Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
9Η ΜΑΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ
Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Ο Γ.Κατημερτζής, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς

RIZOSPASTIS

Ο Γ.Κατημερτζής, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς
Με συμβολική εκδήλωση και κατάθεση στεφάνου στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου στη διάρκεια της Κατοχής εκτελέστηκαν εκατοντάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αντιφασίστες κομμουνιστές, τίμησε το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας την 75η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Στην εκδήλωση, όπου συμμετείχαν αγωνιστές και φίλοι της ΕΑΜικής Αντίστασης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Γιώργος Κατημερτζής. Στη συμβολική εκδήλωση, που έκλεισε με την κατάθεση στεφανιών, ενός λεπτού σιγή και το πένθιμο εμβατήριο, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον Στέφανο Λουκά και τον Θέμη Γκιώνη.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Καταθέσεις στεφάνων πραγματοποίησαν η Περιφερειακή Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας και τα Παραρτήματα Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Διοίκηση και το Παράρτημα Κέντρου στο μνημείο για την Απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς που βρίσκεται επί της παραλιακής οδού ανάμεσα από το Βασιλικό Θέατρο και τον Λευκό Πύργο, το Παράρτημα Ανατολικής Θεσσαλονίκης στο μνημείο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη και τα Παραρτήματα Παύλου Μελά και Συκεών - Νεάπολης στο Επταπύργιο (φυλακές Γεντί Κουλέ).

Στην παραλία Θεσσαλονίκης
Στην παραλία Θεσσαλονίκης
Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης στη Βέροια από το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε και από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Σερρών, την Κυριακή 10 Μάη. Νωρίτερα, πλήθος οπαδών, φίλων και απογόνων της Εθνικής Αντίστασης μετέβησαν στον χώρο της Αγίας Βαρβάρας, στο σημείο όπου γίνονταν οι εκτελέσεις όσων δεν υπέγραφαν δήλωση μετάνοιας και όσων αγωνιστών περνούσαν από έκτακτο στρατοδικείο. Στο σημείο των εκτελέσεων τοποθετήθηκε ξύλινη βάση με φωτογραφικό υλικό από το λεύκωμα της ΤΕ Σερρών, όπου αναφέρονται με λεπτομέρειες όλες οι βιαιοπραγίες που διαπράχθηκαν στα παλικάρια και τις γυναίκες που δεν συμβιβάστηκαν.

  • Στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής κατέθεσε και αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), με επικεφαλής τον πρόεδρό του Σπύρο Χαλβατζή.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ