Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λογαριασμοί

Για το άρθρο του Αλ. Τσίπρα, όπου διαγκωνίζεται με τη ΝΔ για το ποιος θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα την πανδημία, γράφουμε αναλυτικά στις μέσα σελίδες. Αυτό που δεν περνάει απαρατήρητο, είναι η «αγωνία» του ΣΥΡΙΖΑ να «βγάλει λάδι» τα αντεργατικά μέτρα που ήρθαν για να μείνουν και στις άλλες χώρες της ΕΕ, ανακαλύπτοντας διαφορές με όσα κάνει στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ. Για παράδειγμα, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η απαγόρευση των απολύσεων ήταν «ολική και όχι μερική» σε χώρες όπως η Ιταλία και η Δανία. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει και επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία, για παράδειγμα τις 60.000 απολύσεις που έχουν ήδη γίνει στη Δανία. Επίσης, οι κρατικές επιδοτήσεις στο μισθό, που ισοδυναμούν με στήριξη της εργοδοσίας, ισχύουν για επιχειρήσεις που σκόπευαν να απολύσουν πάνω από το 1/3 του προσωπικού τους, επικαλούμενες τις συνέπειες της πανδημίας. Αλλά και στην Ιταλία, η απαγόρευση των απολύσεων έχει μια σειρά «παραθυράκια», που τελικά ξηλώνουν την όποια προστασία για τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, η αναδρομική ισχύς των απαγορεύσεων από 23/2 ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων και για εταιρείες με πάνω από 15 εργαζόμενους, ενώ για τις μεμονωμένες απολύσεις η απαγόρευση ξεκινάει από 17/3. Επίσης εξαιρούνται απολύσεις για πειθαρχικούς λόγους, για «ανεπάρκεια» του εργαζόμενου, για συμβάσεις μαθητείας κ.ά. Φαίνεται λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λόγους που έλεγε ότι «θα λογαριαστούμε μετά» για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία η ΝΔ, φορτώνοντας στο λαό τα σπασμένα, με το βλέμμα στραμμένο στη νέα οικονομική κρίση. Μόνο που δυσκολεύεται ακόμα και τώρα να βρει έναν λόγο για να «λογαριαστεί» μαζί της...

Τρικυμία

Το ακούσαμε κι αυτό με αφορμή την 9η Μάη: Το τσάκισμα του φασισμού από τον Κόκκινο Στρατό είναι «fake news», από αυτά που ταλαιπωρούν κάτι σεσημασμένους «υπερασπιστές της αλήθειας», όπως ο Κανέλλης των «Νέων». Αυτός που, μαζί με άλλους την προηγούμενη βδομάδα, «λύσσαγε» για την Πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση στο Σύνταγμα. Στο νέο αντικομμουνιστικό του πόνημα, λοιπόν, γράφει ότι η φωτογραφία με τον Σοβιετικό στρατιώτη να υψώνει την κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ είναι άλλη μια ψευτιά, επειδή «σκηνοθετήθηκε» από τους Σοβιετικούς και αξιοποιείται μέχρι σήμερα για να κρύψει τη βαναυσότητά τους. Πρωτότυπη σκέψη, που δεν είχαμε ακούσει μέχρι τώρα! Μήπως ήταν fake news και ότι ο Κόκκινος Στρατός μπήκε πρώτος στο Βερολίνο συντρίβοντας πάνω από το 60% του ναζιστικού στρατού που βρισκόταν στο Ανατολικό Μέτωπο; Μήπως ήταν fake news και οι μεγάλες θυσίες της ΕΣΣΔ, τα 22.000.000 των νεκρών; Εντάξει, είπαμε αναθεώρηση της Ιστορίας αλλά αυτά τα γελοία ψέματα ούτε οι κλασικοί αναθεωρητές δεν έχουν τολμήσει να πουν. Η χυδαιότητα είναι μια ακόμα ομολογία πόσο τους φοβίζει, πόσο τους στοιχειώνει ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός, όχι κυρίως για το παρελθόν αλλά για το μέλλον, και κυρίως πάνω απ' όλα τους φοβίζει αυτή η προοπτική να εμπνεύσει τη λαϊκή δράση. Γιατί ξέρουν πως τα μεγαλύτερα «fake news» είναι όσα διαδίδουν οι υπερασπιστές του σημερινού σάπιου συστήματος ότι αυτό είναι τάχα ανίκητο. Γι' αυτό η 9η Μάη τούς κάθεται στο λαιμό...

Λαιμητόμος...

Να βγάλει «λάδι» τον νόμο 4670/2020, με τον οποίο η «λαιμητόμος» που ψήφισε προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε «νόμος Βρούτση - Κατρούγκαλου», επιχειρεί ο υπουργός Εργασίας με δηλώσεις του ενόψει της εφαρμογής απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε ότι οι περικοπές στις επικουρικές 250.000 δικαιούχων με εισόδημα από συντάξεις πάνω από 1.300 ευρώ ήταν αντισυνταγματικές. Οι ισχυρισμοί του Γ. Βρούτση περί δήθεν «ευεργετικών αλλαγών» είναι προκλητικοί και παραπλανητικοί. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια περιορισμένη επιστροφή χρημάτων, η οποία αφορά μόνο μία από τις δεκάδες περικοπές που επιβλήθηκαν σε βάρος των συνταξιούχων, ενώ όλες οι υπόλοιπες, πριν και μετά το νόμο Κατρούγκαλου, παραμένουν σε πλήρη ισχύ.

... έτσι κι αλλιώς

Επιπλέον, ενώ οι συγκεκριμένες περικοπές επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2016, η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει αναδρομική ισχύ και έτσι η επιστροφή αφορά μόνο το διάστημα μετά την έκδοσή της (Οκτώβρης 2019). Ετσι, αν και δικαιωμένοι από το ΣτΕ, οι συνταξιούχοι χάνουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ! Οπως μάλιστα προκύπτει από παλιότερες δηλώσεις του υπουργού, η καταβολή κι αυτών των κουτσουρεμένων αναδρομικών παραπέμπεται για τον Οκτώβρη του 2020, αν τα οικονομικά του ΕΤΕΑΕΠ - ΕΦΚΑ το επιτρέψουν. Οσο κι αν προσπαθούν να εξωραΐσουν τη βάρβαρη πολιτική τους, η πραγματικότητα τους εκθέτει. Πολύ περισσότερο που κι αυτά τα χρήματα, τα οποία δόθηκαν κάτω από την πίεση σκληρών αγώνων από τις συνταξιουχικές οργανώσεις, αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για να νομιμοποιηθεί και να θωρακιστεί το συνολικότερο πλαίσιο, που τραβάει προς τα κάτω τα δικαιώματα παλιών και νέων ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1929 Παρά την απαγόρευση του εορτασμού της Πρωτομαγιάς από την κυβέρνηση Βενιζέλου και την άγρια καταστολή, πραγματοποιούνται Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις.

1933 Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη το Συνέδριο της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (της ισχυρότερης ταξικής Ομοσπονδίας της Ελλάδας την εποχή εκείνη), παρά τη σχετική απαγόρευση από τις Αρχές.

1943 «Πέφτει» η Τύνιδα, σηματοδοτώντας την ολοκληρωτική ήττα των δυνάμεων του Αξονα στη Βόρεια Αφρική, που συνθηκολογούν την επόμενη αμέσως μέρα. Πάνω από 230.000 Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες παραδίδονται στους Συμμάχους.

1962 Η Γαλλία και τα γαλλόφωνα κράτη της Δυτικής Αφρικής υπογράφουν συμφωνία για την ίδρυση Δυτικοαφρικανικής Νομισματικής Ενωσης.

1965 Ξεκινά στην Αθήνα η Α' Βδομάδα Σύγχρονης Σκέψης (12-20/5/1965). Σε αυτή μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Ιμβριώτης, ο Νίκος Κιτσίκης, ο Ηλίας Ηλιού, ο Ροζέ Γκαροντί, ο Σαμ Λίλι κ.ά.

1969 Γίνεται στο Στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 16 στελεχών του ΚΚΕ (12-15/5/1969). Καταδικάζονται οι Γρηγόρης Φαράκος, Γιώργης Μωραΐτης, Νικόλαος Πολίτης, Γιάννης Νικολόπουλος, Μιχάλης Τσιμέκης, Λάζαρος Κυρίτσης, Δημήτρης Κωστόπουλος, Ευάγγελος Παυλόπουλος, Παντελής Κυρίτσης, Βασίλης Δούρος, Νέστορας Χατζούδης, Διονύσης Παγουλάτος, Φλωρεντία Πέρου, Σοφία Γράτσια, Επαμεινώνδας Μπάλας, Βασίλης Γουζέλος.

1992 Πεθαίνει ο ποιητής Νίκος Γκάτσος.

1997 Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γιέλτσιν, και ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ, υπογράφουν την ανεφάρμοστη, όπως αποδείχτηκε, συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

2001 Πεθαίνει ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αλεξέι Τουπόλεφ, δημιουργός, μεταξύ άλλων, του πρώτου υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου «Tu-144».

...και σαν χτες

1771 Γεννιέται η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1894 Ξεσπά μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών τρένων της «Πούλμαν» στο Ιλινόις, ενάντια στις μειώσεις μισθών. Η κινητοποίηση επεκτάθηκε γρήγορα σε 27 Πολιτείες των ΗΠΑ με τη συμμετοχή πάνω από 250.000 εργατών. Σχεδόν 12.000 στρατιώτες καθώς και χιλιάδες αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν κατά των απεργών. 30 εργάτες έχασαν τη ζωή τους και 57 τραυματίστηκαν.

1904 Γεννιέται ο Ισπανός ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί, κλασικός εκπρόσωπος του κινήματος του σουρεαλισμού.

1939 Ιαπωνικά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της Μογγολίας. Σε τήρηση της συμφωνίας της με τη Μογγολία για αμοιβαία βοήθεια (Μάρτης 1936), η Σοβιετική Ενωση στέλνει τμήματα του Κόκκινου Στρατού, τα οποία, έπειτα από σκληρές μάχες και παρά την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου, κύκλωσαν και τελικά συνέτριψαν τους εισβολείς (16 Σεπτέμβρη 1939).

1964 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Συνέδριο της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ), που κράτησαν έως τις 17/5.

1967 Βρετανία, Δανία και Ιρλανδία ζητούν επίσημα να ενταχθούν στην ΕΟΚ. Στην ένταξη της Βρετανίας, όμως, αντιτίθεται ο Πρόεδρος της Γαλλίας, στρατηγός Ντε Γκολ.

1981 Πεθαίνει ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγγε Μπομπ Μάρλεϊ.

1990 Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org