Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Θα ξανασπείρουν μετά τις πλημμύρες...
  • Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών καταστράφηκαν από τις πλημμύρες στους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας
  • Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερωτήσεις στη Βουλή, για αποζημιώσεις από τις καταστροφές που προκάλεσε τον Απρίλη ο παγετός

Και σαν να μην έφταναν όλα τ' άλλα, οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν ν' αντιμετωπίσουν ξανά τις πλημμύρες... Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών πλημμύρισαν τις δύο τελευταίες μέρες στους Νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στις αγροτικές καλλιέργειες του χωριού Κουτσόχειρο στη Λάρισα. Το χρόνιο αίτημα των κατοίκων για την ολοκλήρωση του έργου του φράγματος στο Σμόκοβο δείχνει, λόγω της χαμηλής χρηματοδότησής του, πως θα πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μετά από μια 10ετία! Εως τότε, κάθε ισχυρή βροχόπτωση στην περιοχή θα δημιουργεί ανάλογες καταστάσεις...

Συγκεκριμένα, στο Νομό Καρδίτσας όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί θα αναγκαστούν μετά την προχτεσινή καταιγίδα να ξανασπείρουν τα χωράφια τους. Δεκάδες χωριά στην περιοχή Κακάρα "πνίγηκαν" κυριολεκτικά, ενώ οι κάτοικοι οργισμένοι ζητούν τουλάχιστον να καθαριστεί η κοίτη του ποταμού, που συνεχώς τα τελευταία χρόνια ξεχειλίζει. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερα από 8.000 στρέμματα, σπαρμένα με βαμβάκι, καταστράφηκαν στην Καρδίτσα. Τα χωριά που υπέστησαν τις σοβαρότερες καταστροφές είναι: Γραμματικό, Σοφάδες, Λιοντάρι, Νέο Μοναστήρι και Ασημοχώρι.Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής, μάλιστα, αποφάσισαν χτες να πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τρίτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νέο Μοναστήρι.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε αρκετά χωριά του Νομού Τρικάλων. Εκατοντάδες στρέμματα - κυρίως με βαμβάκι, τεύτλα και καλαμπόκι - πλημμύρισαν στα χωριά Πηνειάδα, Ζάρκο, Φαρκαδόνα και Κεραμίδι.Κι όλα αυτά λίγους μόλις μήνες μετά τις τελευταίες καταστροφές - πάλι από πλημμύρες - το περασμένο φθινόπωρο.

Πριν τις πλημμύρες, παγετός

Παράλληλα, δύο Ερωτήσεις, που αφορούν τις καταστροφές που προκάλεσε τον Απρίλη ο παγετός στη Θεσσαλία, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Η πρώτη Ερώτηση αφορά τις ζημιές - μέχρι και 100% - που υπέστησαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί και ορισμένοι παραγωγοί ροδάκινου και βερίκοκου πολλών χωριών της περιοχής Συκουρίου και Μακρυχωρίου στο Νομό Λάρισας, από παγετό στις 14 - 15 Απρίλη. Οι βουλευτές Β. Μπούτας, Αχ. Κανταρτζής και Ν. Γκατζής - αφού τονίζουν πως για τους περισσότερους αγρότες οι αμυγδαλιές αποτελούν μονοκαλλιέργεια, άρα και μοναδικό πόρο ζωής - ζητούν από τον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, τα εξής:

  • Να εκτιμήσει αντικειμενικά τις ζημιές και ως προς το ύψος της ζημιάς και ως προς τη δυναμικότητα σε καρπό των δέντρων και ως προς την αγοραία τιμή του αμύγδαλου της φετινής σοδειάς.
  • Να μη ληφθεί υπόψη η αρχική δήλωση των παραγωγών για ζημιά από παγετό κατά την ανθοφορία - προβλέπεται αποζημίωση 45% - αλλά η νεότερη για ζημιά στον καρπό, όπου η αποζημίωση φτάνει το 75%.
  • Να υπάρξει έγκαιρη αποζημίωση κι όχι μετά από ένα ολόκληρο χρόνο.

Η δεύτερη Ερώτηση αφορά τις σοβαρές καταστροφές που προκάλεσε ο παγετός του Απρίλη σε καλλιέργειες του Νομού Τρικάλων, κυρίως σε καλλιέργειες καρπουζιού, πεπονιού, μηλιάς και αχλαδιάς. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής και Β. Μπούτας ρωτούν τον Στ. Τζουμάκα, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε άμεσα να εκτιμηθούν οι ζημιές και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις, και εάν προτίθεται να αλλάξει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτεται το 100% των ζημιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ