Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην «πεπατημένη» της εμπορευματοποίησης

Η επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης του πολιτισμού στις ανάγκες του κεφαλαίου για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία και της υπαγωγής του στις επιταγές της Λισαβόνας για την «ανταγωνιστικότητα» βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την πολιτιστική της πολιτική, ένα χρόνο μετά τις εκλογές.

Μέσα σε αυτό το χρόνο η ΝΔ - συνεχίζοντας το «δρόμο» του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης - κατέστησε σαφές ότι ο πολιτισμός είναι υπόθεση του κεφαλαίου, γεγονός που τεκμηριώνεται και με το «κύμα» παραχωρήσεων μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς για τις διαφημιστικές ανάγκες πολυεθνικών εταιριών.

Η πολιτική αυτή συνοδεύτηκε, εκτός των άλλων, με αυταρχισμό (χτύπημα των ΜΑΤ στους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού) και με «πάγωμα» χρηματοδοτήσεων σε πολιτιστικούς φορείς.

Από νομοθετικής πλευράς μόνο ενδείξεις και δηλώσεις προθέσεων υπάρχουν, αφού, οι εξαγγελθείσες αλλαγές στον αρχαιολογικό νόμο, τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ, τον κινηματογράφο και τις διάφορες «ακαδημίες τεχνών» (όλα προς το αντιδραστικότερο) ακόμη αναμένονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ