Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Στις θυσίες στηρίζουμε το σημερινό «ΟΧΙ»

Με επισημότητα και συμμετοχή δεκάδων Ρεθυμνιωτών, από ολόκληρο το νομό, τιμήθηκαν και φέτος οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στελέχη του ΚΚΕ, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και ΕΠΟΝ, που έπεσαν μαχόμενοι εναντίον των Γερμανών στη σπηλιά «Γκιούμπρα» της Μέσης Ρεθύμνου, στις 31 Μάρτη 1944.

Την εκδήλωση οργάνωσαν για 57η χρονιά το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ρεθύμνου και ο Δήμος Αρκαδίου.

Για το ιστορικό της μάχης μίλησε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, καπετάνιος του ΕΛΑΣ, Αλέκος Μαθιουδάκης και εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ ο Ανδρέας Κούνουντας. Κύριος ομιλητής ήταν ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Μανώλης Μαθιουδάκης, γιος του καθηγητή Γιάννη Μαθιουδάκη, γραμματέα του ΕΑΜ Ρεθύμνου.

Ο Γ. Μαθιουδάκης με τους Γιάννη Αεράκη, Νίκο Τερζιδάκη και τον ΕΠΟΝίτη Γιώργο Χατζηνικολάου σκοτώθηκαν σε άνιση μάχη με τους Γερμανούς στη σπηλιά «Γκιούμπρα».

Ο Μ. Μαθιουδάκης στην ομιλία του υπογράμμισε: «Πριν από έναν χρόνο, πόλεμος ξέσπασε στην πολύπαθη βαλκανική γειτονιά μας. Ενας πόλεμος άνανδρος, βάρβαρος, ύπουλος. Τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα άδειασαν στη Γιουγκοσλαβία είκοσι πέντε χιλιάδες τόνους εκρηκτικών. Σκότωσαν αμάχους, διαμέλισαν αθώα παιδικά κορμιά, κατέστρεψαν την υποδομή της χώρας, προκάλεσαν αφόρητο ανθρώπινο πόνο και τεράστια οικολογική καταστροφή.

Ολα αυτά συνέβησαν πέρσι, μισό και πάνω αιώνα μετά το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Συνέβησαν κι άλλοι πόλεμοι στο μεταξύ. Οι ιμπεριαλιστές υποκινητές τους, κατά προκλητικό τρόπο, τους αποκάλεσαν «πολέμους ειρήνης» και σκόρπισαν τη δυστυχία και τον πόνο στην ανθρωπότητα.

Κι αν κάποτε σκοτώνονταν στρατιώτες και αντάρτες, σήμερα, το 90% των θυμάτων είναι άμαχοι. Το τέλος του 20ού αιώνα σημαδεύτηκε από μία μεγάλη βαλκανική τραγωδία. Ο 20ός αιώνας μάς βρήκε βυθισμένους στην αγωνία για το μέλλον.

Η ζωή πάνω στη γη αποπνέει το ζόφο της Νέας Τάξης, των ανισοτήτων που ουδέποτε υπήρξαν μεγαλύτερες, της άγριας καταστολής, του απόλυτου ελέγχου στην ενημέρωση, της εφιαλτικής πραγματικότητας που δεν έχει καμία σχέση με τα δισεκατομμύρια ανθρώπων, που είναι οι σημερινοί "της Γης οι κολασμένοι".

Δίκαια θα αναρωτηθείτε μετά από όλα αυτά αν η θυσία του Γιάννη Μαθιουδάκη και των συντρόφων του πήγε χαμένη. Αν άδικα έχυσαν το αίμα τους. Η απάντηση είναι πως όχι, η θυσία τους δεν πήγε χαμένη. Καμία θυσία δεν πάει χαμένη. Σ' αυτές τις θυσίες και σε αυτό το αίμα στηρίζουμε τις ελπίδες μας. Χάρη σε αυτές, αντέχουμε μέχρι σήμερα και βρίσκουμε δύναμη και κουράγιο να υψώνουμε φωνές διαμαρτυρίας εναντίον των νέων δεινών, που μαστίζουν την πατρίδα μας και τον κόσμο. Πάνω σε εκείνα τα "Οχι", σε όλα τα "Οχι", από τον καιρό της Εθνικής Παλιγγενεσίας μέχρι το "Οχι" στους Γερμανοϊταλούς στηρίζουμε και τα σημερινά μας "Οχι"».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Σμπώκος, ο νομάρχης Μανώλης Λίτινας και ο δήμαρχος Αρκαδίου Γιώργης Φανουράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ