Σάββατο 25 Δεκέμβρη 2004 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Πολιτική ενίσχυσης του ... ιδιωτικού τομέα

Ο ταξικός χαρακτήρας του προϋπολογισμού προβλέπει στασιμότητα των δαπανών για Υγεία - Πρόνοια, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ιδιωτικοποίηση και την ενίσχυση της εμπορευματοποίησής τους

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία παλεύουν για ένα πραγματικά δωρεάν αποκλειστικά λαϊκό σύστημα υγείας υποταγμένο στις λαϊκές ανάγκες
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία παλεύουν για ένα πραγματικά δωρεάν αποκλειστικά λαϊκό σύστημα υγείας υποταγμένο στις λαϊκές ανάγκες
Η πολιτική της ΝΔ συνεχίζει τη φιλομονοπωλιακή αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, κάτι που αποτυπώνεται έντονα και στα κείμενα του προϋπολογισμού. Η κερδοφορία, η ανταγωνιστικότητα, η καπιταλιστική ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα είναι το έδαφος, το οικονομικό περιβάλλον, πάνω στο οποίο στηρίζει η ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, την κοινωνική πολιτική και αποτελεί βασικό κριτήριο μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Το έδαφος, όμως, αυτό είναι που γεννά την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την επιδείνωση των όρων αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης. Γεννά την ανεργία, τη φτώχεια, την ανασφάλεια. Γεννά όλους εκείνους τους όρους, που υποσκάπτουν και υπονομεύουν την υγεία της εργατικής τάξης, που μειώνουν το χρόνο επιβίωσης.

Ο ταξικός χαρακτήρας του νέου προϋπολογισμού, όπως και των προγενέστερων, προβλέπει στασιμότητα των δαπανών για Υγεία - Πρόνοια, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ιδιωτικοποίηση και την ενίσχυση της εμπορευματοποίησής τους.

Είναι χαρακτηριστικά τα μέτρα που παίρνονται προς όφελος των πλουτοκρατών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους, όπως για παράδειγμα:

α) Αυξάνεται από 15% σε 20% το ποσοστό μείωσης του φόρου των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Αποτελεί κίνητρο υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης.

β) Αυξάνεται το ανώτατο όριο των εκπιπτόμενων δαπανών ασφαλίστρων για ατομικές ασφάλειες από 1.000 ευρώ σε 1.100 και για τις ομαδικές από 1.000 ευρώ σε 1.500 ευρώ.

Η υποτιθέμενη ονομαστική αύξηση 6,1% σε σχέση με το 2004 εντάσσεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για «τη διόρθωση των ανισοτήτων κέντρου - περιφέρειας - αναβάθμιση - αξιολόγηση του υγειονομικού έργου».

Σκόπιμα η κυβέρνηση κρύβει την πραγματική αντίθεση που είναι η μεγάλη αύξηση του παραγόμενου πλούτου, η τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας από τη μια και από την άλλη, ο δραματικά χαμηλός βαθμός ικανοποίησης των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Οι όποιες δαπάνες προσανατολίζονται στη στήριξη της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης, της εξυπηρέτησης των επενδύσεων σε Υγεία, Ασφάλιση, στη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων και των ΚΥ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Στην ίδια την εισηγητική έκθεση χαρακτηριστικά αναφέρεται, σχετικά με τον προσανατολισμό των κρατικών δαπανών ότι υπηρετεί ακόμα την εξυγίανση των συμπληρωματικών παροχών των επικουρικών ταμείων, μέσω των επαγγελματικών ταμείων ασφαλισμένων.

Επιδιώκεται να ενισχυθούν οι νέες δράσεις, όπως η ΑΕ, που πρόσφατα ψηφίστηκε και στην οποία εντάσσεται η πολυκλινική του ολυμπιακού χωριού, αλλά και άλλες υπηρεσίες Υγείας.

Η κυβέρνηση στο όνομα της ορθολογικής χρηματοδότησης και όχι της πλήρους χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες, ώστε να ικανοποιηθεί το κοινωνικό δικαίωμα της εργατικής τάξης για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, δεν κρύβει το στόχο της να μεταβιβάσει ακόμα πιο αποφασιστικά τις δαπάνες στα ασφαλιστικά ταμεία. Αναφέρεται στην εισαγωγική έκθεση ότι «...Με σκοπό να αποτραπεί η δημιουργία νέων υποχρεώσεων στο μέλλον θα προχωρήσουμε στην αναδιανομή των οικονομικών πόρων για την υγεία κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αποδίδονται τα χρήματα στα νοσοκομεία εγκαίρως για τις υπηρεσίες που προσφέρουν».

Μόλις 2,8% του ΑΕΠ

Οι δαπάνες Υγείας - Πρόνοιας αντιπροσωπεύουν μόλις το 2,8% του ΑΕΠ και το 8,8% του προϋπολογισμού.

Η πολιτική της μετακύλησης των δαπανών Υγείας στις πλάτες του λαού αποτυπώνεται στη στήλη των ειδικών λογαριασμών, όπου οι εισπράξεις το 2004 έφθασαν το 63.038,0 (σε χιλ.) και οι πληρωμές τα 54.072,3 σε χιλ. ευρώ. πρόκειται για χρήματα που καταβλήθηκαν από το λαό μας στα ιδιωτικά ιατρεία, που λειτουργούν το απόγευμα στα δημόσια νοσοκομεία. Αποτέλεσμα της κυρίαρχης πολιτικής είναι η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών που αγγίζουν το 47% των συνολικών δαπανών Υγείας.

Τάση, που δεν πρόκειται να αντιστραφεί γιατί και η ΝΔ ακολουθεί την ίδια πολιτική με το ΠΑΣΟΚ π.χ. ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων, σηματοδοτούνται νέες αυξήσεις στις τιμές που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διατηρεί το αντιλαϊκό μέτρο της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη.

Το κονδύλι για τις προσλήψεις περιορίζεται στην πρόσληψη 3.400 νέων προσλήψεων παρά τις οξυμένες ανάγκες.

Αισθητά μεγάλη είναι αύξηση των αμοιβών για τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου. Το 2005 προβλέπονται 11.700.000 ευρώ έναντι 3.500.000 ευρώ το 2004, που σηματοδοτεί τη συνέχιση της πολιτικής που απαιτεί το κεφάλαιο για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Οι αμοιβές του εποχικού προσωπικού προβλέπονται στα 9.000.000 ευρώ για το 2005, έναντι 2.500.000 ευρώ το 2004.

Οι δαπάνες που επιχορηγούνται από τις περιφέρειες στις ΝΑ το 2005 προβλέπονται στο ύψος των 13.000.000 έναντι των 13.984.185 ευρώ το 2004. Μηδαμινές αυξήσεις.

Οι επιχορηγήσεις για την Πρόνοια είναι μειωμένες. Προβλέπονται 136.120.000 το 2005, έναντι 139.130.000 το 2004.

Ανοίγει διάπλατα η κυβέρνηση τις πόρτες στον εθελοντισμό και στη φιλανθρωπία στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Τα κονδύλια που επιχορηγούνται στη ΝΑ για βοηθήματα υγειονομικής περίθαλψης και επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, είναι καθηλωμένα. Το 2005 προβλέπονται 117,0 εκατ. ευρώ έναντι ιδίου ποσού για το 2004.

Οι δαπάνες των δημοσίων επενδύσεων είναι και αυτές ελάχιστες σε σχέση με τις υπαρκτές ανάγκες, ολοκλήρωση της ανέγερσης των νέων νοσοκομείων και των έργων που είναι και σε εξέλιξη και τις νέες απαιτήσεις εξοπλισμού.

Η κυβέρνηση οδηγεί τα δημόσια νοσοκομεία στην αγκαλιά της πλουτοκρατίας, με τη νέα μορφή χρηματοδότησης, όχι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού αλλά της αυτοχρηματοδότησης, όπως έγινε μέχρι σήμερα με τα δημόσια έργα.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός οδηγεί την Υγεία και την Πρόνοια στη γνωστή μέγκενη των ιδιωτικοποιήσεων όπως και οι προηγούμενοι.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε, πως και με το κριτήριο διαμόρφωσης του νέου κρατικού προϋπολογισμού, θα ενταθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η εμπορευματοποίηση στην Υγεία και την Πρόνοια για το επόμενο διάστημα.

Θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα του λαού μας, σε αντίθεση με την κερδοφορία των επιχειρήσεων στην Υγεία.

Διευκολύνεται η πορεία λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και της Πρόνοιας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αντί να εξασφαλιστεί ένα πραγματικά δωρεάν αποκλειστικά λαϊκό σύστημα Υγείας υποταγμένο στις λαϊκές ανάγκες.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προαναγγελία περικοπών με προφάσεις - πρόκληση(2007-08-10 00:00:00.0)
Εντείνονται εμπορευματοποίηση και χαράτσια(2005-11-27 00:00:00.0)
Με το σταγονόμετρο τα περιφερειακά έργα(2005-11-22 00:00:00.0)
Αύξηση 105% την τελευταία 10ετία!(2005-02-13 00:00:00.0)
Αγριες περικοπές στην Υγεία - Πρόνοια(2004-11-19 00:00:00.0)
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005(2004-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ