Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1ο Αρνήθηκαν την προαιρετική αποτέφρωση των νεκρών

Η δημοτική πλειοψηφία, για να μη στενοχωρήσει τους παπάδες, απέρριψε την πρόταση του Λεων. Αυδή και παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Νεκροταφείων

Με υπεκφυγές και επιχειρήματα του τύπου "να μην εναντιωθούμε στην Εκκλησία", η δημοτική αρχή απέρριψε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιό της πρόταση του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδή, να πάρει θέση υπέρ της προαιρετικής αποτέφρωσης των νεκρών και να πιέσει την κεντρική εξουσία για θεσμοθέτησή της.

Στην εισήγησή του ο Λεων. Αυδής τόνισε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέγει τον τρόπο διάθεσης του λειψάνου του. Επισήμανε τον κορεσμό των νεκροταφείων και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Σημείωσε ότι η αρνητική στάση της Εκκλησίας στηρίζεται απλά στην παράδοση και κάποιους κανόνες και όχι σε κάποιο δόγμα και ότι μπορεί να αλλάξει. Δήλωσε ότι η Εκκλησία μπορεί να ασκεί την εξουσία μόνο στα μέλη της και χαρακτήρισε άστοχη και αφελή την άποψη ότι η ελληνικότητα ταυτίζεται με την ταφή. Τόνισε ότι ο ποινικός κώδικας εξισώνει την αποτέφρωση με την ταφή και επισήμανε ότι η ανάληψη των διαδικασιών καύσης από τους δήμους θα μπορούσε να ανακουφίσει τους δημότες από τα δυσβάσταχτα έξοδα της ταφής.

Οι απόψεις αυτές, όμως, που έτυχαν αποδοχής και από τις άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας, συνάντησαν την αντίδραση των συμβούλων της πλειοψηφίας. Με υπεκφυγές και "επιχειρήματα" ότι η κοινή γνώμη δεν είναι ακόμα ώριμη για αυτό το βήμα, ότι πρέπει να κινηθεί πρώτα η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, ότι αυτοί δεν είναι αρμόδιοι και ότι δεν πρέπει να τα βάλουμε με τους παπάδες οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας καταψήφισαν την πρόταση και παρέπεμψαν το θέμα για "εξέταση" στην Επιτροπή Νεκροταφείων.

  • Μετά τις αντιδράσεις της μειοψηφίας αποσύρθηκε απ' το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης το θέμα με τα παρκόμετρα παρότι εκκρεμούν στο ΣτΕ προσφυγές εταιριών τόσο κατά του δήμου όσο και κατά του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org