Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιάννης Κρανιάς

Το μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά θα αποτελέσει μέτωπο ιδεολογικής σύγκρουσης με την ιδεολογία της άρχουσας τάξης, που θέλει τη νεολαία στη γωνία, στο να βολεύεται και να ξεφεύγει από τα προβλήματα, με τα ναρκωτικά και όχι με τον αγώνα. Η άρχουσα τάξη ξέρει ότι η νεολαία που συνειδητοποιεί τα προβλήματά της έχει ένα μονόδρομο, τη συσπειρωμένη πάλη. Ενας τρόπος για να αποτραπεί αυτό είναι να ρίξουν τη νεολαία στα ναρκωτικά. Θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα αυτό σαν κοινωνικοϊδεολογικό και όχι ιατροφαρμακευτικό. Να δούμε ότι πριν το θάνατο από τη νοθευμένη ηρωίνη υπάρχει ο θάνατος της προσωπικότητας, της ελευθερίας του νέου. Θα πρέπει μέσα από τη δράση μας να αποκαλύψουμε στη νεολαία την αιτία της ύπαρξης του προβλήματος, τον καπιταλισμό. Ενα μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά θα έχει καθαρά αντιμονοπωλιακά - αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά. Λύση του προβλήματος μακριά από ένα σοσιαλιστικό σύστημα δε γίνεται να υπάρξει. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε σαν οργάνωση το ότι σχεδόν όλες οι θεραπευτικές κοινότητες λένε ξεκάθαρα ότι όσο υπάρχει το σημερινό καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί το πρόβλημα. Θα πρέπει να στηρίξουμε κι εμείς, με κάθε τρόπο, τη δράση των κοινοτήτων αυτών, που δέχονται συχνά την πισώπλατη επίθεση των κυβερνήσεων.

Στον τομέα μου, η εμπειρία έδειξε ότι μπορούμε να πείσουμε με τις θέσεις, να συσπειρώσουμε νέους (και όχι μόνο) και από άλλες παρατάξεις πάνω στις συγκεκριμένες θέσεις μας για τα ναρκωτικά, ότι υπάρχει το έδαφος για να ανοίξουμε ένα μεγάλο νεανικό, λαϊκό μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά.

Το περιβάλλον και ο πολιτισμός αποτελούν ανεκμετάλλευτα αντικείμενα για τη δράση μας, ενώ δε συμβαίνει και για άλλες νεολαίες ή κόμματα που βρίσκουν ευκαιρία μέσα από τέτοια "μέτωπα" να κρατάνε τις όποιες δυνάμεις. Σέρνουν τη νεολαία σε πολιτιστικούς συλλόγους που καθοδηγούνται από λίγους, συνήθως δημοτικές αρχές και περιβαλλοντικούς συλλόγους, που αρχίζουν και τελειώνουν τη δράση τους στο να φυτεύουν δέντρα και να μιλάνε για "κακούς" εμπρηστές. Η εμπειρία δείχνει ότι η νεολαία ενδιαφέρεται πολύ για τα ζητήματα αυτά και πρέπει να παρέμβουμε αποφασιστικά για να δουλέψουμε ενάντια στο "άχρωμο" περιβαλλοντικό κίνημα. Στον τομέα μου είχαμε πλούσια εμπειρία και δράση στο θέμα περιβάλλον - μεγάλα έργα. Συμμετέχουμε σε συντονιστικό αγώνα κατοίκων, δώσαμε πολιτικό - ως ένα σημείο - υπόβαθρο στον αγώνα (ΕΕ, μεγάλα έργα, πολυεθνικές), μπήκαμε στην πρωτοπορία της δράσης με εκδηλώσεις είτε του συντονιστικού είτε της ΚΝΕ για τα θέματα αυτά. Γνωριστήκαμε με εκατοντάδες άτομα και τους προβάλαμε τις θέσεις μας. Οι ΟΒ βρήκαν ένα σημαντικό κανάλι επικοινωνίας με τη νεολαία και ένα σημαντικό αντικείμενο δράσης.

Αυτή η δουλιά μας θα πρέπει να συνδυαστεί και με τη δημοτική δουλιά, που θα πρέπει κι αυτή να την κοιτάξουμε, αφού του χρόνου υπάρχουν και οι δημοτικές εκλογές. Να επεξεργαστούμε τα προβλήματα της νεολαίας της περιοχής μας, να δείξουμε τους υπαίτιους, να συσπειρώσουμε νέους γύρω από τις προτάσεις μας, ώστε μέσα από την πάλη αυτή να βγει ενισχυμένη η ΚΝΕ, τα ψηφοδέλτιά μας από πρωτοπόρους νέους της περιοχής μας, το κόμμα μας με χιλιάδες νέους ψήφους. Το κύριο για τα επόμενα χρόνια, συνοψίζοντας, θα πρέπει να είναι η πολύμορφη δράση προς τα έξω και η συνεχή πολιτική δουλιά μας μέσα στο κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ