Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντονα φιλομονοπωλιακή

Εντονα φιλομονοπωλιακή υπήρξε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας.

Με διακηρύξεις «η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να στηριχτεί στον ιδιωτικό τομέα» και με σύνθημα να «κάνουμε την Ελλάδα, Ιρλανδία της ΝΑ Ευρώπης» η κυβέρνηση έκανε δύο σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ψήφισε νέο φορολογικό νόμο, κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς προβλέπει μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών από το 35% στο 25% στην τριετία 2005 - 2007.

Εισήγαγε νέο αναπτυξιακό νόμο με τον οποίο ικανοποιούνται βασικά αιτήματα των επιχειρηματιών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η διατήρηση υψηλής επιχορήγησης για νέες επενδύσεις, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις καλύπτει το 55% του συνολικού ποσού, καταργείται η διάκριση παλιών - νέων επιχειρήσεων σχετικά με τη δυνατότητα ένταξής τους στα αναπτυξιακά κίνητρα, ενώ αποσυνδέεται η πραγματοποιούμενη επένδυση από την υποχρέωση πρόσληψης νέου προσωπικού. Η δε συμμετοχή του κράτους στις ιδιωτικές επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2005, ανέρχεται στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 631 εκατ. ευρώ.

Αντιαγροτική διαχείριση

Η ψήφιση χειρότερων αντιαγροτικών ρυθμίσεων σε βαμβάκι, καπνό και λάδι, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ πέρυσι τον Απρίλη. Για τον καπνό ψηφίστηκε η μείωση του πριμ κατά 50% από το 2010 και για το βαμβάκι ψηφίστηκε στην πράξη η συρρίκνωση της καλλιέργειας κάτω από τα 3.000.000 στρέμματα, μετά το 2006.

Παράλληλα ακολουθήθηκε μια πολιτική που στην πράξη ευνόησε τους εμποροβιομηχάνους να ρίξουν σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Απατηλές αποδείχτηκαν οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ για τις αγροτικές συντάξεις, που έλαβαν για το 2005 μια μεικτή αύξηση μόλις 12 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τα αγροτικά χρέη, αφού μετά βίας μπήκαν στη σχετική τραπεζική ρύθμιση της ΑΤΕ το 1/3 των αιτούντων. Ακόμα λήφτηκαν μια σειρά μέτρων περιορισμού της αγροτικής παραγωγής, με τρανταχτά παράδειγμα το ρύζι, όπου αποφασίστηκε η μείωσή του με διοικητικά μέτρα περιορισμού κατά 50.000 στρέμματα για το 2005, και αντίστοιχα στο βαμβάκι κατά 100.000 στρέμματα επιπλέον, από τα ήδη «κομμένα» της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ!..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ