Σάββατο 25 Δεκέμβρη 2004 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
Ζητά ακόμα περισσότερα
  • Οι Ελληνες βιομήχανοι συμφωνούν με τα συμπεράσματα της έκθεσης Κοκ, ζητάνε όμως περισσότερα μέτρα για την αύξηση των υπερκερδών τους, επικαλούμενοι τη στρατηγική της Λισαβόνας
  • Επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους η πενταετία που έρχεται

Χειραψίες και χαμόγελα ανάμεσα στους προέδρους του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ. Οι «παστρικές» δουλιές θέλουν και καλούς συνεταίρους...

Eurokinissi

Χειραψίες και χαμόγελα ανάμεσα στους προέδρους του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ. Οι «παστρικές» δουλιές θέλουν και καλούς συνεταίρους...
Παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, συρρίκνωση έως και κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών για την Κοινωνική Ασφάλιση, επιμήκυνση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ένταση της λιτότητας για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αυτά είναι τα αιτήματα που διατυπώνει ο ΣΕΒ προς την κυβέρνηση, με αφορμή την τοποθέτησή του επί της «έκθεσης Κοκ». Οι διαθέσεις των Ελλήνων βιομηχάνων απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων αποτυπώνονται τόσο στη γενική συμφωνία τους με τις προτάσεις της ομάδας Κοκ, όσο και στις παρατηρήσεις που επισυνάπτουν και με τις οποίες ζητάνε τη λήψη ακόμα πιο δραστικών αντεργατικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση. Ενας νέος γύρος αντιλαϊκών μέτρων από το κεφάλαιο και την κυβέρνηση βρίσκεται προ των πυλών.

Τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων μπαίνουν στο στόχαστρο κυβέρνησης-βιομηχάνων. Η «θαρραλέα μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων», που απαιτεί ο ΣΕΒ, έχει ήδη ξεκινήσει με τους τραπεζοϋπαλλήλους και θα γενικευτεί, με στόχο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και την αύξηση των υπερκερδών τους. Σε συνδυασμό πάντα με την παράταση του εργάσιμου βίου, την αύξηση δηλαδή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αφού και σ' αυτό το σημείο ο ΣΕΒ δεν κρύβει λόγια και δίνει εντολή στην κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα αποτρέπουν τους εργαζόμενους από το να αποχωρούν «πρόωρα» από την εργασία.

Ο ΣΕΒ κάνει λόγο για την αναγκαιότητα άσκησης «ενεργητικών» πολιτικών για την απασχόληση, που θα εξυπηρετούν το στρατηγικό του στόχο: Να μειωθούν οι συντάξεις σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι απαραίτητη η παράταση της παραμονής στην εργασία προκειμένου να επιβιώσει ο εργαζόμενος. Και, βέβαια, να «μπουκώσουν» οι βιομήχανοι με νέες κρατικές επιδοτήσεις, με το πρόσχημα της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Η θεσμική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα έρθει έτσι σαν φυσική συνέχεια, αφού ο εργαζόμενος θα είναι ούτως ή άλλως υποχρεωμένος να εργάζεται μέχρι τα γεράματα για να κερδίσει τα προς το ζην.

Με αφορμή την έκθεση Κοκ, ο ΣΕΒ δε χάνει την ευκαιρία να σηκώσει τον αντεργατικό πήχη ακόμα ψηλότερα. Η προτροπή για την επίτευξη προόδου «προς ευέλικτες αγορές εργασίας που στηρίζονται στην αποτελεσματική διά βίου μάθηση» αποτελεί στην ουσία εντολή προς την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ακόμα μεγαλύτερη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και να αυξήσει τον όγκο των διαθέσιμων «απασχολήσιμων». Η τελευταία αυτή απαίτηση συνδέεται άμεσα με τη ραγδαία ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και τη μετατροπή της σε παρακλάδι των επιχειρήσεων, υποταγμένο στις ανάγκες τους για φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό, καθώς ο ΣΕΒ δηλώνει ρητά ότι «χρειάζεται να αλλάξει το μοντέλο του κεντρικά καθοδηγούμενου εκπαιδευτικού συστήματος».

Απαιτούν νέα προνόμια

Οι Ελληνες βιομήχανοι απαιτούν πιο γρήγορους ρυθμούς στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να παραμεριστούν όλα εκείνα τα εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα «που νοθεύουν το φιλελεύθερο χαρακτήρα της κοινωνίας». Η αναπαραγωγή των καπιταλιστικών κεφαλαίων δεν μπορεί να περιορίζεται από ρυθμιστικούς κανόνες. Ο ΣΕΒ απαιτεί να απελευθερωθεί άμεσα η αγορά και στο χώρο των λιμενικών υπηρεσιών, όπως έγινε με τις τηλεπικοινωνίες και τις μεταφορές. Με την εκτίμηση εξάλλου ότι στην ευρωζώνη «είναι ακόμα δύσκολο να γίνονται επενδύσεις, εξαιτίας της υψηλής φορολογίας, του υψηλού μη μισθολογικού κόστους της εργασίας και του υψηλού κόστους της γραφειοκρατίας», οι βιομήχανοι ζητάνε επιτακτικά νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια.

Η πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) δρα επικουρικά σ' αυτή την κατεύθυνση. Τα στοιχεία που παραθέτει, και σύμφωνα με τα οποία το 26% των ελληνικών επιχειρήσεων σχεδιάζει μείωση του προσωπικού τους στο εγγύς μέλλον και το 54% δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει νέες προσλήψεις, ενισχύουν το αίτημα των βιομηχάνων για την παροχή νέων προνομίων που θα τονώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και - όπως υποκριτικά ισχυρίζονται - θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας. Το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο ενσωματώνει απόλυτα τις απαιτήσεις των βιομηχάνων, γεγονός που αποδεικνύει το πόσο σοβαρά παίρνει η κυβέρνηση τις συστάσεις του ΣΕΒ.

Η διατήρηση και η όξυνση της πολιτικής λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα είναι μονόδρομος για τη διατήρηση και την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών. Ο ΣΕΒ τονίζει ότι «βασική προϋπόθεση για την επίτευξη υγιούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος αποτελούν τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά, που επιτυγχάνονται με την εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, όπως έχει συμφωνηθεί». Το αίτημα των βιομηχάνων αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή, ενώ δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα επόμενα χρόνια οι εργαζόμενοι θα κληθούν να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ