Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΓΕΙΑ
«Κατά τους κανόνες της ανταγωνιστικής οικονομίας»

Με πρόσχημα την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε το πρώτο νομοσχέδιο που γενικεύει τους όρους εμπορευματοποίησης στο εναπομείναντα δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ετσι με το νόμο 3293/2004 και με το άρθρο 1 ιδρύει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας (ΑΕ) που λειτουργεί με τους «κανόνες της ανταγωνιστικής οικονομίας». Σκοπός της ΑΕ είναι η διαχείριση των μονάδων Υγείας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1.

Στους κανόνες του διεθνούς ανταγωνισμού στο χώρο της Υγείας υπακούει και ο δεύτερος νόμος (3305/2005) που ψήφισε η ΝΔ για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ο ίδιος υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης στην ημερίδα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (31.1.2005) παρουσίασε αυτόν το νόμο ως «στέρεο υπόβαθρο» για τις «μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται επενδύοντας σε εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό παράγοντας "νέα προϊόντα" στον χώρο της Υγείας».

Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Εργασίας ενοικιάστηκαν κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για τα νεογνά ενώ κινούνται για επινοικίαση κρεβατιών ΜΕΘ και για τους ενήλικες, τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες έτοιμα κρεβάτια, τα οποία δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στην ίδια ρότα της εμπορευματοποίησης κινούνται και τα δύο νομοσχέδια που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο υγείας για τα νοσοκομεία και τη δημόσια Υγεία (δηλαδή για τον έλεγχο των νερών, της ατμόσφαιρας, των τροφίμων κλπ), ενώ υπό διερεύνηση βρίσκεται και η σύναψη συμβάσεων των δημόσιων νοσοκομείων με τις ασφαλιστικές εταιρίες για την εκχώρηση σε αυτές του 20% των κρεβατιών.

Τη γενίκευση της εμπορευματοποίησης προσπαθεί να αντιπαρέλθει η κυβέρνηση με το επικοινωνιακό τρικ της «ραντσομαχίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ