Σάββατο 25 Δεκέμβρη 2004 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Χάριν παιδιάς...

Πάνε δεκαετίες ολόκληρες που τα Χριστούγεννα μου προξενούν, σύντροφοι, μια βαθιά ειλικρινή και οδυνηρή θλίψη. Οχι επειδή έχασα τέτοιες μέρες μάνα και πατέρα, αλλά πολύ πριν. Από τότε, στο τέλος της ηλικιακής αθωότητας, που συνειδητοποίησα ότι τέτοιες άγιες μέρες οι ανθρώπινοι διάβολοι πατούν ένα κουμπί στο εντός τους - το φαντάζομαι λίγο πάνω απ' το στομάχι - και γίνονται γλοιωδώς φιλάνθρωποι και φτηνιάρικα αλληλέγγυοι με φτωχούς, ανέργους, απόκληρους, γέρους.

Σιχαίνομαι τα στημένα ρεπορτάζ, το σκάψιμο των φτωχόσπιτων, τις εικόνες των κλειστών βιοτεχνιών, τις κραυγές για τις ακριβές γιορτές που ανοίγουν ως παρένθεση και κλείνουν μαζί με την υποχρεωτική διασκέδαση και το ρήμα που φτιάχτηκε για την περίσταση από τα γαλλικά «ρεβεγιονάρω». Τα σιχαίνομαι τα ευαισθησιόμετρα που παίρνουν φόρα και γιορτάρες μέρες γίνονται ένα γιγάντιο παχύδερμο υποκρισίας και μου πλακώνει την καρδιά. Γιατί εκτός των άλλων έρχονται και λοβοτομούν τη λογική, την ώρα ακριβώς της ...κλασικής υπερψήφισης του προϋπολογισμού.

Οι εντεταλμένοι ευαίσθητοι μαρκουτσοφόροι στην τηλεόραση, οι κατασκευαστές τίτλων στις εφημερίδες, κακοπληρωμένοι ή και απλήρωτοι οι ίδιοι, βγαίνουν κι ανακαλύπτουν αιφνιδίως τη δυστυχία, στηλιτεύουν το Σκρουτζ που κρύβει τάχα μου ο καθένας μας μέσα του και προσπαθούν να μας πείσουν ότι η φτώχεια δεν είναι πολιτικό πρόβλημα αλλά πνευματικό.

Ετσι συστηματικά, δυστυχώς, τα Χριστούγεννα και το γύρισμα του χρόνου γίνονται μια βαθύτατα αντιπνευματική διαδικασία συναγελασμού με το επίπλαστα ειρηνικό και το επίπλαστα αγαπητικό του άθλιου πολιτισμένου κόσμου.

«Αγορά» που κραυγάζει επειδή δε γιορτάζει. Αλλοίωση του φτωχού και παρουσίασή του ως αδύναμου να αναχθεί σε περιστασιακό υπερκαταναλωτή. Συστηματική συμβολική δολοφονία της συμβολιζόμενης ελπίδας που φέρνει κάθε γέννηση νέου ανθρώπου, του θεού του αύριο και της συνέχειας της ζωής.

Ομως, φέτος, σύντροφοι, η είδηση για τον παιδεραστή - μαστροπό - διακινητή διαδικτυακού πορνό που στεγαζόταν, δούλευε, εγκληματούσε μέσα στη ΓΣΕΕ και μάλιστα στο εξωραϊστικό της εικόνας, εξ ορισμού, γραφείο Τύπου μ' αποτέλειωσε. Δεν άφησε όρθιο όχι μόνο το μυαλό αλλά και το ίδιο το θυμητικό μου που γυρνάει στα παιδικά χρόνια της ψευδαίσθησης του Αϊ-Βασίλη όταν θέλει ν' αντιπαλέψει τον κυνισμό των υπαρκτών Ηρώδηδων όπου Γης. Οσο και άγριο να φαίνεται, απολίτιστο και κτηνώδες, πεθύμησα να ονειρευτώ φέτος έναν τελετουργικό φόνο, μια θεαματική εκτέλεση αυτού του τύπου. Να μπορούσα, σκέφτηκα, να ζητήσω απ' τον Αϊ-Βασίλη ένα δέντρο με τις καλυμμένες φωτογραφίες των παιδιών που εμπορεύτηκε και κούρσεψε την αθωότητά τους, με κρεμασμένο το δράστη στην κορφή και για μπαλίτσες στα κλαδιά τις πιστωτικές κάρτες των 6.000 πελατών του.

Ξεχάστε το. Δε γράφονται και δε λέγονται γιορτάρες μέρες τέτοια γράμματα μεσηλίκων που θα 'θελαν να μεγαλώνουν τα παιδιά σε αληθινά, δίκαια, καθημερινά Χριστούγεννα. Απλά τ' ομολογώ. Οχι για να αλαφρύνω την ψυχή μου αλλά για να τη βαρύνω όσο χρειάζεται η αλήθεια της οργής. Αλλωστε, τα ειδησεογραφικά μελομακάρονα είχαν πάντα κινίνο κι άχνη - ζάχαρη στρυχνίνης οι κουραμπιέδες, χάριν παιδιάς.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ