Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διευρυμένη πενταμερής για τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Σε τηλεδιάσκεψη και κοινό ανακοινωθέν «για τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και μια σειρά περιφερειακές κρίσεις που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» προχώρησαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους κατόπιν, μιλάνε για τη «στρατηγική σημασία της ενίσχυσης και της εντατικοποίησης των πολιτικών τους διαβουλεύσεων» με στόχο «την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Καταγγέλλουν τις «συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και στα χωρικά της ύδατα, καθώς αποτελούν σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Καταδικάζουν επίσης «την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων άνωθεν κατοικημένων περιοχών και χωρικών υδάτων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου», όπως και «την εργαλειοποίηση πολιτών από την Τουρκία σε μια προσπάθεια παράνομης διέλευσης των ελληνικών χερσαίων συνόρων, καθώς και τη συνεχιζόμενη υποστήριξή της για παράνομες διαβάσεις ελληνικών θαλάσσιων συνόρων» και καλούν την Τουρκία «να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επαναλαμβάνουν ότι τα τουρκο-λιβυκά μνημόνια αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο και το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα. Επίσης ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση ΑΟΖ στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.

Τέλος, «καταδίκασαν έντονα τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη και προέτρεψαν την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να σταματήσει την εισροή ξένων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη. Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα των γειτόνων της Λιβύης τόσο στην Αφρική όσο και στην Ευρώπη», επισημαίνουν.

Απαντώντας στην κοινή διακήρυξη των υπουργών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ην. Αραβικών Εμιράτων, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας στην Ανατ. Μεσόγειο, στο Αιγαίο και την Κύπρο. Δεν θα αφήσουμε το πεδίο ούτε στο PKK, ούτε στο FETO, αλλά ούτε στα αρμενικά και ελληνικά λόμπι. Ούτε στις εχθρικές δυνάμεις όπως και στις δυνάμεις του κακού που πηγάζουν από χώρες του Κόλπου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ