Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ
Με «τσουχτερά» πρόστιμα το επόμενο 20ήμερο

«Τσουχτερά» πρόστιμα, από 10.000 δρχ. μέχρι και 50.000 δρχ., θα επιβάλλουν από τις αρχές του επόμενου μήνα οι αρμόδιοι των 18 κινητών συνεργείων ελέγχου καυσαερίων, στους κατόχους ρυπογόνων οχημάτων, οχημάτων που δεν είναι εφοδιασμένα με Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων (ΚΕΚ) και διαθέτουν καταλύτες που πρέπει να αντικατασταθούν.

Τα συνεργεία αρχίζουν από σήμερα αιφνιδιαστικούς ελέγχους στους δρόμους του Λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά για ένα 20ήμερο θα περιορίζονται μόνο σε συστάσεις προς τους παραβάτες. Η επιβολή των προστίμων θ' αρχίσει μετά την ολιγοήμερη αυτή «περίοδο χάριτος», ενώ κυρώσεις προβλέπονται και για τους ιδιοκτήτες των εξουσιοδοτημένων συνεργείων που εκδίδουν ΚΕΚ εκτός των εγκεκριμένων δεδομένων. Σε περιπτώσεις πλαστής ΚΕΚ, προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι καθιερώνονται και για τα καταλυτικά αυτοκίνητα, που «κλείνουν» δέκα χρόνια κυκλοφορίας και εκτιμάται ότι στην Αττική κυκλοφορούν περίπου 100.000 αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας με καταλύτες που έχει λήξει το όριο «ζωής» τους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, χωρίς ΚΕΚ κυκλοφορούν στους δρόμους της Αττικής περισσότερα από ένα εκατομμύριο ΙΧ σε σύνολο 1.800.000 και περισσότερα από 400.000 φορτηγά σε σύνολο 500.000. Οσον αφορά τα καταλυτικά οχήματα, οι νέες ΚΕΚ θα περιλαμβάνουν ενδείξεις για τον έλεγχο των καταλυτών, θα αναγράφεται ο τύπος του καταλύτη, ο αριθμός του, η ημερομηνία αντικατάστασής του, καθώς και η ημερομηνία που θα πρέπει να αντικατασταθεί εκ νέου στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι το όριο απενεργοποίησης ενός καταλύτη κυμαίνεται από 80.000 ως 120.000 χιλιόμετρα, ενώ η αντικατάσταση με άλλο, εγκεκριμένου τύπου, κοστίζει από 150.000 μέχρι 300.000 δρχ., ανάλογα με τον τύπο του οχήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ