Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιάννης Γκέλης

Χαιρετίζω το 7ο συνέδριό μας και ελπίζω πως θα βοηθήσω μεταφέροντας την εμπειρία μου από την ΟΒ του Πολυκλαδικού Λυκείου Πειραιά. Στο παρελθόν, στο χώρο του σχολείου είχαμε καλή συνδικαλιστική δράση, χωρίς όμως την αντίστοιχη πολιτική δουλιά, με αποτέλεσμα τις λίγες αναλογικά στρατολογίες. Με την ανάπτυξη της εμπειρίας μας και την καθοδηγητική βοήθεια, ανοίξαμε τη συνδικαλιστική μας δουλιά και πολιτικά. Σύντομα είχαμε και οργανωτικά αποκρυσταλλώματα και καλύτερη αφομοίωση των νέων συντρόφων.

Στην αρχή οι συμμαθητές μας ήταν ειρωνικοί και μας αποκαλούσαν οπισθοδρομικούς και δογματικούς. Με την επίμονη και πρωτοπόρα δράση μας, σπάσαμε αυτό το κλίμα και οι συμμαθητές μας, βλέπουν σε μας τους αγωνιστές του σχολείου. Αρχίσαμε τις κινητοποιήσεις για το κτιριακό με ικανοποιητική συμμετοχή των συμμαθητών μας. Οι καθηγητές, εξάλλου, του σχολείου συμμετείχαν όλοι στις κινητοποιήσεις του κλάδου, αποδεικνύοντας έτσι ότι μαθητές, καθηγητές και γονείς μπορούν να αγωνιστούν μαζί, με βάση τα κοινά προβλήματα. Επειτα στήσαμε συντονιστικό σχολείων Πειραιά που έπαιρνε συνεχώς αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις, πράγμα που δείχνει πως το μέτωπο πάλης που βάζει το Κόμμα είναι εφικτό. Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, με τη δράση μας, αποφύγαμε το καπέλωμα από τις αριστερίστικες οργανώσεις του χώρου.

Στα προβλήματα του σχολείου υπάρχει ανταπόκριση από μια μεγάλη μερίδα μαθητών. Υπάρχει όμως και μια ηττοπάθεια στους μαθητές πως δε θα καταφέρουν τίποτα. Φυσικά υπάρχει και η διάθεση για αγώνα η οποία όμως λόγω της ηττοπάθειας μένει απλά διάθεση και δεν εκδηλώνεται. Αυτή τη χρονιά στο σχολείο δεν έγινε κατάληψη για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια και οι κινητοποιήσεις εκδηλώθηκαν με αγωνιστική δράση και κυρίως πορείες διαμαρτυρίας. Μέσα από τους αγώνες κερδίσαμε όχι μόνο το άκουσμά μας σε λαό και κυβέρνηση αλλά ανέβηκε και το ιδεολογικό επίπεδο των συντρόφων. Επίσης η συμμετοχή των συντρόφων ήταν αρκετά ικανοποιητική και σαν αποτέλεσμα υπήρχε ανάπτυξη της συντροφικότητάς μας.

Οσον αφορά σύντροφοι, το πρόβλημα των ναρκωτικών, το οποίο μαστίζει τη νεολαία: Υπάρχει μεγάλη και αρνητική επιρροή από τα αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Χτυπάει παιδιά με αμφισβήτηση και έντονο κοινωνικό προβληματισμό πατώντας το σύστημα στα αδιέξοδα που το ίδιο δημιουργεί. Η νεολαία έχει παρουσιάσει έντονο ενδιαφέρον και συζήτηση για τους ναυτεργάτες που αφορά άμεσα την πόλη μας και κάνει τους νέους να βλέπουν το επαγγελματικό αδιέξοδο. Επίσης και για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, οι νέοι ρωτούσαν ποιες είναι οι θέσεις του Κόμματος και της Οργάνωσης και τι στάση κρατάμε.

Σύντροφοι, όσο για τις απεργίες των καθηγητών, εκεί που θα έπρεπε να παρουσιαζόμαστε σύσσωμοι, παρουσιάστηκε μια κάμψη της ΟΒ μας, πράγμα το οποίο στέρησε στην οργάνωση, ίσως και στρατολογίες, ή έστω την περισσότερη επαφή μας με τον κόσμο.

Παρά τη βελτίωση της δουλιάς μας, ακόμη υπάρχουν νεολαίοι που δεν τους έχουμε προσεγγίσει, παρά τη θέλησή τους να μας γνωρίσουν. Σύντροφοι, με τη λήξη του 7ου Συνεδρίου, πιστεύω να βγούμε ανανεωμένοι και να βαδίσουμε το δύσκολο δρόμο που διαλέξαμε για μια σοσιαλιστική Ελλάδα, για μια ελεύθερη μαρξιστική ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ