Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ανάν

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χτες ότι είχε μια σύντομη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

«Του εξέφρασα τις ευχαριστίες μας για όλες τις προσπάθειες που έχει καταβάλει στη διάρκεια της θητείας του για να προωθήσει λύση του Κυπριακού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρόεδρος, προσθέτοντας:

«Διαπιστώσαμε πως έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις για το σχέδιο που είχε υποβληθεί. Ο ΓΓ είπε ότι για μένα το σχέδιο από την ώρα που έχει απορριφθεί από τη μία κοινότητα είναι δεσμευτικό και είναι το τέλος του σχεδίου. Κάναμε μια ανασκόπηση των εξελίξεων, όσον αφορά τις επιτροπές στη Λευκωσία. Του ανέφερα ότι, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η τουρκική πλευρά πιθανόν να εξετάσει θετικά τη σύσταση των ομάδων εργασίας και ελπίζουμε αυτή η δήλωση να μην οδηγήσει σε άλλες συζητήσεις για ορολογίες και λεπτομέρειες και τελικά να οδηγήσει σε σύντομη έναρξη της λειτουργίας των επιτροπών. Ο ΓΓ τόνισε ξανά, και σ' αυτό συμφωνώ απολύτως, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αρχίσουν πλήρεις συνομιλίες, εκτός αν προηγηθεί καλή και σωστή σε βάθος προετοιμασία των θεμάτων ουσίας που είναι και το αντικείμενο των συζητήσεων. Σ' αυτό το θέμα ήταν κατηγορηματικός ο ΓΓ».

Σε ερώτηση, αν η τουρκική πλευρά απαντήσει θετικά, τότε θα είναι διέξοδος στο αδιέξοδο, ο Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε: «Θα φανεί. Οπως ξέρετε, ο κ. Μόλερ είχε υποβάλει κάποιες ιδέες, κάποιες σκέψεις, τις οποίες εμείς είχαμε δεχτεί και τώρα που τις υπέβαλε με κάποιες παρατηρήσεις σ' ό,τι αφορά την ορολογία, αναμένεται έκτοτε η ανταπόκριση της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα ξανασυναντηθεί με τον ΓΓ πριν την αποχώρησή του από τον ΟΗΕ στο τέλος της χρονιάς, ανέφερε ότι του είπε «ελπίζω να σε ξαναδώ».

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι στη συνάντηση ήταν παρών και ο κ. Γκαμπάρι, σημειώνοντας ότι τον είχε δει και χωριστά, ενώ σε ερώτηση «αν οι επαφές με τον κ. Γκαμπάρι αφορούσαν τρόπους με τους οποίους τα Ηνωμένα Εθνη να διευκολύνουν περαιτέρω τη διαδικασία, ώστε να υπάρχει και η θετική ανταπόκριση της τουρκοκυπριακής πλευράς», τόνισε:

«Ηταν στη συνάντηση με τον ΓΓ και άκουσε από τον ίδιο ότι πρέπει να συσταθούν οι ομάδες εργασίες για τα θέματα ουσίας, για να προετοιμάσουν καλά το έδαφος προτού επιχειρηθεί διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο. Οπως και οι τεχνικές επιτροπές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ