Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα δικαιώματα εξασφαλίζονται μόνο με αγώνες

Στις εργαζόμενες στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» μίλησε η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

«Καλό είναι να δίνουμε λουλούδια στις γυναίκες αλλά πρέπει να δούμε και το πραγματικό περιεχόμενο αυτής της ημέρας». Με αυτή τη φράση άνοιξε τη συζήτηση με τις εργαζόμενες στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο χώρο του εστιατορίου προσωπικού, με εργαζόμενες και εργαζόμενους του ξενοδοχείου.

Αρχίζοντας την ομιλία της η Αιμ. Αγκαβανάκη εξιστόρησε τα γεγονότα της Ν. Υόρκης το 1857 και ανέπτυξε τις διεκδικήσεις των εξεγερμένων γυναικών εκείνης της εποχής. Παραλληλίζοντας τα αιτήματα του γυναικείου κινήματος τότε και σήμερα, έδωσε έμφαση στην ταξική φύση της ανισοτιμίας της γυναίκας. Τόνισε ότι «σήμερα αφαιρούνται δικαιώματα και κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος. Αυτό πάει πίσω ταυτόχρονα άνδρες και γυναίκες. Πρέπει να βγούμε χέρι χέρι με τον άνδρα, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση».

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη συμμετοχή τους σε απλές δραστηριότητες, αλλά και σε κινητοποιήσεις εξαιτίας και των πολυάριθμων οικογενειακών υποχρεώσεων σημείωσαν αρκετές εργαζόμενες. Εδωσαν έμφαση στην επέκταση της μερικής απασχόλησης, που προωθείται κάτω και από το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της διευκόλυνσης των γυναικών να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, και εφαρμόζεται και στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

«Τα δικαιώματα εξασφαλίζονται μόνο με αγώνα και ο δρόμος του αγώνα είναι δύσκολος. Χρειάζεται να κάνουμε θυσίες για το δικό μας συμφέρον» είπε η Αιμ. Αγκαβανάκη.

Οι εργαζόμενες έθιξαν το θέμα των πρόσθετων ευθυνών που αισθάνεται η γυναίκα απέναντι στην οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά της, με αφορμή τη στάση που θα έπρεπε να έχει η μητέρα απέναντι στη συμμετοχή των παιδιών της σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τόσο η ομιλήτρια, όσο και εργαζόμενες επισήμαναν το σημαντικό ρόλο της γυναίκας σε περιόδους ανόδου του λαϊκού κινήματος, με λαμπρά παραδείγματα από την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, όταν σε δυσκολότερες - και από άποψη στερεότυπων - περιόδους, οι γυναίκες έκαναν πολλές θυσίες προκειμένου να συμβάλλουν στους αγώνες του λαού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκφράστηκε από τις εργαζόμενες για συμμετοχή σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όταν η Αιμ. Αγκαβανάκη τις ενημέρωσε για τις βραδιές θεάτρου που διοργανώνει η ΟΓΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ