Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Μεγαλώνει η «στρατιά» ανέργων και φτωχών...

...και παράλληλα τα κέρδη των ισχυρότερων μονοπωλίων

Μαζικοί τάφοι «απόκληρων» που πέθαναν από τον κορονοϊό, έξω από τη Ν. Υόρκη. Αλλο ένα δείγμα της βαρβαρότητας στη «μητρόπολη» του καπιταλισμού

Copyright 2020 The Associated

Μαζικοί τάφοι «απόκληρων» που πέθαναν από τον κορονοϊό, έξω από τη Ν. Υόρκη. Αλλο ένα δείγμα της βαρβαρότητας στη «μητρόπολη» του καπιταλισμού
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα αύξηση του αριθμού των δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών ανέργων προβλέπει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, εκτιμώντας πως η εκτόξευση της (επίσημης) ανεργίας στο 14,7% τον Απρίλη, μετά την καταγραφή 33.500.000 νέων ανέργων, δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο κορύφωσης. Συνεπώς αναμένεται νέα επιδείνωσης της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται ήδη τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ο Μνούτσιν πρόσθεσε πως ο Λευκός Οίκος συζητά περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Εντούτοις, προετοίμασε το έδαφος για «τιμωρία» των πολιτειών που επέδειξαν, όπως είπε, «κακή» διαχείριση, τονίζοντας πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θέλει να τις διασώσει. Παρ' όλα αυτά εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και ακόμη πιο αισιόδοξος για το 2021, προβλέποντας ότι θα είναι «μία πραγματικά σπουδαία χρονιά».

Πάντως ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500, που αφορά τους 500 μεγαλύτερους μονοπωλιακούς ομίλους των ΗΠΑ (ανάμεσά τους οι «Apple», «Microsoft», «Exxon», «Amazon» κ.λπ.), εμφανίζει την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 33 χρόνων και ειδικά τα μονοπώλια που επωφελούνται από την πανδημία είναι αυτά του ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η «Amazon», που βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά δισεκατομμύρια. Στην άλλη όχθη από αυτόν τον αμύθητο πλούτο βρίσκονται οι απροστάτευτοι εργαζόμενοι, που βλέπουν τις εργασιακές τους συνθήκες να χειροτερεύουν και οι κατά χιλιάδες καθημερινά, εδώ και βδομάδες, αυξανόμενοι άνεργοι, που σχηματίζουν τεράστιες ουρές έξω από τράπεζες τροφίμων. Επίσης πολλοί εργαζόμενοι σε μονοπώλια και πλατφόρμες υπηρεσιών, με πολύ ελαστικές εργασιακές σχέσεις ημιαπασχόλησης κ.ά., παραμένουν στο περιθώριο, καθώς συχνά δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους της εφάπαξ βοήθειας ή των επιδομάτων ανεργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Κορονοϊός στον Λευκό Οίκο

Σε αυτό το σκηνικό βαρβαρότητας για τους πολλούς και ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη, η κυβέρνηση Τραμπ πασχίζει να δείξει πως ελέγχει την κατάσταση και πως «σύντομα» η οικονομία θα ξαναπάρει μπροστά. Επιπλέον, τις τελευταίες μέρες υπήρξαν και περιστατικά υψηλόβαθμων αξιωματούχων που τέθηκαν σε καραντίνα ή αυτοπεριορισμό λόγω κρουσμάτων Covid-19 στο στενό τους περιβάλλον ή ασθένησαν οι ίδιοι, όπως η εκπρόσωπος Τύπου του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, Κάτι Μίλερ, ο επίτροπος της ισχυρής Ομοσπονδιακής Αρχής Τροφίμων και Φαρμάκων Δρ. Στίβεν Χαν, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικλ Γκίλντεϊ κ.ά. Μέτρα αυτοπεριορισμού πήραν ο επικεφαλής του Κέντρου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών, Αντονι Φάουτσι, και η επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Λευκού Οίκου, Ντέμπορα Μπιρξ, που φαίνεται, εκτός των άλλων, να έχουν περιθωριοποιηθεί από τον Πρόεδρο Τραμπ, καθώς έχουν σταματήσει τις τελευταίες μέρες την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Το ρόλο αυτόν παίζει πλέον η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακένι. Αυτή διέψευσε ότι μέτρα υγειονομικού αυτοπεριορισμού πήρε και ο αντιπρόεδρος Μ. Πενς.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Τραμπ, μπροστά στους πάνω από 80.000 νεκρούς που προκαλεί η πανδημία και επί της ουσίας η γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας, αναζητεί «αποδιοπομπαίους τράγους» στο εξωτερικό και αυξάνει τις επιθέσεις στην Κίνα. Πέρα από τις κατηγορίες εναντίον της, για «απόκρυψη της επικινδυνότητας της ασθένειας στην αρχή» (δες και σχετικό θέμα σελ. 23), αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ ισχυρίζονται ότι μέσω χαρισματικών χάκερς, επιχειρεί να κλέψει στοιχεία πειραματικής έρευνας σε εμβόλια και φάρμακα κατά του νέου κορονοϊού, για να αναπτύξει πρώτη δικά της εμβόλια. Προτού καλά καλά βγει επίσημη σχετική ανακοίνωση - προειδοποίηση από τις ΗΠΑ για το ρόλο Κινέζων χάκερς, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών το διέψευσε, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι «εδώ και καιρό κατά κάθε μορφής ηλεκτρονικής πειρατείας, επειδή είναι διεθνώς πρωτοπόρος σε έρευνες εμβολίων και θεραπείες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ