Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκπτώσεις και διευκολύνσεις στα πρόστιμα αυθαιρέτων!

«Κουρελού», εξαιτίας των πολλών τροπολογιών, φαίνεται πως θα καταντήσει και το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ), που βρίσκεται ήδη στη Βουλή. Ηδη, ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρουσίασε χτες στους δημοσιογράφους, ούτε λίγο - ούτε πολύ, πέντε ετερόκλητες τροπολογίες, που έχουν να κάνουν με διάφορα πολεοδομικά ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Με την πρώτη τροπολογία, μειώνεται κατά 80% η προσαύξηση των προστίμων διατήρησης των αυθαιρέτων κτισμάτων, η οποία, αξίζει να σημειωθεί, είχε αυξηθεί πριν από τρία χρόνια! Φαίνεται, όμως, ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να εισπράξει τα πρόστιμα αυτά, που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 250 δισ. δρχ., ναυάγησε και για το λόγο αυτό καταφεύγει σε τροποποιήσεις. Ετσι, ο συντελεστής ετήσιας προσαύξησης των προστίμων διατήρησης, που σήμερα κυμαίνεται από 20% έως 10%, ορίζεται από 20% έως 2% κατώτερο όριο, το οποίο συνήθως λαμβάνεται από τις υπηρεσίες για τον υπολογισμό του προστίμου. Επίσης, με την ίδια τροπολογία, παρέχεται η εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ να κάνουν διακανονισμούς και εκπτώσεις για την καταβολή των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου σε μηνιαίες δόσεις. Ο Κ. Λαλιώτης υποστήριξε, πάντως, χτες ότι οι ρυθμίσεις της συγκεκριμένης τροπολογίας δε δημιουργούν «πολεοδομικό κεκτημένο» και δεν αποτελούν «νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων»...
  • Με τη δεύτερη τροπολογία, αφαιρούνται οι πολεοδομικές αρμοδιότητες από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση και μεταβιβάζονται ξανά είτε στην κεντρική διοίκηση (όταν πρόκειται για πολεοδομικά θέματα γενικής ή υπερτοπικής σημασίας, όπως ο σχεδιασμός ευαίσθητων περιοχών), είτε στους περιφερειάρχες. Με τη διάταξη αυτή - δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ - εναρμονίζεται η νομοθεσία με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ πρόσθεσε ότι η οριστική επίλυση του ζητήματος θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος.
  • Με την τρίτη τροπολογία: α) Μειώνονται οι εισφορές σε γη και χρήμα για όσους ιδιοκτήτες έχουν περισσότερα του ενός οικόπεδα στον Ελαιώνα, αφού οι συγκεκριμένες εισφορές θα υπολογίζονται, όχι συνολικά επί όλης της ιδιοκτησίας, αλλά για κάθε τμήμα της ξεχωριστά. β) Παρέχεται η ευχέρεια στους ιδιοκτήτες που βρίσκονται εντός ορίων οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκους να πληρώνουν είτε μόνο εισφορά σε γη είτε σε χρήμα, μετά από πρόταση του οικείου Κοινοτικού ή Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Με την τέταρτη τροπολογία, παρέχεται το δικαίωμα και στην «Αττικό Μετρό» να κατασκευάσει υπόγειους χώρους στάθμευσης κάτω από κοινόχρηστους χώρους.
  • Η πέμπτη τροπολογία αφορά την επίσπευση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης για τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι όταν ο αριθμός των δικαιούχων είναι μεγαλύτερος των εκατό, τότε τους δίνεται περιθώριο μόνο 10 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης να παραδώσουν τα ακίνητά τους ή να προσβάλουν την απόφαση απαλλοτρίωσης...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ