Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΝΙΟΒΗΣ
Αυτεπάγγελτη παρέμβαση Καράμπελα

Εφεση κατά του πρωτόδικου απαλλακτικού βουλεύματος για τα αιματηρά γεγονότα της οδού Νιόβης, το Νοέμβρη του 1998, ενδέχεται να ασκηθεί τις επόμενες μέρες από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, μετά το σάλο που αυτό ξεσήκωσε στην κοινή γνώμη.

Χτες παρενέβη αυτεπαγγέλτως στο θέμα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λ. Καράμπελας, αναθέτοντας σε εισαγγελικό λειτουργό του Εφετείου να μελετήσει τη σχετική δικογραφία, καθώς και το υπ' αριθμόν 1921/2000 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, προκειμένου να διαπιστώσει αν πρέπει να ασκηθεί έφεση για να κριθεί πλέον από το δευτεροβάθμιο δικαστικό συμβούλιο η παραπομπή ή μη των υπευθύνων σε δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας αποφάσισε πριν από λίγες μέρες την απαλλαγή του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αθ. Βασιλόπουλου, του σημερινού αρχηγού και πρώην Α` υπαρχηγού Ιω. Γεωργακόπουλου, του πρώην αττικάρχη Παν. Γεωργακόπουλου και του πρώην διοικητή Ασφαλείας Θεόδ. Παπαφίλη, που κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σε σχέση με τον τραγικό θάνατο της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη. Μάλιστα, το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών σημείωνε ότι «μόνη ενεργός αιτία των επελθόντων τραγικών αποτελεσμάτων ήταν η δόλια και αποκρουστική συμπεριφορά του Σορίν Ματέι», ενώ οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. όχι μόνο δεν επέδειξαν εγκληματική αμέλεια, αλλά «αντιθέτως ενήργησαν με σύνεση, προσοχή και υψηλό αίσθημα ευθύνης»!

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε «πολλαπλή πρόκληση» το εν λόγω βούλευμα, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι: «Με αυτό βάλλεται ευθέως η απλή λογική και το κοινό αίσθημα, καθώς και η μνήμη του αθώου θύματος, τη στιγμή που είναι σε όλους γνωστό ότι κάτω από τη γενική κατακραυγή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υπέβαλε τότε την παραίτησή της και η αστυνομική ηγεσία τέθηκε σε διαθεσιμότητα (...). Η απόφαση αθώωσης των υπευθύνων αποτελεί ένα νέο κακό προηγούμενο, ιδιαίτερα για όσους θεωρούν τη ζωή του πολίτη θέμα δευτερεύουσας σημασίας (...). Η σκοτεινή αυτή υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει με το παρόν βούλευμα. Πρέπει να διαλευκανθούν όλες οι πλευρές που αφορούν στο περιστατικό της οδού Νιόβης και στα αποτελέσματά του. Πρέπει να καταλογιστούν οι τεράστιες ευθύνες, που απορρέουν και που, βεβαίως, δεν περιορίζονται στην αστυνομική ηγεσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ