Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
«Πιο ενεργός ρόλος» της ΕΕ στις διεθνείς κρίσεις

Την ανάγκη η ΕΕ να διαδραματίσει «πιο ενεργό σταθεροποιητικό ρόλο στις διεθνείς κρίσεις», όπως αυτή του Λιβάνου, επισήμανε εκ νέου ο Καρ. Παπούλιας, εμμένοντας στη θέση του για ισχυροποίηση της ΕΕ στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την παραπάνω θέση κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που είχε χτες στο Βερολίνο με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι «θα είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να κατορθώσουν να αρθρώσουν ενιαία φωνή στις σημαντικές διεθνείς εξελίξεις».

Στη συνάντηση με την Α. Μέρκελ κυριάρχησαν και πάλι τα θέματα της διεύρυνσης της ΕΕ, σχετικά τόσο με την Τουρκία όσο και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας και η ενεργειακή ασφάλεια, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κόσσοβο και τη Μέση Ανατολή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, επισήμανε στην Α. Μέρκελ την ελληνική θέση περί ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την πλήρωση των προϋποθέσεων και χωρίς η Ενωση να παρεκκλίνει από τις αρχές της.

Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει για την Ελλάδα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως είπε ο Κ. Παπούλιας στον πρόεδρο της Γερμανίας Χορστ Κέλερ κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε ο τελευταίος προς τιμήν του προχτές το βράδυ στο Βερολίνο. Ο Κ. Παπούλιας εξήγησε στον Γερμανό ομόλογό του την πάγια ελληνική θέση, ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα οριστικός διακανονισμός και ότι η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τις απαιτήσεις της.

Κληθείς από δημοσιογράφους να αναφερθεί στα κρούσματα διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα, ο Κ. Παπούλιας δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ