Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Παραδίδουν μαθήματα υποταγής

Μαθήματα υποταγής παραδίδονται αυτές τις μέρες σε μια σειρά σχολεία κατ' εντολή της κυβέρνησης προκειμένου να αποτραπεί η συμμετοχή των μαθητών στις διαδηλώσεις για την Παιδεία. Σπεύδουν να διοργανώσουν «εκπαιδευτικές εκδρομές», να κάνουν κατάχρηση εξουσίας και επίδειξη ισχύος «πουλώντας» τσαμπουκά, μοιράζοντας αποβολές, απειλές και εκφοβισμό σε 15χρονους μαθητές. Μια μερίδα δήθεν παιδαγωγών προσπαθεί να ανακόψει την ορμή του μαθητικού κινήματος και την ίδια ώρα κάνει την πάπια στην εισβολή των επιχειρήσεων στα σχολεία και την υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Την απάντηση, βέβαια, όπως λένε και οι ίδιοι οι μαθητές, θα τη δώσουν σήμερα στο δρόμο.

Παραμονή του σημερινού συλλαλητηρίου και οι καταγγελίες δεν έχουν τελειωμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κ. Στέφος, διευθυντής του 33ου Ενιαίου Λυκείου στο Κουκάκι, ο οποίος απειλεί με τριήμερη αποβολή όσους μαθητές «τολμήσουν» να κατέβουν σήμερα στο δρόμο. Ενώ προχτές, όταν μέλη του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας μοίραζαν το ενημερωτικά φυλλάδια του ΣΑΣΑ, κυριολεκτικά τα «βούταγε» από τα χέρια των μαθητών και πριν καν τα διαβάσουν, τα πέταγε στα σκουπίδια. Μάλιστα, λίγο αργότερα, σύμφωνα με καταγγελίες μαθητών, τηλεφώνησε σε γονείς προκειμένου να τους «ενημερώσει» ότι «τα παιδιά τους μιλούν για πολιτικά». Την έντονη αντίδρασή τους στην απόπειρα τρομοκράτησης των μαθητών εξέφρασαν χτες το πρωί, έξω από το σχολείο, δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και μέλη της Ομοσπονδίας Γονέων.

Απειλές, εκβιασμοί και απαγορεύσεις σημειώθηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες σε σχολεία της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου. Στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Ελευσίνας, το 15μελές αποφάσισε την προηγούμενη βδομάδα τη συμμετοχή του στο σημερινό συλλαλητήριο, αλλά όταν το έμαθε ο διευθυντής Γ. Κωστόγιαννης απείλησε με απουσίες όσους μαθητές συμμετάσχουν και κάλεσε το 15μελές να ...ανακαλέσει την απόφαση.

Στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Ελευσίνας την περασμένη βδομάδα ο διευθυντής Α. Αργυρίου απαγόρευσε σε μαθήτρια και σε μέλη του 15μελούς να ενημερώσουν και να μοιράσουν ανακοινώσεις στους μαθητές. Μάλιστα συγκάλεσε και συμβούλιο καθηγητών για να παρθεί απόφαση απαγόρευσης.

Στο πρωινό ΤΕΕ της Ελευσίνας, η καθηγήτρια κ. Χαραλαμπάκη την ώρα που μαθητές μοίραζαν ανακοινώσεις, τις έσκισε και τους απείλησε με τριήμερη αποβολή.

Στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Ασπροπύργου, όταν έγινε γνωστή η απόφαση τριών 5μελών να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, η διευθύντρια φρόντισε να προγραμματίσει για σήμερα εκδρομή στην «ευρωπαϊκή εβδομάδα νεολαίας» και στη συνέχεια να απειλήσει με απουσίες όποιον δεν πάει.

Στο Λύκειο Πανόρμου Ρεθύμνου, ο διευθυντής κ. Ταξάκης, κάλεσε τους μαθητές να διαχωρίζουν τα μαθήματα από τις πορείες! Στο ίδιο σχολείο επίσης, ενώ για σήμερα είχε προγραμματιστεί εκδρομή μόνο για τη Γ' Λυκείου, ανακοινώθηκε ότι τελικά θα συμμετέχει όλο το σχολείο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ