Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απέκλεισαν τους μισούς σπουδαστές!

Γρηγοριάδης Κώστας

Θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής στον τομέα της Παιδείας αποτελούν και οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που βλέπουν τη ραγδαία υποβάθμιση και απαξίωση της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης για την πριμοδότηση των ιδιωτικών «ινστιτούτων». Από τον περασμένο Ιούνη είχαν γραφτεί 353 σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου στις λίστες για να παρακολουθήσουν το ειδικό σχολείο «προχωρημένων σωστικών». Ομως με εντολή του ΥΕΝ δεν προσλήφθηκαν καθηγητές και δε δημιουργήθηκαν καινούρια τμήματα, με αποτέλεσμα προχτές Δευτέρα να ανακοινωθεί σε 187 σπουδαστές ότι αποκλείονται! Επίσης την ίδια στιγμή που ακόμα και αυτή η άθλια νομοθεσία προβλέπει τη δημιουργία ειδικών σχολείων σε όλες τις ΑΕΝ, αυτό δεν έχει εφαρμοστεί με ό,τι συνεπάγεται για την τσέπη των σπουδαστών που έρχονται στον Ασπρόπυργο από την επαρχία.

Είναι φανερό ότι και αυτή η μεθόδευση της κυβέρνησης γίνεται στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θέλει μέσα από τη διά βίου κατάρτιση να επιβάλει την εργασιακή περιπλάνηση, τις βαθιές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, όπως καταγγέλλει και η παράταξη της «Αγωνιστικής Ενότητας Πλοιάρχων - Μηχανικών ΑΕΝ Ασπροπύργου». Και όπως δείχνει και το παράδειγμα της ΑΕΝ στον Ασπρόπυργο, η κυβέρνηση δε στερείται... έμπνευσης στον τρόπο με τον οποίο προωθεί τα αντεργατικά - αντιεκπαιδευτικά της σχέδια σε βάρος των σημερινών σπουδαστών και αυριανών εργαζομένων της θάλασσας.

Λάτρης του «ανταγωνισμού»

«Στη Βαρβάκειο Αγορά υπάρχουν προϊόντα για όλα τα βαλάντια, ακριβώς επειδή λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, πρέπει να συνεργαστούμε με τους φορείς της Βαρβακείου, έτσι ώστε η αγορά αυτή να λειτουργεί ακόμα καλύτερα»...

Τα παραπάνω «κολακευτικά» για τον «ανταγωνισμό» είναι λεγόμενα του υποψήφιου υπερνομάρχη της ΝΔ, Αργύρη Ντινόπουλου, μετά από περιοδεία του στο χώρο. Λάτρης του ανταγωνισμού λοιπόν, μόνο που το αποτέλεσμά του αποτελεί το χειρότερο εφιάλτη για τους εργαζόμενους. Γιατί τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια και σκέφτονται αν θα πάρουν ένα κιλό ντομάτες που, λόγω ανταγωνισμού, φτάνουν το 1 ευρώ, όπως επίσης και τα ροδάκινα που πωλούνται 1,5 ευρώ το κιλό και οι πατάτες 60 λεπτά το κιλό. Και όχι γιατί αυξάνουν την τιμή οι αγρότες παραγωγοί, αλλά οι μεγαλέμποροι του χώρου, αυτοί οι θιασώτες του ανταγωνισμού. Που θα 'ριχνε τάχα τις τιμές, αλλά αυτές ανεβαίνουν. Προφανώς, ο κ. Ντινόπουλος με άλλα μέτρα και σταθμά κρίνει. Και πάντως αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ο «στόχος» και η πραγματικότητα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Στόχος μας», είπε ο Νικ. Κακλαμάνης, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη ΝΔ, επισκεπτόμενος τον 8ο Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό του δήμου, «μέσα στην πρώτη τετραετία, είναι πολλά από τα εκκρεμούντα προβλήματα που υπάρχουν, είτε αυτά αφορούν το προσωπικό, είτε τις υποδομές, να μπουν στην οδό της σταδιακής επίλυσής τους»...

Για ακόμη μια φορά είμαστε στη ...δυσάρεστη θέση να υπενθυμίσουμε στον Νικ. Κακλαμάνη ότι διοίκηση του Δήμου Αθήνας, επί 20 χρόνια, ήταν η παράταξη που στηρίζεται από τη ΝΔ. Και ότι επί 20 χρόνια που είναι στη διοίκηση όχι μόνο δεν έχουν επιλυθεί οξυμένα προβλήματα, αλλά, αντιθέτως, αυξάνονται. Οσον αφορά στα ...«εκκρεμούντα προβλήματα» για το προσωπικό, είναι φανερό ότι η σημερινή διοίκηση (ΝΔ) έχει ήδη αρχίσει να τα βάζει σε μια κατεύθυνση «επίλυσης». Τους πάνω από 400 συμβασιούχους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, ασφαλισμένους σήμερα στο ΙΚΑ, τους καταδικάζει ακόμη παραπέρα, αφού τις συμβάσεις τους, ως μισθωτών, τις μετατρέπει σε συμβάσεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών, συμβάσεις έργου. Δηλαδή, τους ζητά να πληρώνουν και την ασφάλισή τους κάνοντάς τους ...εργολάβους της εργασίας τους! Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ολα τα άλλα, που είπε ο υποψήφιος της ΝΔ, είναι απλά ...λόγια.

Η συγκέντρωση των κερδών

Το μεγάλο κεφάλαιο, οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι είναι οι μόνοι ωφελημένοι από την αύξηση του ΑΕΠ και την ενδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτή πραγματώνεται στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το γεγονός αυτό προκύπτει ολοφάνερα και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτά, το πλήθος των κάθε είδους επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα φτάνει στις 184.939, με συνολικά φορολογητέα κέρδη 14,8 δισ. ευρώ. Από αυτές οι 39.233 είναι ΑΕ που δήλωσαν κέρδη 11,4 δισ. ευρώ ή το 77% των συνολικών κερδών.

Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι 173 μεγαλύτερες ΑΕ. Οι εν λόγω 173, όλες κι όλες, μεγάλες επιχειρήσεις απέσπασαν 7,3 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου τα μισά (50%) από το σύνολο των επιχειρηματικών κερδών του έτους 2005.

Βάλσαμο η... ιδιωτικοποίηση της διαφθοράς!

Με την πολεμική κραυγή «Κάτω το κράτος» ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος επελαύνει κατά της διαφθοράς για την οποία ευθύνεται το... ΚΚΕ.

Ο εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ βουλευτής επικρατείας, με άρθρο του στην «Αυριανή», εγκαλεί το ΚΚΕ για τη θέση του σχετικά με τα σκάνδαλα. Επισημαίνει, μάλιστα, το... θράσος του ΚΚΕ, το οποίο «δεν εννοεί να βάλει γλώσσα μέσα»! Προς τι αυτός ο εκνευρισμός και η αμετροέπεια;

Αν ο λόγος είναι η τραγική κατάληξη των ιδεολογημάτων του νεοφιλελευθερισμού, τότε μπορούμε να καταλάβουμε το μένος του Ανδριανόπουλου κατά του ΚΚΕ.

Η πρώτη λαθροχειρία του Α. Ανδριανόπουλου συνίσταται στο ότι αποδίδει στο ΚΚΕ θέσεις τις οποίες ούτε διατύπωσε, ούτε θα μπορούσε να διατυπώσει. Οπως ότι όσο ισχυρότερο είναι το κράτος τόσο μικρότερη είναι η διαφθορά.

Θεμελιώδης θέση του ΚΚΕ είναι ότι «το Κράτος είναι προϊόν και εκδήλωση του αδιάλλακτου ανταγωνισμού των τάξεων». Ετσι το αστικό κράτος, το οποίο υπηρέτησε από πολλές θέσεις ο εν λόγω αρθρογράφος, μπορεί να «μεγαλώνει», ή να «μικραίνει», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου. Ομως πάντα, «μεγάλο» ή «μικρό», υπηρετεί τον ίδιο σκοπό, τη διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος. Μ' αυτό το κράτος, το ΚΚΕ βρίσκεται σε ανειρήνευτη αντίθεση.

Με προφανή πρόθεση να θολώσει τα νερά, ο Α. Ανδριανόπουλος επικαλείται συμπτώματα διαφθοράς στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Αποσιωπά το γεγονός ότι τα όποια συμπτώματα διαφθοράς στις χώρες αυτές ήταν αποτέλεσμα μιας παρέκκλισης από τις αρχές ενός εργατικού κράτους, το οποίο ως εκφραστής των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της θέτει στην προμετωπίδα του την οριστική κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Μάλιστα, τα παραδείγματα που αναφέρει, συνηγορούν ότι ακόμα και σε εκείνες τις συνθήκες της πρώτης απόπειρας σοσιαλιστικής οικοδόμησης, η γενεσιουργός αιτία των όποιων σκανδάλων έχουν άμεση σχέση με την οικονομία της αγοράς, ακόμα κι όταν αυτή αποκαλείται σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς. Η διαφορά είναι προφανέστατη και ο Α. Ανδριανόπουλος σκοπίμως την παρακάμπτει.

Το ΚΚΕ, όχι μόνο τώρα, τονίζει ότι η διαφθορά είναι συνώνυμη του καπιταλισμού, είναι δομικό στοιχείο του. Η ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, το καπιταλιστικό κέρδος, ο τρόπος διανομής του πλούτου, ο ανταγωνισμός, το αστικό κράτος, είναι τα θεμέλια του συστήματος αυτού. Ολα αυτά είναι, κατά τον κ. Ανδριανόπουλο, νομιμοποιημένα από την ισχύ του κεφαλαίου. Για το ΚΚΕ είναι στόχοι ανατροπής.

Τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά συγκροτούν το θερμοκήπιο των πάσης φύσεως σκανδάλων, και αν ο συγκεκριμένος κύριος - ο οποίος μάλλον δε διαβάζει προσεκτικά τον «Ριζοσπάστη» αλλά μόνον τα σχόλια που γράφονται για τον «Ρ» σε άλλες εφημερίδες - ενδιαφέρεται να βρει την πηγή της κακοδαιμονίας, ας κοιτάξει την πολιτική των δύο κομμάτων τα οποία υπηρέτησε ο ίδιος πιστά και εξακολουθεί φυσικά να υπηρετεί.

Ετσι καταλαβαίνουμε τη ρηξικέλευθη πρότασή του για την... ιδιωτικοποίηση της διαφθοράς ως απάντηση στα σημερινά φαινόμενα. Οσον αφορά το ύφος του αρθρογράφου - βουλευτή και την αγανάκτησή του για την «ακατανόητη ασυλία που απολαμβάνει το ΚΚΕ», του απευθύνουμε μια πρόταση: Αφιππεύσατε... κύριε Ανδριανόπουλε!


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ειδικότητες «της πλάκας»!

Μετά τη μαζική «απόρριψη» από το εκπαιδευτικό σύστημα χιλιάδων παιδιών λόγω της «βάσης του 10», η υπουργός Παιδείας προέτρεπε αυτά τα παιδιά να μην απογοητεύονται, γιατί, τάχα, υπάρχουν και άλλες εκπαιδευτικές λύσεις εκτός από την ανώτατη εκπαίδευση...

Στην πραγματικότητα, η μόνη «λύση» που διαγράφεται για την πλειοψηφία αυτών των παιδιών είναι η υποβαθμισμένη κατάρτιση. Θαυμάστε μερικές από τις δήθεν «καινοτόμες» ειδικότητες, που θα εισαχθούν στις λίστες των δημόσιων - παρακαλώ - ΙΕΚ, τα οποία υποτίθεται θα αποτελέσουν «λύση» για δεκάδες χιλιάδες νέους: «Εκκλησιαστική και πολιτιστική κατάρτιση»(;!), «οδηγός βουνού»(!!), «ειδικός καρναβαλικών κατασκευών», «ειδικός λουτροθεραπείας - spa», «ειδικός θαλασσοθεραπείας - spa»...

Πράγματι, «καινοτόμες» ειδικότητες. Τόσο «καινοτόμες», που το αντικείμενό τους είναι μεγάλο ερωτηματικό. Τι θα κάνουν οι απόφοιτοι αυτών των ειδικοτήτων; Δηλαδή, δε μιλάμε καν για κατάρτιση με βάση τις πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς, αλλά για καθαρή κοροϊδία των παιδιών που ψάχνουν για Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Η γραμμή του Χονγκ Κονγκ

«Σημαντική επιχειρηματική κίνηση» χαρακτηρίζουν οι κυβερνώντες το «άνοιγμα» γραμμής των - υπό εκποίηση - «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ) για Χονγκ Κονγκ, με επιδότηση Ελληνα ιδιώτη, που κάνει «μπίζνες» στην Κίνα.

Η συμφωνία με τον ιδιώτη για το «άνοιγμα» της γραμμής, εκτός απροόπτου, αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες, με προοπτική την έναρξη των πτήσεων από τον επόμενο μήνα. Μάλιστα, η διοίκηση των ΟΑ ευελπιστεί ότι η πτήση για Χονγκ Κονγκ θα δώσει νέα πνοή στην εταιρεία, ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να ανατραπεί το χειμερινό πρόγραμμα πτήσεων, ούτε να μειωθούν συχνότητες προς προορισμούς, όπου οι πληρότητες των αεροσκαφών είναι αυξημένες και όπου τα εμπορικά αποτελέσματα είναι θετικά.

Πάντως, με δεδομένο ότι κανένας επιχειρηματίας δεν κάνει «αγαθοεργίες» χωρίς «γενναία» ανταλλάγματα, πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο πως, εάν ανοίξει τελικά η γραμμή, οι ΟΑ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα λειτουργούν ως εταιρεία τσάρτερ του επιχειρηματία.

«Σφυρίζουν αδιάφορα»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Σαν να μην έφταναν όλοι οι άλλοι ατμοσφαιρικοί ρύποι που πνίγουν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μια νέα έκθεση δείχνει ότι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα επιτρεπτά όρια κυμαίνονται οι τιμές και σε έναν άλλο ρύπο, στα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις αυτές, στην Αθήνα οι μέσες ετήσιες τιμές διαμορφώνονται στα 31 μικρογραμμάρια και στη Θεσσαλονίκη στα 41, ενώ τα διεθνώς παραδεκτά επίπεδα κυμαίνονται από 15 έως 25 μικρογραμμάρια. Οι υψηλές συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων ενοχοποιούνται για 7.200 πρόωρους θανάτους στην Ελλάδα και για 348.000 στην Ευρώπη. Παράλληλα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας, οι Ελληνες υπολογίζεται ότι εξαιτίας τους χάνουν κάπου επτά μήνες ζωής.

Η μόνη, που «σφυρίζει αδιάφορα», μπροστά σ' αυτούς τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, είναι η κυβέρνηση. Που, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να «ξεπουλά» τη δημόσια γη και τους ελεύθερους χώρους και επιτρέπει στο μεγάλο κεφάλαιο να χτίζει παντού οτιδήποτε...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παιδεία για το λαό

Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έρχονται να αποκαλύψουν σε όλο τους το μεγαλείο τις συνέπειες της πολιτικής υποβάθμισης της Παιδείας, της όξυνσης των ταξικών φραγμών, της ακόμα μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης. Μιας πολιτικής που, παρά τα επώδυνα για κάθε λαϊκή οικογένεια αποτελέσματά της, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στην εφαρμογή της και μάλιστα με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς.

Για τους εργαζόμενους, το άνοιγμα των σχολείων μεταφράζεται πια σε νέα βάρη, καθώς παιδικοί σταθμοί με τροφεία, νηπιαγωγεία ιδιωτικά, φροντιστήρια ακόμη από το δημοτικό σχολείο, ή φροντιστήρια ξένων γλωσσών, αλλά και το κόστος των δημοσίων σχολείων εξανεμίζουν το ήδη ανεπαρκές εισόδημα της λαϊκής οικογένειας για μία εκπαίδευση που γίνεται όλο και πιο ακριβή και συγχρόνως περισσότερο υποβαθμισμένη. Για παράδειγμα, τα νέα βιβλία δε φτάνει που παρέχουν αποσπασματικές γνώσεις, αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με την επιστήμη και την αλήθεια.

Επίσης, η χρόνια υποχρηματοδότηση έχει σαν αποτέλεσμα ελλείψεις σε υποδομές, σε προσωπικό, χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση, εξευτελιστικές αμοιβές για τους εκπαιδευτικούς, παράγοντες που έρχονται να προστεθούν μια σειρά μέτρα που στοχεύουν πιο ανοιχτά στις συνειδήσεις της νεολαίας προκειμένου να διαμορφώσουν ανθρώπους πειθήνιους, που θα χωρούν στο «κοστούμι» του αυριανού απασχολήσιμου, εκείνου που θα φέρει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουν τον εκπαιδευτικό εργαλείο για την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων την ίδια στιγμή που ο ίδιος βιώνει την ίδια λιτότητα, εξευτελιστικές αμοιβές, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει όλους τους εργαζόμενους.

Σε αυτόν τον αγώνα των εκπαιδευτικών, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη, ώστε να πάρει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα φέρουν αποτελέσματα υπέρ των εργαζομένων, για την οργάνωσή του, για την κλιμάκωση, για την προβολή αιτημάτων που δε χωρούν στα στενά πλαίσια της πολιτικής που είναι υπεύθυνη για τη στέρηση κάθε κατάκτησης. Και επειδή η Παιδεία είναι πρώτα από όλα υπόθεση του λαού, δίνουν τη μάχη για την ενότητα της εργατικής τάξης στον αγώνα για την Παιδεία, ώστε τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών να συναντούν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Θέση στον αγώνα για μια άλλη Παιδεία δεν έχουν μόνο οι εκπαιδευτικοί. Εχει ο κάθε εργαζόμενος, τα πλατιά λαϊκά στρώματα τα οποία δεν μπορεί να δέχονται να τους πετάνε την... καραμέλα της «ανταγωνιστικότητας» για να δεχτούν την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της Παιδείας, για να αποδεχτούν ότι τα παιδιά τους θα πρέπει να εκπαιδευτούν από νωρίς, για να πάρουν τη θέση τους στις στρατιές ανελεύθερων απασχολήσιμων, χωρίς δικαιώματα. Η απάντηση στην πολιτική αυτή είναι καιρός να δοθεί σε κάθε επίπεδο. Και με αφορμή τις επικείμενες τοπικές εκλογές, όταν οι υπηρέτες των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, που εφαρμόζουν στην πράξη τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, ζητήσουν την ψήφο τους, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να καταδικάσουν στην πράξη την αντιλαϊκή πολιτική καταψηφίζοντας τους υποψηφίους των κομμάτων που στηρίζουν και εφαρμόζουν αυτή την πολιτική και στην Αυτοδιοίκηση. Και να ενισχύσουν τους αγωνιστές υποψηφίους σε δήμους και νομούς που στηρίζει το ΚΚΕ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις.

Δεν αποδοκιμάζει τις μυστικές φυλακές της CIA

Αποστάσεις από τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για «ακραίες» επιλογές του Τζ. Μπους κρατά η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι μάλλον ενοχλήθηκε, όπως και ο Α. Ανδριανόπουλος, από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Κάρ. Παπούλια, εκφράζοντας ίσως και τα «αισθήματα» των ΗΠΑ γι' αυτό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ρωτήθηκε χτες από τον «Ρ» αν οι απόψεις που εξέφρασε σε γερμανική εφημερίδα ο Κάρ. Παπούλιας εκθέτουν την κυβέρνηση και τη χώρα, περιορίστηκε να απαντήσει «σεβόμαστε τον Πρόεδρο και τις απόψεις του», αποφεύγοντας σαφώς να συμφωνήσει με τις απόψεις του.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ποτέ δεν έχει αποδοκιμάσει τις μυστικές φυλακές της CIA και το κολαστήριο στο Γκουαντάναμο, ζήτημα στο οποίο διαφοροποιήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνοντας ότι «καμία χώρα -μέλος της ΕΕ δεν πρέπει να ανέχεται φυλακές της CIA ούτε Γκουαντάναμο, όπως κάνει ο φίλος μας Πρόεδρος Μπους».

Επιπλέον, η κυβέρνηση ποτέ δεν έχει απαντήσει πειστικά για την ενδεχόμενη εμπλοκή της στις Air-CIA μεταφορές «υπόπτων» για τρομοκρατία, ενώ δεν υπάρχουν αμφιβολίες για τις πολιτικές ευθύνες της όσον αφορά στην απαγωγή Πακιστανών μεταναστών. Μάλιστα, μόλις χτες η πακιστανική κοινότητα επανήλθε καταγγέλλοντας την ύπαρξη μυστικών φυλακών στην Ελλάδα, όπου κρατήθηκαν Πακιστανοί το περασμένο καλοκαίρι. Τρεις από τους Πακιστανούς που απήχθησαν δηλώνουν ότι αναγνώρισαν μία από τις φυλακές στο Χαλκούτσι...

Τάζουν κι εκβιάζουν!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να παρεμποδίσουν ή να ακυρώσουν τη συμμετοχή υποψήφιων συμβούλων στα αγωνιστικά ενωτικά ψηφοδέλτια που υποστηρίζει το ΚΚΕ, με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, επιχειρούν σε πολλές περιοχές οι συνδυασμοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, Καποδιστριακών και άλλων μικρών δήμων, όπου, λίγο - πολύ, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, με ταξίματα και άλλα εκβιαστικά μέσα, προσπαθούν να πείσουν υποψήφιους που έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή τους στους αγωνιστικούς συνδυασμούς, να πάρουν πίσω την απόφασή τους.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Ελασσόνας, για το συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ, που ασκεί αφόρητες πιέσεις σε ορισμένους υποψηφίους για να «φύγουν» από το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο και σε άλλους να μην συμμετάσχουν σ' αυτό.

Είναι ολοφάνερο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με «βρώμικες» μεθόδους, θέλουν να φράξουν το δρόμο στη συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων στους αγωνιστικούς συνδυασμούς. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν τη δύναμη να τους χαλάσουν τα σχέδια, καταψηφίζοντάς τους στην κάλπη και υπερψηφίζοντας τους συνδυασμούς, που υποστηρίζονται στα πλαίσια της πανελλαδικής συνεργασίας του ΚΚΕ, με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ