Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σπρωξιές και ανταγωνισμοί για το σχέδιο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων

Eurokinissi

Το ζήτημα της χρηματοδότησης των κρατών - μελών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή από το Γιούρογκρουπ, ενώ το ακριβές πλαίσιο αναφορικά με τις «επιλέξιμες δαπάνες» προς χρηματοδότηση και τις άλλες δεσμεύσεις παραμένει ανοιχτό στα συνήθη αντιλαϊκά παζάρια και τις «ερμηνείες» των κρατών - μελών, με το «λογαριασμό» σε κάθε περίπτωση να στέλνεται στους λαούς.

Η απόφαση του Γιούρογκρουπ επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων πως «η μόνη απαίτηση πρόσβασης στο πιστωτικό όριο θα είναι ότι τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την πιστωτική γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του Covid-19».

Οι έμμεσες δαπάνες που προβλέπονται στην καταρχήν συμφωνία επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες αναφορικά με τα κονδύλια που θα ταξινομηθούν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ουσιαστικά παραπέμπονται στα ξεχωριστά παζάρια του ESM με την κάθε κυβέρνηση που θα αναζητήσει καταφύγιο στη συγκεκριμένη πιστωτική γραμμή.

Σε κάθε περίπτωση, οι προβλεπόμενες «αξιολογήσεις» κατ' ελάχιστον θα ενσωματωθούν στην πάγια διαδικασία των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», δηλαδή των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ. «Διευκρινίζεται» άλλωστε ότι «θα τηρηθούν οι διατάξεις της Συνθήκης του ESM» και «στη συνέχεια, τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθήσουν να δεσμεύονται για την ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών θεμελίων, σύμφωνα με τα πλαίσια οικονομικής και φορολογικής συνεργασίας και επιτήρησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ».

Μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού προβλέπονται ποσά της τάξης του 2% του ΑΕΠ, περίπου 240 δισ. ευρώ, με προσαρμογές ανάλογες με τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης σε κάθε οικονομία.

Οι απόπειρες συμβιβασμού μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης προκύπτουν και από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πιστωτική γραμμή «θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, εκτός αν οι συνθήκες απαιτήσουν την παράταση της ημερομηνίας». Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιλαϊκή συμφωνία υπερβαίνει τη σημερινή συγκυρία και εστιάζει πολύ πέρα από τα ζητήματα της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στη συμφωνία δήλωσε ότι «δεν χρειαζόμαστε να προσφύγουμε σε δανεισμό (μέσω ΕSM) σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα». Αφησε έτσι ανοιχτό ουσιαστικά το ενδεχόμενο προσφυγής στον ΕSΜ σε επόμενη φάση, σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο για το εγχώριο κεφάλαιο.

Παράλληλα, ο Χρ. Σταϊκούρας προανήγγειλε τις κρατικές επιδοτήσεις στο μισθολογικό και ασφαλιστικό «κόστος» των επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εν αναμονή των κονδυλίων της ΕΕ, το ελληνικό πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνη με κάλυψη - στην αρχή - των ποσών από εθνικούς πόρους και στόχος είναι να επεκταθεί έως και το τέλος του 2020, με τη χρήση και των κονδυλίων της ΕΕ, και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών τα χρήματα θα κατευθυνθούν κυρίως σε κλάδους όπως η Εστίαση, ο Τουρισμός και η Βιομηχανία.

«Φλέβα» για τους ομίλους το SURE

Πάντως τα αντιλαϊκά παζάρια και οι αντιθέσεις γύρω από την τελική διαμόρφωση και του προγράμματος SURE, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ αυτή την Παρασκευή, ωστόσο όπως όλα δείχνουν οι όποιες εκταμιεύσεις αναμένονται μετά τον Ιούλη. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ προαναγγέλλει «εμπροσθοβαρή» εφαρμογή του προγράμματος σε πρώτη φάση, με χρηματοδότηση αποκλειστικά μέσω του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κράτη - μέλη καλούνται να συνεισφέρουν στο ταμείο της ΕΕ ποσά ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, με τη μορφή ασφαλών εγγυήσεων. Με βάση αυτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αντλήσει φτηνά δάνεια από τις χρηματαγορές, προκειμένου να μοιράσει τα κεφάλαια στις κυβερνήσεις και στη συνέχεια στις επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να καταθέσει ως εγγυήσεις κονδύλια του ΕΣΠΑ για ποσά της τάξης των 350 εκατ. ευρώ.

Μέσω του SURE προγραμματίζεται η διοχέτευση κεφαλαίων ύψους 100 δισ. ευρώ, από τα οποία στην ελληνική οικονομία αντιστοιχούν περίπου 1,4 δισ. Η ελληνική και άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προσδοκούν να μοιραστούν ποσά μεγαλύτερα από αυτά που τους αναλογούν από τη συνολική «πίτα», σε περίπτωση που κάποια κράτη με χαμηλό ή και αρνητικό κόστος δανεισμού (όπως για παράδειγμα η Γερμανία) δεν επιλέξουν να προσφύγουν στα κεφάλαια του συγκεκριμένου προγράμματος.

Πέρα από τις εγγυήσεις, στα παζάρια βρίσκονται και άλλες μορφές προικοδότησης του νέου μηχανισμού χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων, όπως με νέα χαράτσια που θα φορτωθούν στους λαούς. Μάλιστα, με «άλλοθι» την «πράσινη ανάπτυξη», εξετάζεται η επιβολή νέων φόρων στα καύσιμα και σε άλλες κατηγορίες, ενόψει και της διαμόρφωσης του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, όπου αναμένεται να ενταχθεί και το πρόγραμμα SURE.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ