H Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, παρά την αδιάλλακτη στάση της Αγκυρας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τον Τούρκο ομόλογό της, τον οποίο αναμένει στην Αθήνα, περί τα τέλη Οκτώβρη, για να (ξανα)υπογράψουν συμφωνίες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Οπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, η συντήρηση του κλίματος της προσέγγισης στα Ελληνοτουρκικά είναι απαίτηση της Ουάσιγκτον και προσφέρει στην Αγκυρα ένα ικανοποιητικό ανάχωμα για να αντιμετωπίσει τις όψιμες ευαισθησίες των Ευρωπαίων, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους θυμήθηκαν τώρα την τουρκική στάση έναντι της Κύπρου. Παρ' όλα αυτά, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ασκήσει την επιρροή της και πίεση προς την κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου η Λευκωσία να «κατανοήσει» την τουρκική ανάγκη και να μην επιμείνει στη θέση ότι δε θα επιτρέψει τη συνέχιση του ευρωτουρκικού διαλόγου αν προηγουμένως η Αγκυρα δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης Μπακογιάννη - Γκιουλ, η συζήτησή τους αφορούσε στις διμερείς σχέσεις και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα νέο πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αθήνα, τον Οκτώβρη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, η Ντόρα Μπακογιάννη παρότρυνε το συνομιλητή της η Τουρκία να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, καλώντας τη γειτονική χώρα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανοίγοντας τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Μετά τη συνάντηση, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Στο περιθώριο των εργασιών της 61ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συζητήσαμε με τον κ. Γκιουλ την πορεία των διμερών θεμάτων. Διαπιστώσαμε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία υπογράψαμε το Μάιο στην Κωνσταντινούπολη ήταν αποτελεσματικά και εφαρμόστηκαν σωστά. Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του κ. Γκιουλ στην Αθήνα, μέσα στον Οκτώβριο, θα ετοιμάσουμε νέα ΜΟΕ. Από κει και πέρα κάναμε μια ευρύτερη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και για την πορεία της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα».
Ερωτηθείσα εάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, για τη Δυτική Θράκη, η Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχτηκε ότι δεν έθεσε το θέμα!
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε σχετικά με το Κυπριακό και υποστήριξε ότι σε περίπτωση λύσης του προβλήματος η Τουρκία, η Ελλάδα και η ενωμένη Κύπρος θα μπορέσουν να συνεργαστούν εποικοδομητικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανέφερε επίσης ότι το δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν» ήταν επιθυμία της ΕΕ, καθώς η ΕΕ δεν ήθελε τη μεταφορά του προβλήματος στους κόλπους της. Επανέλαβε, τέλος, την άποψή του ότι η Τουρκία έχει επιδείξει εποικοδομητική στάση στο ζήτημα.