Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κούφια λόγια για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους

Κούφια λόγια είχε και χτες η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, προετοιμάζοντας ουσιαστικά για έναν νέο αντιλαϊκό γύρο για τη θωράκιση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου από την καπιταλιστική κρίση.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε χτες με αφορμή το άνοιγμα κάποιων κατηγοριών καταστημάτων, φτιάχνοντας κλίμα για τα μελλούμενα, ότι στόχος είναι «να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σταδιακά στους ρυθμούς της ζωής μας (...) και να παλέψουμε τη μεγάλη οικονομική ύφεση η οποία έρχεται, πρέπει να δείξουμε όλοι αυξημένο αίσθημα ευθύνης».

Ενώ, στη γνωστή επίκληση της «ατομικής ευθύνης», πίσω από την οποία η κυβέρνηση κρύβει τις δικές της ευθύνες για την προστασία της υγείας του λαού, επανέλαβε ότι «από τη στιγμή που πάμε σε μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η έννοια της ατομικής ευθύνης ενισχύεται ακόμα περισσότερο» και ισχυρίστηκε ότι «το κράτος κάνει αυτό το οποίο μπορεί να κάνει: Να συμβουλεύει τους πολίτες, να τους δίνει τις κατάλληλες οδηγίες, αλλά από εκεί και πέρα η αποφυγή του μεγάλου συνωστισμού και συγχρωτισμού είναι ευθύνη των ίδιων των πολιτών», ώστε, όπως είπε εν είδει έμμεσης απειλής, «να μην αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε και πάλι και να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων».

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, παραπέμποντας στα προγράμματα της ΕΕ που με νέα δάνεια και επιδοτήσεις θα κατευθυνθούν μέσω των τραπεζικών ομίλων στις ισχυρές και «βιώσιμες» μεγάλες επιχειρήσεις, σημείωνε χτες ότι «εκκρεμεί (...) η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων» και πρόσθετε ότι «μέσα στις επόμενες μέρες» ξεκινά τη λειτουργία του το Ταμείο Εγγυοδοσίας για την παροχή δανείου για κεφάλαιο κίνησης εγγυημένο κατά 80%. «Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και την υδατοκαλλιέργεια», υποστήριξε, την ώρα που η πλειοψηφία τους έχει ήδη τον βραχνά δανείων και χρεών.

Παραπέρα, προανήγγειλε «στοχευμένες κλαδικές πολιτικές για τη στήριξη τομέων της οικονομίας με ειδικά χαρακτηριστικά και ειδικές ανάγκες», εκεί βέβαια που τους παρουσιάζεται τώρα ανάγκη, π.χ. για εύρεση εργατικού δυναμικού στα χωράφια λόγω περιορισμών στη μετακίνηση αλλοδαπών εργατών λόγω πανδημίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να διατηρείται το επίδομα ανεργίας σε όσους ανέργους επιλέξουν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες.

Διαβεβαίωσε ακόμα τους μεγαλοξενοδόχους ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για τη «σταδιακή επανεκκίνηση» του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού, εν αναμονή βέβαια πρότασης της Κομισιόν «ώστε να υπάρχει ενιαία κοινοτική αντιμετώπιση στο θέμα των μεταφορών», με την κυβέρνηση να ζητά επανεκκίνηση των αερομεταφορών για να δουλέψουν τουρισμός, εστίαση και συναφείς κλάδοι. Ολα «σε μια μικρότερη, φυσικά, τουριστική σεζόν, αλλά σε μια σεζόν που δεν έχει τελείως χαθεί».

Τέλος, είπε ότι τις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή σχετική διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να δοθεί πρόσθετος εξωτερικός δημόσιος χώρος για τραπεζοκαθίσματα εκεί όπου είναι εφικτό, χωρίς οι καταστηματάρχες να πληρώσουν επιπλέον δημοτικά τέλη, προσθέτοντας πως στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα οι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν σε μείωση των τελών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ