Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θεανώ Καπέτη

Ιδιαίτερα στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, όπου σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, έγιναν κάποια πρώτα βήματα παρέμβασης από την Οργάνωση για τα δικαιώματα των νέων της μειονότητας.

Στις αρχές του Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε προφεστιβαλική εκδήλωση σε μουσουλμανική συνοικία της Κομοτηνής με ομιλητή το σ. Σοφιανό και με κεντρικό σύνθημα: "Μειονότητες - Γέφυρες Φιλίας και Συνεργασίας των λαών". Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της ΚΝΕ ήταν τέτοια που κανένας δεν περίμενε. Ενδεικτικό είναι ότι από τα 500 άτομα που συμμετείχαν στην εκδήλωση οι 50 περίπου ήταν νέοι που με πολύ προβληματισμό παρακολούθησαν την ομιλία. Αντίστοιχη εμπειρία υπάρχει και από τα ορεινά χωριά της μειονότητα της Ξάνθης.

Από τις προεκλογικές εξορμήσεις έγιναν κάποιες στρατολογίες, ενώ άμεση ήταν η δυνατότητα να στηθεί ΟΒ σε ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια.

Τα αδιέξοδα και οι διακρίσεις για τους νέους της μειονότητας, φαίνονται ιδιαίτερα στους τομείς της μόρφωσης και της δουλιάς. Η υποδομή και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τα υπόλοιπα μαθήματα στα σχολειά τους είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα.

Οι περισσότεροι μαθητές δεν καταφέρνουν να πάνε ούτε στο Γυμνάσιο, ενώ αυτοί που ξεπερνούν τα εμπόδια και θέλουν να σπουδάσουν πηγαίνουν στην Τουρκία, με τον κίνδυνο να τους αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια.

Η αρχή για την παρέμβασή μας στο χώρο της μειονότητας έγινε, όμως είμαστε ακόμα πίσω στο να διαμορφώσουμε συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν την ποιότητα της ζωής των νέων.

Το πρώτο βήμα είναι να γίνουν κι άλλες στρατολογίες, να ξεκινήσουν οι σύντροφοί μας εκεί μια προσπάθεια για να μπουν οι νέοι εργαζόμενοι στα σωματεία τους, να απαιτήσουν καλύτερους όρους ζωής και ψυχαγωγίας, με τη δημιουργία πολιτιστικών κέντρων νεολαίας, βιβλιοθηκών, με προοδευτικό τουρκικό και ελληνικό βιβλίο, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.

Πρωτοβουλίες για τη μειονότητα πρέπει να πάρει και η παράταξή μας στο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Ιδιαίτερα τώρα που σχεδόν διπλασιάστηκαν οι ψήφοι και τα ποσοστά μας, έχουμε τη δυνατότητα και πρέπει να ανοίξουμε και αυτό το μέτωπο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι μειονότητες μπορούν και πρέπει να αποτελούν μόνο γέφυρα φιλίας των λαών(2023-06-14 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στην απόφαση του Αρείου Πάγου για την ονομασία οργανώσεων(2021-07-13 00:00:00.0)
Για την παρέμβασή μας στη μειονότητα(2013-03-30 00:00:00.0)
Καταδίκη για τον Μουφτή(1999-12-17 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα στη νεολαία της μειονότητας(1997-09-02 00:00:00.0)
Η πολιτική της έντασης δε θα περάσει(1997-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ