Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Μετά δεήσεων και αγρυπνίας η ... κάθαρση

Με δεήσεις και αγρυπνία στους μητροπολιτικούς ναούς των μητροπόλεων και μεγάλους ναούς των πόλεων από χτες, στις 9 το βράδυ μέχρι και σήμερα το πρωί, προσπαθεί να «συγχωρεθεί» η Εκκλησία από όσα σκανδαλώδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Κι ενώ, σύμφωνα με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), κλήρος και λαός αγρύπνησε, με αίτημα προσευχής την υπέρβαση της κρίσης, η ...κρίση καλά κρατεί. Ετσι, την Πέμπτη θα συζητηθεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο το θέμα της παραπομπής του μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονος στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για κακοδιαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας της μητρόπολής του. Μαζί του κατηγορούνται πέντε ιερείς και η οικονόμος του.

Επιπλέον, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) ανέλαβε σε εξευτελιστική τιμή τη σύνταξη εκκλησιαστικού κτηματολογίου, έπειτα από εκκλησιαστικό αίτημα. Η εφημερίδα αναφέρεται σε επιστολές (σ.σ. Απρίλης και Οκτώβρης 2004) του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για την τοπογράφηση χιλιάδων στρεμμάτων γης σε Αιγιάλεια και Αττική από τη ΓΥΣ. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι πέρυσι σημειώθηκαν μαζικές μετακινήσεις ανώτερων αξιωματικών της υπηρεσίας, οι οποίοι από τις θέσεις που ήταν θα μπορούσαν να αντιδράσουν στην πραγματοποίηση των κτηματογραφήσεων ή να εισηγηθούν κοστολογήσεις σύμφωνα με το ισχύον κοστολόγιο.

Τέλος, εγκύκλιο από τη ΔΙΣ, προς όλους τους ιερείς της της Εκκλησίας της Ελλάδος, εστάλη ενόψει της Σαρακοστής. Χαρακτηριστικό σημείο στην εγκύκλιο, η αναφορά ότι η εκκλησιαστική κρίση έγινε αφορμή να στραφούν ενάντια στην Εκκλησία, όπως αναφέρεται σε απόσπασμα, να θέσουν την Εκκλησία, την κιβωτό του γένους, στο περιθώριο. «Ο χωρισμός, όπως σημειώνεται, της Εκκλησίας από το κράτος είναι απλώς μια κομψή έκφρασις του πόθου ν' αποσυρθεί η Εκκλησία από το προσκήνιο του κοινωνικού κι εθνικού μας γίγνεσθαι. Να περιοριστεί μέσα στους τοίχους των ναών, όπως σε άλλους τόπους και σε άλλες εποχές επιχειρήθηκε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ