Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προπαγάνδιση του «ευρωσυντάγματος»

Την εφαρμογή του προγράμματος «Ανοιξη της Ευρώπης» αναλαμβάνουν τα υπουργεία Παιδείας των κρατών της ΕΕ. Σημειώνουμε ότι ξεκίνησε στα σχολεία 2003 με στόχο, δήθεν «να δοθεί στους μαθητές και στους διδάσκοντες μια ευκαιρία να ενημερωθούν για την Ευρώπη και να συμβάλουν στην οικοδόμησή της». Το Μάρτη του 2003 θέμα του προγράμματος ήταν η Ευρωπαϊκή Συνθήκη, το 2004 η διεύρυνση και φέτος το «ευρωσύνταγμα», στο πλαίσιο της τακτικής να επιλέγεται και να προπαγανδίζεται στους μαθητές ένα ζήτημα πρώτης γραμμής.

Το πρόγραμμα κυρίως απευθύνεται σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ δίνεται η δυνατότητα και σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετάσχουν με διάφορες δραστηριότητες. Στα σχολεία που θα συμμετάσχουν, αφού υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά μέχρι τις 15 Μάρτη, στέλνεται υλικό σχετικό με το Σύνταγμα της Ευρώπης και ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα. Μέχρι χτες, 5.290 σχολεία είχαν δηλώσει συμμετοχή σε όλη την Ευρώπη και από την Ελλάδα 372.

Στα σχολεία που θα οργανώσουν εκδήλωση στις 17 Μάρτη και που θα στείλουν μια αναφορά για την εκδήλωση μαζί με φωτογραφίες η ΕΕ θα στείλει και ...επίσημο πιστοποιητικό συμμετοχής.

Οπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές, η εκδήλωση «θα έχει ως στόχο να φέρει όσους περισσότερους νέους Ευρωπαίους γίνεται κοντά στο Σύνταγμα, αντί απλά να παρουσιάσει το Σύνταγμα σ' αυτούς». Ενώ το Σύνταγμα περιγράφεται συνοπτικά ως έκφραση της βούλησης «για την από κοινού ανάληψη δράσης και αντικατοπτρίζει τις κοινές μας αξίες όσο και την επιθυμία να διατηρήσει ο καθένας από εμάς, την ταυτότητά του». Και η αναστροφή της πραγματικότητας και η παραπληροφόρηση γύρω από τους στόχους και το περιεχόμενο του «ευρωσυντάγματος» μέσα στα σχολεία συνεχίζεται. Στα υλικά που δίνονται στην ιστοσελίδα για τη συγκεκριμένη ενέργεια της «Ημέρας της Ανοιξης της Ευρώπης», επισημαίνεται: «Το Σύνταγμα αυτό θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μιας διευρυμένης Ευρώπης 450 εκ. κατοίκων: μιας δημοκρατικής Ευρώπης που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, που θα είναι στην υπηρεσία των Ευρωπαίων πολιτών, μιας Ευρώπης που θα δίνει δραστήρια το παρόν σε ολόκληρη την υφήλιο. Η Ευρώπη όμως αυτή θα υλοποιηθεί μόνο με τη συγκατάθεση και τη συμμετοχή των πολιτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ετσι καμουφλάρεται το γεγονός ότι το «ευρωσύνταγμα» ενοποιεί και συμπυκνώνει όλες τις αντιδραστικές συνθήκες της ΕΕ και δημιουργεί ένα ακόμα πιο αυταρχικό πλαίσιο για την επιβολή της πολιτικής που εξυπηρετεί το κεφάλαιο στους λαούς της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ