Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Ιδια γεύση...

Ιδια και απαράλλαχτη με αυτή της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ στον ένα χρόνο της παρουσίας της στους τομείς των δημοσίων έργων και περιβάλλοντος, παρά τις κατά καιρούς φραστικές «κορόνες» αντιπαραθέσεων μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, και της προκατόχου του, Β. Παπανδρέου.

Στον τομέα των δημοσίων έργων προώθησε δύο νόμους (για την αλλαγή του συστήματος ανάδειξης αναδόχου στα έργα ο πρώτος και για τις μελέτες δημοσίων έργων, ο δεύτερος) με τους οποίους - εν ονόματι της δήθεν «διαφάνειας» - η ενίσχυση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίου περνά σε νέα φάση. Παράλληλα, προετοιμάζεται το έδαφος για την καθιέρωση - και διά νόμου - της μεθόδου της λεγόμενης «αυτοχρηματοδότησης» και στα μικρότερα έργα, που θα οδηγήσει το λαό να πληρώνει διπλά τα έργα: Και για την κατασκευή τους και για τη λειτουργία τους, μέσω πανάκριβων διοδίων και άλλων τελών, ανάλογων του Ρίου - Αντιρρίου και της Αττικής Οδού.

Οσον αφορά το περιβάλλον, ήδη η κυβέρνηση με εγκύκλιό της ξεκίνησε την εφαρμογή του δασοκτόνου νόμου, τον οποίο κατηγορούσε όσο ήταν στην αντιπολίτευση! Ακόμα:

  • εφάρμοσε την απαράδεκτη αντιπεριβαλλοντική Οδηγία της ΕΕ περί «εμπορίας ρύπων»,
  • ετοιμάζεται να φέρει την καρκινογόνα καύση στο Λεκανοπέδιο, με πρόσχημα τη διαχείριση της λυματολάσπης της Ψυττάλειας,
  • χωροθέτησε την «Τεχνόπολη» στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας,
  • εγκατέλειψε στην τύχη του το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Πολύ πιο επικίνδυνα είναι αυτά που ετοιμάζεται να κάνει στο άμεσο μέλλον, αφού με δηλώσεις αρμοδίων υπουργών: Μειώνει την έκταση των προστατευόμενων περιοχών «ΦΥΣΗ 2000», προκειμένου να αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες το μεγάλο κεφάλαιο. Εξαγγέλλει Γενικό Χωροταξικό Σχεδιασμό «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των βιομηχάνων. Ξεπουλά στο ιδιωτικό κεφάλαιο τους ελεύθερους χώρους της πρωτεύουσας, όπως το Ελληνικό και το Γουδί. Ετοιμάζει διάταξη με την οποία περνούν στα χέρια των καταπατητών, έναντι συμβολικού τιμήματος, μεγάλα τμήματα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Τέλος, μεθοδεύει την εκποίηση και παραχώρηση σε επιχειρηματικά σχήματα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ