Σάββατο 25 Δεκέμβρη 2004 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Μαχμούντ Αμπάς

Αποφασισμένος «να προχωρήσει στα βήματα του Γιάσερ Αραφάτ» και να αγωνιστεί για ένα ανεξάρτητο, βιώσιμο, κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δηλώνει ο Μαχμούντ Αμπάς. Ο νέος ηγέτης της ΟΑΠ, όμως, δεν έχει καταφέρει, ακόμη, να κερδίσει την εμπιστοσύνη της παλαιστινιακής κοινής γνώμης. Αλλωστε, προβάλλει ως επικρατέστερος πιθανός διάδοχος του Αραφάτ στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, μόνο επειδή η ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς» δε συμμετέχει στις εκλογές και επειδή ο φυλακισμένος ηγέτης της «Φατάχ» στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργκούτι, πείστηκε να αποσύρει τη δική του υποψηφιότητα.

Εχοντας ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της Ιντιφάντα, ο Αμπάς δεν έχει, ακόμη, πετύχει - παρά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις - να εκμαιεύσει τη συναίνεση των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων σε μια εκεχειρία, καθώς δεν μπορεί να απαντήσει στο βασικό τους αίτημα για ύπαρξη συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων από το Ισραήλ. Δυσαρέσκεια προκάλεσε και η κίνησή του να αποδεχτεί την πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, για πραγματοποίηση διάσκεψης στο Λονδίνο με θέμα τις «παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις». Ο πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι, σημαίνον στέλεχος της «Φατάχ», εκτίμησε ότι οι Παλαιστίνιοι δε χρειάζεται να μάθουν πώς θα γίνουν καλύτεροι «συνομιλητές του Ισραήλ, αλλά να διαπραγματευτούν μια οριστική συμφωνία».

Ελλείψει ισχυρού αντιπάλου ο Αμπάς, πιθανότατα, θα είναι ο νέος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι θα καταφέρει και να πείσει τον παλαιστινιακό λαό για την ορθότητα των απόψεών του.


Ε. Μαυρούλη


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ