Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΑΕΙ
"Μισθοί κάτω από το όριο φτώχειας"

Απεργίες και καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα πραγματοποίησε χτες το Ειδικό Διοικητικό Τεχνικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων

Κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, με καταλήψεις πανεπιστημιακών κτιρίων, πραγματοποίησε χτες το Ειδικό Διοικητικό Τεχνικό Προσωπικό (ΕΔΤΠ) των Πανεπιστημίων, ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών του αιτημάτων. Ο Σύλλογος ΕΔΤΠ του Πολυτεχνείου πραγματοποίησε χτες κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας, ενώ κατάληψη της Πρυτανείας και 4ωρη στάση εργασίας πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατάληψη του κτιρίου της Νομικής έκαναν χτες τα μέλη του ΕΔΤΠ του Πανεπιστημίου Αθήνας, ενώ σήμερα το πρωί προγραμματίζουν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας.

Το Ειδικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται σε κινητοποιήσεις, ζητώντας ένταξη στο πανεπιστημιακό μισθολόγιο, ουσιαστικές αυξήσεις, άρση των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Η Ε. Καλλιμώρου,πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Παρασκευαστών του Πανεπιστημίου Αθήνας, μιλώντας στο "Ρ", τόνισε ότι "το ΕΔΤΠ προσφέρει πολύ εξειδικευμένο έργο στην έρευνα και την εκπαιδευτική διαδικασία στο Πανεπιστήμιο και παρ' όλα αυτά είμαστε ένας κλάδος εξαθλιωμένος, με μισθούς κάτω από το όριο φτώχειας". Ο μισθός του νεοδιόριστου κυμαίνεται από 110.000-150.000 δραχμές. "Εγώ αυτή τη στιγμή είμαι εργαζόμενη 27 χρόνια και παίρνω 176.000 μισθό", λέει η Ε. Καλλιμώρου.

Το Ειδικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων αντιδρά και στις θέσεις του υπουργείου για την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού των ΑΕΙ που σκοπεύει να κάνει νόμο. "Πρόκειται για ένα αυταρχικότατο κείμενο, πρόχειρο, χωρίς καμία συνοχή και καμία λογική, το οποίο προσπαθεί να επιλύσει λειτουργικά προβλήματα του Πανεπιστημίου με τρόπο απαράδεκτο, καταργώντας τα όργανα, δίνοντας μεγάλες αρμοδιότητες στον πρόεδρο του Τμήματος και στον πρύτανη και παρεμβαίνει στην αυτοτέλεια των Ιδρυμάτων", τονίζει η Ε. Καλλιμώρου.

Πέρα από τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου το Ειδικό Προσωπικό ζητά και την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων, που έχουν αυτή τη στιγμή προβλήματα υπολειτουργίας και οικονομικά, με γενναία χρηματοδότηση από το υπουργείο για τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ