Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οσα δε λέγονται στη ΜΕΒΓΑΛολογία

Με αφορμή την αποκάλυψη του εκβιασμού της ΜΕΒΓΑΛ από τον γενικό διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λένε πολλά για τις κουμπαριές, επιδίδονται στο γνωστό σπορ της σκανδαλολογίας και ηθικολογούν ασύστολα, υποσχόμενοι για άλλη μια φορά μηδενική ανοχή και ότι το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκαλο.

Συνειδητός στόχος και αυτής της ανούσιας αντιπαράθεσης μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ο αποπροσανατολισμός των κτηνοτρόφων και των λαϊκών στρωμάτων και η συγκάλυψη της αντιλαϊκής τους πολιτικής που αποτελεί πραγματικό σκάνδαλο για τα λαϊκά στρώματα, επειδή εξασφαλίζει στους εμποροβιομηχάνους όλες τις προϋποθέσεις για να κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών.

Βασικά στοιχεία αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι:

  • Ο εκφυλισμός και η κατάργηση των τιμών παρέμβασης των αγροτικών προϊόντων που έκαναν με τις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, στα πλαίσια της ΕΕ, και η απελευθέρωση των εισαγωγών που έκαναν στα πλαίσια του ΠΟΕ που είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των πραγματικών τιμών όλων των αγροτικών προϊόντων και όχι μόνο του γάλακτος και σε ορισμένα προϊόντα ακόμα και των ονομαστικών τιμών
  • Η απελευθέρωση των τιμών καταναλωτή και η κατάργηση της διατίμησης σε βασικά διατροφικά προϊόντα, όπως το ψωμί, που έκαναν στα πλαίσια της θεοποίησης της αγοράς με πραγματικό στόχο τη ληστεία των καταναλωτών και την εξασφάλιση μεγαλύτερων κερδών στους εμποροβιομηχάνους
  • Η χρεοκοπία, το κλείσιμο και το ξεπούλημα στους ιδιώτες των συνεταιριστικών οργανώσεων που έπαιζαν κάποιο, έστω και ελάχιστο, περιοριστικό ρόλο στο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή. Στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας ξεπούλησαν στους ιδιώτες τρία από τα μεγαλύτερα συνεταιριστικά εργοστάσια (ΑΓΝΟ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΣΕΡΓΑΛ), έκλεισαν τη ΣΥΝΕΡΓΑΛ, την ΑΣΠΡΟ και άλλα μικρότερα συνεταιριστικά εργοστάσια και μεθοδεύουν το ξεπούλημα στους ιδιώτες των ΔΩΔΩΝΗΣ και ΡΟΔΟΠΗΣ, με αποτέλεσμα 4-5 ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες να μονοπωλούν τον κλάδο του γάλακτος
  • Τα κίνητρα συγχωνεύσεων και εξαγορών που θεσμοθέτησαν για τη δημιουργία μεγάλων βιομηχανικών και εμπορικών συγκροτημάτων με τη δικαιολογία να αντέξουν στο σκληρό ανταγωνισμό που δημιουργούσε η λεγόμενη παγκοσμιοποιημένη αγορά. Αλλά με πραγματικό στόχο τη δημιουργία μεγάλων μονοπωλίων που θα ενίσχυε την κερδοφορία τους και την κυριαρχία τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Αποτέλεσμα και αυτών των κινήτρων είναι το καρτέλ του γάλακτος αλλά και τα άλλα καρτέλ που υπάρχουν στα καύσιμα, στις τράπεζες και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, για την ύπαρξη και τη δράση των οποίων η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσποιούνται ότι ανακαλύπτουν την πυρίτιδα.

Σκανδαλώδη κέρδη

Αποτέλεσμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον αγροτοδιατροφικό κλάδο ήταν η δραστική μείωση των αγροτικών τιμών και του αγροτικού εισοδήματος, η κατακόρυφη αύξηση των κερδών των εμποροβιομηχάνων, το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή και η δημιουργία ισχυρών μονοπωλίων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην περίοδο 2000-2005 με κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το πραγματικό αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 17,9%. Ενώ την περίοδο 2000-2004, σύμφωνα με τους επίσημους ισολογισμούς των τεσσάρων μεγαλύτερων ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών που μονοπωλούν τον κλάδο, τα καθαρά ονομαστικά τους κέρδη αυξήθηκαν κατά 138,6%. Την περίοδο 2000-2004 η ονομαστική αύξηση στα διάφορα είδη γάλακτος που πήραν οι κτηνοτρόφοι ήταν 2,5 έως 5 φορές μικρότερη του επίσημου πληθωρισμού, ενώ την ίδια περίοδο η αύξηση των καθαρών ονομαστικών κερδών των μεγαλύτερων γαλακτοβιομηχανιών ήταν 8 φορές μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό.

Αυτές οι διαφορετικές αυξήσεις που γίνονταν «νόμιμα» και σε γνώση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχαν ως αποτέλεσμα το άνοιγμα της ψαλίδας με συνέπεια η τιμή του καταναλωτή στο αγελαδινό γάλα να είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη από την τιμή του κτηνοτρόφου.

Υπάρχουν κι άλλα

Η κατάσταση αυτή δεν υπάρχει μόνο στο γάλα. Παρόμοια ή και χειρότερη κατάσταση υπάρχει σε όλα τα αγροτικά προϊόντα και όχι μόνο σ' αυτά. Στο σιτάρι, για παράδειγμα, που αποτελεί την πρώτη ύλη για βασικά διατροφικά προϊόντα, όπως ψωμί, ζυμαρικά, κ.ά., η τιμή του ψωμιού το 1992 ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από την τιμή του σιταριού και σήμερα είναι υπερδεκαπλάσια και των αρτοσκευασμάτων που έχουν αντικαταστήσει το ψωμί ακόμα μεγαλύτερη.

Αυτά τα πραγματικά σκάνδαλα σε βάρος των αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συνειδητά τα αποσιωπούν, επειδή αποτελούν την ουσία και το αποτέλεσμα της πολιτικής τους. Ταυτόχρονα κάνουν ό,τι μπορούν για να τα συγκαλύψουν και να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα.

Στα πλαίσια της πολιτικής του αποπροσανατολισμού εντάσσεται η σκανδαλολογία, η κουμπαρολογία και η ηθικολογία όταν η σύγκρουση των βιομηχάνων φέρνει στην επιφάνεια κάποιες παρανομίες. Ενώ στα πλαίσια της συγκάλυψης, και μάλιστα με θεσμικό διαχρονικό ρόλο, εντάσσεται η δημιουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού με στόχους τάχα να αποτρέψει την αισχροκέρδεια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, να διασφαλίσει τον υγιή ανταγωνισμό και την ηθική στην εξ αντικειμένου ανήθικη αγορά. Στόχοι που διαψεύδονται όχι τόσο από τον εκβιασμό μιας γαλακτοβιομηχανίας από την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αλλά, κυρίως, από τη «νομιμοποίηση» που προσφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην κερδοσκοπία των μονοπωλίων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και τις αυταπάτες που δημιουργεί σ' αυτά. Ο ρόλος αυτός της Επιτροπής Ανταγωνισμού της αφαιρεί κάθε ίχνος ουδετερότητας και αντικειμενικότητας στα συγκρουόμενα συμφέροντα των μονοπωλίων και των λαϊκών στρωμάτων, όπως ισχυρίζονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και την εντάσσει στο μέτωπο των μονοπωλίων, της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατά των λαϊκών στρωμάτων.

Αγωνιστική απάντηση

Στο αντιλαϊκό αυτό μέτωπο και στους μηχανισμούς του οφείλουν να αντισταθούν ενωμένοι οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες μαζί με τους εργαζόμενους και όλα τα λαϊκά στρώματα επειδή έχουν κοινά συμφέροντα και κοινούς αντιπάλους.

Μπορούν ενωτικά και αγωνιστικά να διεκδικούν καλύτερες τιμές στα αγροτικά προϊόντα και στην κατανάλωση. Οφείλουν όμως να γνωρίζουν ότι η διεκδίκηση αυτή θα είναι πιο αποτελεσματική αν εντάσσεται στην πάλη τους για συνολική αμφισβήτηση της κυριαρχίας των μονοπωλίων και των κερδών τους που εξασφαλίζουν με την πολιτική τους οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο ΠΟΕ και η ΕΕ. Αν κλείσουν τα αυτιά τους στην αποπροσανατολιστική σκανδαλολογία και κουμπαρολογία και απαγκιστρωθούν οριστικά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αποτελούν μια καλή ευκαιρία για τα λαϊκά στρώματα με την ψήφο τους να πούνε ΟΧΙ στις πολιτικές, στα κόμματα και στους συνδυασμούς που είναι υπεύθυνα για την εξαθλίωσή τους και ταυτόχρονα υποτιμούν τη νοημοσύνη τους.

Να καταψηφίσουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον ΣΥΝ.

Να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις και κινήματα, που με συνέπεια και ειλικρίνεια αντιπαλεύουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, την πολιτική και τα κόμματα που τα εξυπηρετούν.


Του
Γιάννη ΣΦΥΡΗ*
*Ο Γ. Σφυρής είναι υπεύθυνος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ