Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ - ΠΙΕΡΙΑ
Καταστροφικοί παγετοί στη ροδακινοκαλλιέργεια

Η λέξη απόγνωση δεν μπορεί να περιγράψει τη θέση την οποία βρίσκονται οι δεντροκαλλιεργητές της Κεντρικής Μακεδονίας, που μέρα με τη μέρα βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται εξαιτίας της παρατεταμένης κακοκαιρίας. Οι ασυνήθιστα χαμηλές για την άνοιξη θερμοκρασίες καθώς και η συχνή πτώση της θερμοκρασίας κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου, κατέστρεψαν ολοκληρωτικά τη φετινή φρουτοπαραγωγή. Παγετοί σημειώθηκαν κυρίως στις 10, 15 και 17 Απρίλη με ελάχιστη θερμοκρασία τους -5 βαθμούς που κατέστρεψαν όλα τα νεαρά καρπίδια ροδάκινων αλλά και των άλλων φρούτων της περιοχής, όπως μήλα, αχλάδια κλπ. Οι εκτιμήσεις των γεωπόνων των Διευθύνσεων Γεωργίας Εδεσσας και Γιαννιτσών, αλλά και οι πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων τομεαρχών του ΕΛΓΑ μιλούν για καταστροφή από 85 - 95% της αναμενόμενης παραγωγής. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Νομό Ημαθίας αλλά και στο Νομό Πιερίας.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι όμως είναι οι αγρότες Ημαθίας και Πέλλας γιατί τις δύο προηγούμενες χρονιές οι τελικές εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους λόγω της παρατεταμένης υγρασίας θεωρούν πως δεν ήταν καθόλου αντικειμενικές. Μάλιστα ορισμένοι αγρότες ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί. Αγανάκτηση προκαλεί στους αγρότες της περιοχής η εκφρασμένη πρόθεση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τις ζημιές στο στάδιο της ανθοφορίας, όπου η αποζημίωση είναι μικρότερη, και όχι στο στάδιο του καρπιδίου. Ηδη οι αγρότες και οι συνεταιριστικές οργανώσεις μαζί με τους μαζικούς φορείς των νομών, ξεκίνησαν μια σειρά δραστηριότητες προκειμένου να διεκδικήσουν και πετύχουν την αντικειμενική εκτίμηση και αποζημίωση της κατεστραμμένης παραγωγής. Εχουν γίνει συσκέψεις τόσο στις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών, όσο και στις Νομαρχίες, όπου αποφασίστηκε η συντεταγμένη κάθοδος αγροτών και εκπροσώπων των φορέων στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου στην Αθήνα.

Οι αγρότες απαιτούν έγκαιρη, δίκαιη και αντικειμενική εκτίμηση της ζημιάς από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ. Αμεσα, ανακοίνωση του πίνακα εκτίμησης των ζημιών. Επίσης να δοθεί, ταχύτατα, προκαταβολή τουλάχιστον του 50% της τελικής αποζημίωσης ώστε να μπορέσουν, οι αγρότες, να αντιμετωπίσουν τα έξοδα επιβίωσής τους και καλλιέργειας των χωραφιών τους, για να μπορούν να ελπίζουν για τον επόμενο χρόνο.

Ετοιμότητα για διεκδίκηση

"Το σίγουρο είναι πως η φετινή παραγωγή ροδάκινου θα είναι σημαντικά περιορισμένη", δηλώνει ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας, Κώστας Τσακαλίδης."Υπάρχουν περιοχές που έπαθαν 100% ζημιά, προσθέτει και συμπληρώνει: Ομως δεν είναι μόνο τα ροδάκινα. Ολες σχεδόν οι καλλιέργειες φρούτων έχουν καταστραφεί. Η πρώτη ζημιά της τάξης του 20% έγινε στην ανθοφορία, όμως οι μεγάλες ζημιές ακολούθησαν στο στάδιο του καρπιδίου. Δυστυχώς, ενώ είναι εξόφθαλμη η καταστροφή, η πολιτεία θέλει και πάλι "να μας δουλέψει" όπως και πέρσι. Πρέπει όμως να το καταλάβουν ότι αν δεν αποζημιωθεί η παραγωγή, ο νομός μας τελειώνει, όλοι οι αγρότες θα καταστραφούν".

Ο Κ. Τσακαλίδης ξεκαθαρίζει πως οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε ετοιμότητα για αγωνιστική διεκδίκηση όσων δικαιούνται και προειδοποιεί την κυβέρνηση και το υπουργείο πως η κοροϊδία και η τρομοκρατία που επιχειρείται δε θα περάσει. Ειδικά αυτή την περίοδο στην Ημαθία ξεκίνησε η διαδικασία κλήσεων σε απολογία των αγροτών που συμμετείχαν στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις. Γεγονός που οι ίδιοι οι συνδικαλιστές αγρότες συνδέουν άμεσα με τις αποζημιώσεις που έχουν να λαμβάνουν από πέρσι και μάλιστα ξεκαθαρίζουν πως η όλη μεθόδευση σχετίζεται με την ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας για αποκλεισμό από αποζημιώσεις περσινών ζημιών σε ροδάκινα και βαμβάκι, όσων αγροτών συμμετείχαν σε αγροτικές κινητοποιήσεις και σε βάρος τους εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ