Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διπλασιάζονται τα διόδια από το καλοκαίρι!

Θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο από του χρόνου, ώστε να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τους ιδιώτες και να δεχτούν να συγχρηματοδοτήσουν την κατασκευή τμημάτων των οδικών αξόνων...

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, ομολόγησε χτες ανοιχτά ότι θα αυξηθεί σταδιακά η τιμή των διοδίων στους εθνικούς δρόμους, ώστε να εξευρεθούν τα κονδύλια που λείπουν για την ολοκλήρωση της κατασκευής τους. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει επιπρόσθετα κίνητρα στους ιδιώτες, ώστε να αναλάβουν ένα μικρό μέρος του κόστους που απαιτείται για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, προσφέροντάς τους την εκμετάλλευση των διοδίων που θα γίνουν έτσι "φωτιά και λάβρα" για τους αυτοκινητιστές. Δηλαδή, ο ελληνικός λαός θα επιβαρυνθεί τη χρηματοδότηση αυτών των έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση, μέχρι το καλοκαίρι τα διόδια πρόκειται να διπλασιαστούν, ενώ το 1997 θα τριπλασιαστούν και έπεται η συνέχεια... Τις οριστικές αποφάσεις, όπως ανέφερε χτες ο Κ. Λαλιώτης, πρόκειται να λάβει η Οικονομική Επιτροπή. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πάντα θα κριθούν μεταξύ δύο σεναρίων:

  • Με βάση το πρώτο θα υπάρξει γενικά διπλασιασμός των διοδίων από το καλοκαίρι και τριπλασιασμός τους από το 1997.
  • Με βάση το δεύτερο και για να μειωθούν οι αντιδράσεις του κόσμου, θα υπάρξει διπλασιασμός σε πρώτη φάση και τριπλασιασμός σε δεύτερη, μόνο στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων που είναι έτοιμα, τιμή που θα επεκτείνεται και στα υπόλοιπα στο βαθμό που ολοκληρώνεται η κατασκευή τους.

Αν επιλεγεί τελικά το πρώτο σενάριο η διαδρομή Πάτρα - Θεσσαλονίκη για ένα ΙΧ θα στοιχίζει από το καλοκαίρι 5.600 δρχ., από 2.800 που στοιχίζει τώρα, ενώ για τα φορτηγά 11.400 δρχ. από 5.700 δρχ. Για τα ΙΧ, δηλαδή, κάθε σταθμός διοδίων θα στοιχίζει από 800 μέχρι 1.000 δρχ. έναντι 400 μέχρι 500 που ισχύει τώρα, ενώ για τα φορτηγά το κόστος αυτό θα κυμανθεί από 1.600 μέχρι 1.800 δρχ. από 800 μέχρι 900 δρχ. που στοιχίζει τώρα.

Οπως έχει γράψει ήδη ο "Ρ" η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία τα διόδια θα πρέπει να πενταπλασιαστούν σταδιακά και να φτάσουν το μέσο όρο των Κοινοτικών που είναι 13,7 δρχ. ανά χιλιόμετρο, έναντι 2,8 δρχ. που είναι σήμερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμάζονται πανάκριβα και ηλεκτρονικά διόδια(12/12/2010)
Αυξημένα τα διόδια από χτες τα μεσάνυχτα(1/7/2010)
Πανάκριβα διόδια και απίστευτη ταλαιπωρία(29/12/2009)
Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια(9/10/2009)
Τα εφοπλιστικά κέρδη(21/6/2002)
Ακόμη πιο «τσουχτερά» τα διόδια από Ιούλη...(9/6/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org