Μουσείο Φυσικών Επιστημών

Την έντονη αντίθεσή τους στην απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθήνας για μετατροπή του ιστορικού Χημείου στην οδό Σόλωνος, σε βιβλιοθήκη και γραφεία του Πανεπιστημίου εξέφρασαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι Ενώσεις Ελλήνων Χημικών, Φυσικών, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και οι Πανελλήνιες Ενώσεις Γεωλόγων και Βιολόγων.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, τονίστηκε ιδιαίτερα από τους παραπάνω φορείς η ιστορική αξία του κτιρίου του "Χημείου" στην οδό Σόλωνος αλλά και η ανάγκη να φτιαχτεί Μουσείο Φυσικών Επιστημών. "Ο χώρος αυτός συμβολίζει την ανάπτυξη των θετικών επιστημών στη χώρα μας. Αποτελεί ζωντανή ιστορική παράδοση", τόνισε ο Πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών Ν. Κατσαρός.

Το κτίριο της οδού Σόλωνος φτιάχτηκε από τον αρχιτέκτονα Ερν. Τσίλερ το 1887 και περιέχει όργανα Φυσικής, που χρονολογούνται από το 1840. Το συνολικό πλήθος των οργάνων Φυσικής ανέρχεται περίπου στις 7.000, από τα οποία τα 1.713 αποκτήθηκαν πριν το 1922. Ενας μεγάλος αριθμός από αυτά τα όργανα απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή, αφού βρίσκονται τα τελευταία 4 χρόνια σε μια αποθήκη, η οποία πλημμυρίζει με τις βροχές. Παράλληλα, η μετατροπή του κτιρίου προϋποθέτει το γκρέμισμα κάποιων σημαντικών τμημάτων του, όπως το Μεγάλο Αμφιθέατρο του Φυσικού.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, μέλη των επιστημονικών ενώσεων έκαψαν συμβολικά τις μπλούζες τους, ενώ δεν έλειψαν και έντονες αντιπαραθέσεις με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου οι οποίοι υποστήριζαν ότι για το έργο της μετατροπής έχουν ήδη εγκριθεί 1,3 δισ. από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν αν δε γίνει το έργο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org