Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Χέλενα, «σήκωσέ το»!

Ενα χρόνο στην κυβέρνηση «έκλεισε» η ΝΔ. Και στο ερώτημα «τι άλλαξε στην Ελλάδα σε σχέση με την περίοδο που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ», η απάντηση είναι «πολλά». Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη αλλαγή έχει να κάνει με τη «γιουροβίζιον», καθώς σ' αυτό τον κομβικό τομέα εθνικής εκπροσώπησης και προβολής έχουμε αλλαγή υπευθύνου. Εχει, δε, ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι μια «κοσμοπολίτισσα» από τη Στοκχόλμη, αντικατέστησε τη «βλάχα» από τη Λάρσα. Η τοποθέτηση της Πασχαλίδου στη θέση της Μπόκοτα ανοίγει διάπλατα το δρόμο προς τον ελληνικό θρίαμβο στην Ουκρανία, ανάλογο μ' εκείνον που πέτυχε η Εθνική Ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία, αναδεικνυόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης. Διότι η κατάκτηση της πρωτιάς στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, θα αποτελεί εθνική δικαίωση για τις προσπάθειες τόσων χρόνων και, ταυτόχρονα, τη «ρεβάνς» για την αποτυχία του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος ν' αποτρέψει, το 1919, την επικράτηση των μπολσεβίκων στην ΕΣΣΔ.

Κάποιοι θα πουν ότι η αντικατάσταση μιας παρουσιάστριας δεν αποτελεί ουσιαστική αλλαγή, αφού το τραγούδι που στέλνουμε στο διαγωνισμό κινείται στα ίδια καλλιτεχνικά μοτίβα με τα παλιότερα. Θα τους απαντήσουμε ότι υποτιμούν το ρόλο των προσωπικοτήτων στην Ιστορία. Και θα τους συνιστούσαμε να σκεφτούν ότι, φέτος, η Ελλάς έχει περισσότερες ελπίδες για πρωτιά. Οχι μόνο γιατί υπάρχει η νεοφερμένη Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, αλλά, κυρίως, επειδή διαγωνίζεται η δροσερή Ελενα Παπαρίζου. Η Ελενα μπορεί να κάνει το όνειρο πραγματικότητα, όχι μόνο γιατί είναι πανέμορφη και εξίσου γλυκιά και «σκερτσόζα» με τον Σάκη, αλλά και διότι, ως Ελληνοσουηδέζα, μπορεί να εξασφαλίσει για τη χώρα μας και σκανδιναβικά «12άρια», εκτός από το μόνιμο «άριστα» που παίρνουμε από την αδελφή μας Κύπρο.

Αλλά, στον ένα χρόνο της Νέας Διακυβέρνησης δεν έχουμε αλλαγές μόνο στη «γιουροβίζιον». Σημαδιακές είναι οι αλλαγές στις ονομασίες των υπουργείων, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν οι ονοματολογικές προσθήκες που έγιναν και σηματοδοτούν τις κοινωνικές ευαισθησίες της ΝΔ. Π.χ., το υπουργείο Εργασίας έγινε Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, το Γεωργίας μετονομάστηκε σε Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υγείας, σε Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αλλαγή θεωρείται και το γεγονός ότι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και οι υπό απόλυση συμβασιούχοι κυνηγούν τον Παυλόπουλο κι όχι τη Βάσω Παπανδρέου, οι βαμβακοπαραγωγοί βρίζουν τον Μπασιάκο κι όχι τον Δρυ, οι συνταξιούχοι τρώνε ξύλο από τα ΜΑΤ του Βουλγαράκη κι όχι του Χρυσοχοΐδη.

Στην κατεύθυνση της αλλαγής κινούνται, τον τελευταίο χρόνο και αρκετά άλλα. Π.χ., η έκκληση του πρωθυπουργού - άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του - προς όλους τους διαχειριστές των πολυώνυμων εξουσιών και των πολυποίκιλων θεσμών, για σεμνότητα και ταπεινότητα, εισακούστηκε και παρατηρούμε αλλαγή συμπεριφοράς. Δεν ακούμε πολιτικούς να ψεύδονται και να κομπορρημονούν, δε βλέπουμε ρασοφόρους να εκτίθενται σε κοσμικούς πειρασμούς και να προκαλούν, δε μαθαίνουμε για δικαστές που «πιάνονται» ν' αδικούν, δεν αντιλαμβανόμαστε δημοσιογράφους που «τα πιάνουν» για να χειραγωγούν. Οσοι δεν αντελήφθησαν τις σημαντικές και σημαδιακές αλλαγές που επήλθαν στο ένα χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ είναι τυφλοί ή προκατειλημμένοι...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ