Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Τιμή και μνήμη της θυσίας

Οι νέοι καταθέτουν στεφάνι στον τόπο της θυσίας
Οι νέοι καταθέτουν στεφάνι στον τόπο της θυσίας
«Λαέ της Καισαριανής. Εδώ η φωνή του ΕΑΜ. Οι γερμανοφασίστες καταχτητές δολοφονούν αυτή τη στιγμή, στο Σκοπευτήριο, τους πατριώτες ομαδικά. Κατάρα στους δολοφόνους. Ο ΕΛΑΣ θα εκδικηθεί»...

Πενήντα έξι χρόνια μετά και τα ίδια λόγια αντηχούν ξανά στους δρόμους της Καισαριανής.

Στο άκουσμά τους οι μνήμες ζωντανεύουν, ο λαός της Καισαριανής βγαίνει πάλι στα μπαλκόνια, κατεβαίνει στους δρόμους, πορεύεται πάλι προς το «θυσιαστήριο της λευτεριάς». Το Σκοπευτήριο, τον τόπο όπου 200 πατριώτες, την Πρωτομαγιά του '44, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, υπερασπιζόμενοι μέχρι τέλους τα ιδανικά τους, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, γράφοντας υποθήκες για τις μελλοντικές γενιές.

Νέοι, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, απλός κόσμος συμμετείχαν, προχθές, την Κυριακή, στην 56η επέτειο για τη θυσία των διακοσίων της Καισαριανής και πορεύτηκαν από το Πνευματικό Κέντρο μέχρι το Σκοπευτήριο, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Καισαριανής.

Σε όλη τη διαδρομή μέχρι το θυσιαστήριο, τα συνθήματα κατά του σύγχρονου φασισμού, κατά των ιμπεριαλιστών «φουντώνουν», ενώ στο χώρο του Σκοπευτηρίου, η εκδήλωση ξεκινάει με το τρισάγιο και απαγγελίες ποιημάτων.

Για την ξεχωριστή σημασία που είχε η θυσία των 200, μίλησε ο Γιώργος Κατημερτζής, δήμαρχος Καισαριανής: «Ηταν μια μάχη σαν τις χιλιάδες μικρές και μεγάλες, στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας. Αλλά για μας τόσο ξεχωριστή. Γιατί εμείς δεν ξεχνάμε. Τιμάμε το παρελθόν και αγωνιζόμαστε σήμερα, με ζωντανό το όραμα για μια κοινωνία χτισμένη από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο. Αγωνιζόμαστε κόντρα στον αγώνα της άρχουσας τάξης να ξεχαστεί πως οι 200 ήταν επιλεγμένοι, 200 πατριώτες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές και στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν πολιτικοί κρατούμενοι στο κάτεργο της Ακροναυπλίας».

Ομως «ο φασισμός και ο ιμπεριαλισμός συνεχίζουν να δολοφονούν και σήμερα τους λαούς της Γης. Η αντίσταση των λαών της Γης πρέπει να ενταθεί ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, για να γράφουμε οι ίδιοι οι λαοί την προοπτική και την ιστορία της πατρίδας μας», κατέληξε ο Γ. Κατημερτζής.

Για τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, μίλησε ο Παναγιώτης Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής και αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ. «Στο χέρι των λαών είναι να δυναμώνει καθημερινά η ενωμένη αντίσταση των λαών για τη ματαίωση των επιδιώξεων του ιμπεριαλισμού, για να ανοίξει ο δρόμος για τις καλύτερες μέρες των λαών», υπογράμμισε ο Π. Μακρής.

«Είναι μια καταγγελία κατά της βίας, της καταπάτησης της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας η σημερινή εκδήλωση», επισήμανε ο Σταμάτης Κούρτης, εκ μέρους του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Ακολουθεί το προσκλητήριο πεσόντων.

Πενήντα έξι χρόνια μετά, και στο «παρών» για τον Σπύρο Δούκα τα μάτια επιμένουν να βουρκώνουν. Στο όνομα του Δημήτρη Κυριακούδη και των υπολοίπων, οι ψυχές εξακολουθούν να πλημμυρίζουν από οργή. Τηρείται ενός λεπτού σιγή. Ολοι και όλα επιμένουν στην εκδίκηση...

Στεφάνια και παρευρισκόμενοι

Στην εκδήλωση, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, κατέθεσαν στεφάνι ο Ορέστης Κολοζώφ, βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του Κόμματος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμη παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι, μεταξύ άλλων, το ΚΣ της ΚΝΕ, οι οικογένειες των 200 εκτελεσθέντων, παραρτήματα αντιστασιακών οργανώσεων, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ΕΕΔΥΕ και αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ειρήνης, ο επίτιμος δήμαρχος Πετρούπολης Ν. Παξιμαδάς και άλλοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τίμησαν τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές(2024-04-30 00:00:00.0)
Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ(2020-05-12 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές(2002-05-19 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές(2002-05-16 00:00:00.0)
Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας(2001-05-08 00:00:00.0)
Παραμένει αίτημα...(1998-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ