Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ

Βήμα - βήμα κατεβαίνει η κυβέρνηση Κ. Σημίτη τον κατήφορο του αυταρχισμού, προκειμένου να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, των αγροτών, όλων των λαϊκών δυνάμεων, που ανθίστανται στην υλοποίηση της καταστροφικής πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας του Μάαστριχτ, για να φθάσει σήμερα, πλέον, στη χρήση ανοιχτά αντιδημοκρατικών και παράνομων τρομοκρατικών και εκδικητικών μεθοδεύσεων σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών. Σήμερα, φθάσαμε στο σημείο, η κυβέρνηση με αυθαίρετες ενέργειες του υπουργού Γεωργίας - που πλαστογραφεί και τους κοινοτικούς κανονισμούς για να εκδικηθεί τους αγωνιστές αγρότες! - να μεθοδεύει και την οικονομική εξουθένωση χιλιάδων μικρομεσαίων αγωνιστών αγροτών. Επιχειρεί, τώρα, να αποκλείσει τους χιλιάδες διωκόμενους και παραπεμπόμενους στα δικαστήρια αγρότες, από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται για τις καταστροφές στις καλλιέργειές τους, μόνο και μόνο, επειδή συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις για να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Η ουσία αυτή δεν αλλάζει, ασφαλώς, από το γεγονός ότι ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας - μπροστά στις αντιδράσεις των αγροτών και με την παρέμβαση του ΚΚΕ, αλλά και των άλλων κομμάτων, που ακολούθησαν σχετικά - υποχρεώθηκε να αναιρέσει, ουσιαστικά, την αρχική απόφασή του και να διευκρινίσει πως, έστω, για την περίπτωση των διωκόμενων για τις τελευταίες κινητοποιήσεις αγροτών, δε θα ισχύσουν οι αποκλεισμοί από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται για τις καταστροφές στις καλλιέργειές τους από την κακοκαιρία.

Βεβαίως, η σημερινή εκδικητική - τρομοκρατική τακτική απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες είναι συνέχεια της αυταρχικής - αντιδημοκρατικής και τρομοκρατικής τακτικής, που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Κ. Σημίτη όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να εμποδίσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει. Η κυβέρνηση, καθώς τα αρνητικά αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ γίνονται χειροπιαστά και αναπτύσσονται μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, καταφεύγει στην κατασυκοφάντηση του μεγαλειώδους αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων της Θεσσαλίας και όλης της χώρας. Οι συκοφαντίες για"υποκινούμενες από το ΚΚΕ κινητοποιήσεις", "μεγαλοαγρότες που ξεσηκώνονται", "αγρότες υπόδικους βαρυποινίτες" κλπ., συμπληρώνονται με την πολιτική των πιέσεων και των εκβιασμών, της εξαγοράς συνειδήσεων και του ρουσφετιού, μέσω του κυβερνητικού και κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των αγροτών. Τελικά, καθώς δεν "πιάνουν τόπο" τα προηγούμενα, η κυβέρνηση καταφεύγει στην ανοιχτή τρομοκρατία με τα ΜΑΤ και τη γνωστή δολιοφθορά με την "επιχείρηση βουλκανιζατέρ", το ξεφούσκωμα στα λάστιχα των τρακτέρ!

Ομως, η κυβέρνηση δεν εννοεί να σταματήσει, γνωρίζοντας, προφανώς, πως η αντιλαϊκή - αντιαγροτική της πολιτική θα ξεσηκώσει και πάλι τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες. Πιστεύοντας ότι μπορεί, έτσι, να τρομοκρατήσει τους αγρότες και να εμποδίσει νέες αγροτικές κινητοποιήσεις, έχει εξαπολύσει μια επιχείρηση διώξεων κατά των αγωνιζόμενων αγροτών. Εχει μετατρέψει τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, ουσιαστικά, σε "διαρκή αγροτοδικεία" τα οποία, λειτουργώντας ως εντεταλμένες κυβερνητικές υπηρεσίες, οδηγούνται να δικάζουν - και νακαταδικάζουν - χιλιάδες αγρότες για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Η κατεύθυνση αυτή για τη συγκεκριμένη επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων της αγροτιάς, για παρεμβάσεις των εισαγγελέων και για διώξεις αγροτών, στην πραγματικότητα, δόθηκε, νωρίτερα, με τις προτροπές - εντολές, ουσιαστικά, του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης Β. Γιαννόπουλου προς τους εισαγγελείς, να παρέμβουν. Ο ίδιος υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σημίτη "ευλόγησε" και τις γνωστές πράξεις των κατασταλτικών δυνάμεων, ενώ, ουσιαστικά, απείλησε με τους εισαγγελείς και τους δημοσιογράφους, που εννοούσαν να μην "πειθαρχούν" στις απόψεις του υπουργού εναντίον των αγροτών και θεωρήθηκε ότι υποστηρίζουν τον αγώνα τους!

Τα όσα προηγήθηκαν σε βάρος των αγροτών, προκειμένου να εμποδιστούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά, κυρίως, η βιομηχανία διώξεων και η επιχείρηση ποινικοποίησης του αγώνα των αγροτών, στα οποία, τώρα, προστίθεται η τελευταία επιχείρηση του Στ. Τζουμάκα να αποκλείσει παράνομα τους διωκόμενους αγωνιστές αγρότες από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, δίνουν την άλλη διάσταση της αντεργατικής - αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η πολιτική αυτή δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται με αυταρχικά αντιδημοκρατικά τρομοκρατικά μέτρα, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, το δικαίωμά τους να διεκδικούν την αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων τους.Γι' αυτό, το πρόβλημα που προκύπτει με τις μαζικές διώξεις χιλιάδων αγροτών είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί με πολιτική παρέμβαση, νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Ομως, πέρα από τα κόμματα που οφείλουν να τοποθετηθούν συγκεκριμένα, όπως το ΚΚΕ, που από την αρχή καταδίκασε την κυβερνητική πρακτική, το θέμα αφορά άμεσα όλους τους εργαζόμενους που απειλούνται με τα ίδια τρομοκρατικά αυταρχικά μέτρα. Και αν η κυβέρνηση δε διστάζει να χρησιμοποιεί μαζί με την απάτη του κοινωνικού διαλόγου και ακραία αντιδημοκρατικά μέτρα για να περάσει την καταστροφική της πολιτική, οι εργαζόμενοι οφείλουν να ορθώσουν το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο για να αποκρούσουν αυτήν την αντεργατική - αντιαγροτική πολιτική και να βάλουν φραγμό στον αντιδημοκρατικό κατήφορό της.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Τα αλλεπάλληλα και συνεχή δείγματα του εντεινόμενου κυβερνητικού αυταρχισμού ενάντια στη φτωχή και τη μικρομεσαία αγροτιά και των αγώνων για την επιβίωσή της αποτελούν τις πλέον αδιαμφισβήτητες αποδείξεις, τόσο των αντιαγροτικών επιδιώξεων της κυβέρνησης, όσο και της ποιότητας του διαλόγου, που πρεσβεύει


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ