Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Αντίσταση στην παράδοση του δήμου

Η παράταξη οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ανάθεσης των αρμοδιοτήτων του δήμου σε ξένο επιχειρηματικό όμιλο,  αύριο  στις 8μμ, στο δημαρχείο 

Να διαδηλώσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής να ξεπουλήσει το δήμο σε ιδιωτικό επιχειρηματικό όμιλο, στον οποίο χαρίζονται σχεδόν όλες οι αρμοδιότητές του, καλεί τους δημότες, η «Δημοτική Ενωτική Κίνηση Χαϊδαρίου», που πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη, στις 8 μμ, έξω από το Δημαρχείο της πόλης. Μισή ώρα αργότερα, θα συνεδριάσει για το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Χαρακτηριστικό του «ολισθηρού και επικίνδυνου δρόμου» που ακολουθεί ο δήμαρχος - όπως τον χαρακτηρίζει η παράταξη, σε ανακοίνωσή της - είναι το περιεχόμενο της σύμβασης, σύμφωνα με την οποία ο ιδιωτικός επιχειρηματικός όμιλος, όχι μόνο αναλαμβάνει την πληθώρα των αρμοδιοτήτων που ασκεί ο δήμος, αλλά αποκτά και το δικαίωμα να τον εκπροσωπεί ενώπιον κάθε κρατικής και δικαστικής αρχής! «Για πρώτη φορά - σημειώνεται στην ανακοίνωση - γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί τόσο ωμά και απροκάλυπτα το κεφάλαιο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ)».

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει τους Χαϊδαριώτες η «Δημοτική Ενωτική Κίνηση», τα σχέδια του δημάρχου αφορούν στην ανάθεση όλων των αρμοδιοτήτων του Δήμου στον Ευρωπαϊκό Ομιλο Οικονομικού Σκοπού, με την επωνυμία «Ελληνικός Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης», με έδρα την Ιρλανδία. Η σχετική σύμβαση - αποικιοκρατικού τύπου, όπως τη χαρακτηρίζει η παράταξη - είναι έτοιμη και ουσιαστικά ξεπουλάει ολόκληρο το Χαϊδάρι, ενώ για το δήμο μένει μόνο η επωνυμία «Αναθέτουσα Αρχή».

Χαρακτηριστικά, η «Δημοτική Ενωτική Κίνηση» αναφέρει στην ανακοίνωσή της ορισμένες από τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στον ευρωπαϊκό όμιλο: «Ολες οι αναθέσεις εκπόνησης μελετών και η διενέργεια διαγωνισμών, τα ιστορικά κτίρια, οι ορεινοί όγκοι και η γη, τα πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα μεταφορικά μέσα, οι εργατικές κατοικίες, η διοργάνωση σεμιναρίων, τα διατηρητέα και παραδοσιακά μνημεία, οι βιοτεχνικές ή βιομηχανικές μονάδες, η προστασία του περιβάλλοντος, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η υγεία, η παιδεία και άλλα».

Την ίδια ώρα - καταγγέλλει η παράταξη - ο δήμαρχος αρνείται να προσκομίσει στοιχεία σχετικά με το ποιοι αποτελούν τον εν λόγω όμιλο, ποιοι είναι οι σκοποί του, το καταστατικό, το μετοχικό κεφάλαιο και γενικά ποια είναι η δραστηριότητά του. «Ομως εμείς γνωρίζουμε ότι πίσω απ' αυτή την εταιρία κρύβονται πολυεθνικά συμφέροντα, το μεγάλο κεφάλαιο, οι τραπεζίτες και οι Διεθνείς Χρηματιστηριακοί Οργανισμοί. Με λίγα λόγια, η αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΟΝΕ», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η «Δημοτική Ενωτική Κίνηση».

Στην ίδια ανακοίνωση αποκαλύπτει ένα ακόμα στοιχείο της απαράδεκτης σύμβασης που θέλει να συνάψει ο δήμος με τον εν λόγω όμιλο: Ως αναγκαστικό περιεχόμενο της συμφωνίας καθορίζεται η πρόβλεψη ανταποδοτικών τελών από τη λειτουργία του κάθε έργου. Με λίγα λόγια - υπογραμμίζει η παράταξη - «υποθηκεύουν την περιουσία του δήμου σε μία εταιρία, η οποία θα κερδοσκοπήσει και θα αλώσει την περιοχή, χωρίς να ενδιαφέρεται για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των κατοίκων, παρακάμπτοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς που έχουν κατοχυρωθεί στα πλαίσια ακόμα κι αυτής της δημοκρατίας». Και συνεχίζει: «Αντί να διεκδικήσει τα δισεκατομμύρια που παράνομα παρακρατούν από τους δήμους οι κυβερνήσεις, η Δημοτική Αρχή με την επιλογή της αυτή θα αναγκάσει τους δημότες να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς καμία εταιρία δε δίνει χωρίς να ξέρει πως θα κερδίσει πολλαπλάσια».

Απέναντι σ' αυτόν το δρόμο που θέλει «την ιδιωτικοποίηση και την πλήρη ασυδοσία στην ΤΑ», τη χρησιμοποίησή της για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κερδοσκόπων, η «Δημοτική Ενωτική Κίνηση» καλεί τους Χαϊδαριώτες σε συντονισμένη αντίσταση, με πρώτο βήμα την αυριανή κινητοποίηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμικές συγκεντρώσεις(2006-10-13 00:00:00.0)
Ο Σωτήρης Κολοκοτρώνης στο Αίγιο(2002-05-23 00:00:00.0)
Δυναμική αντίδραση στο ξεπούλημα του δήμου(2000-05-17 00:00:00.0)
Ψήφος στα συμφέροντα του λαού(1998-10-02 00:00:00.0)
Με το λαό να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα(1998-09-11 00:00:00.0)
Αντίσταση, ενότητα και ελπίδα(1998-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ