Σάββατο 25 Δεκέμβρη 2004 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ»
Το κεφάλαιο εντέλλει, οι κυβερνήσεις υλοποιούν

Η στρατηγική της Λισαβόνας, που υιοθέτησαν οι ηγέτες της ΕΕ το Μάρτη του 2000, συμπύκνωνε τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, προκειμένου να κατακτήσει την πρώτη θέση στην κούρσα του παγκόσμιου ανταγωνισμού, μέχρι το 2010, έναντι του αμερικανικού και του ενερχόμενου ασιατικού κεφαλαίου. Η λεγόμενη «αναθεώρηση» της στρατηγικής της Λισαβόνας βρίσκεται σε εξέλιξη και θα οριστικοποιηθεί στην Εαρινή Σύνοδο τον ερχόμενο Μάρτη.

Η έκθεση της «ομάδας υψηλού προβληματισμού» υπό τον Βιμ Κοκ που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Νοέμβρη, κάνει λόγο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας και προτείνει τη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίησή της. Η ομάδα επιβεβαιώνει στα πορίσματά της ότι καμιά παρέκκλιση δεν μπορεί να υπάρξει από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ούτε από τους στόχους που τέθηκαν. Αρα, αυτό που επιβάλλεται, είναι η ένταση της αντεργατικής επίθεσης, προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Επί της ουσίας, η ομάδα Βιμ Κοκ μετέφερε την κριτική του ευρωπαϊκού κεφαλαίου προς την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης για την έλλειψη θάρρους στην προώθηση των απαραίτητων για την κερδοφορία του μεταρρυθμίσεων και απαίτησε πιο γρήγορους ρυθμούς. Οπως αναμενόταν, μια σειρά θεσμικών οργάνων της ΕΕ, όπως το Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης, ταυτίστηκε πλήρως με τα πορίσματα της έκθεσης και το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Εαρινή Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ. Τη συμφωνία της εξέφρασε και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Με επιστολή του προς τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 29 Οκτώβρη (λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) το European Round Table of Industries (πρόκειται για όργανο των 45 ισχυρότερων πολυεθνικών που εδρεύουν στην Ευρώπη), εφιστούσε την προσοχή των αρχηγών των κρατών - μελών πάνω σε συγκεκριμένα μέτρα που πρότεινε για την επιτάχυνση της υλοποίησης της Λισαβόνας. Το σύνολο σχεδόν των προτάσεων ήταν ενσωματωμένες στο έκθεση της ομάδας Κοκ που παρουσιάστηκε στις 3 Νοέμβρη στις Βρυξέλλες...

Η συμφωνία σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο για την προώθηση των στόχων της Λισαβόνας είναι απόλυτη. Στη χώρα μας, μόλις πρόσφατα, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δήλωσε προσηλωμένη στην επίτευξή τους. Την τελευταία βδομάδα, οι βιομήχανοι της Κλωστοϋφαντουργίας και η δοτή ευρωπαϊκή συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων σ' αυτή, ζητάνε από τους εργαζόμενους να δεσμευτούν με την υπογραφή τους ότι θα προασπίσουν τα υπερκέρδη τους. Η πλήρης ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος στον «κοινωνικό εταιρισμό» είναι βαρίδι που οι εργαζόμενοι πρέπει να γρήγορα να αποτινάξουν από πάνω τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις(2007-01-30 00:00:00.0)
Η αστική στρατηγική για την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα(2006-05-28 00:00:00.0)
Τα πάντα για τη «Λισαβόνα»(2006-01-24 00:00:00.0)
Πιο αντιλαϊκά και αντιδραστικά(2004-11-06 00:00:00.0)
Κι είμαστε ακόμα στην αρχή...(2004-03-12 00:00:00.0)
Ανατροπές - ξεπούλημα - εκμετάλλευση(2004-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ