Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Πιο αντιλαϊκά και αντιδραστικά

Τις προϋποθέσεις για να επιταχύνουν την υλοποίηση της «στρατηγικής της Λισαβόνας» έθεσαν οι «25», ενισχύοντας ταυτόχρονα την αυταρχική θωράκιση της ΕΕ, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας

Απαραίτητη η λεγόμενη οικογενειακή φωτογραφία

Eurokinissi

Απαραίτητη η λεγόμενη οικογενειακή φωτογραφία
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).-

Τα επόμενα βήματά τους για την επιτάχυνση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης προετοίμασαν οι ηγέτες της ΕΕ χτες και προχτές στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση των πολύμορφων μηχανισμών καταστολής, στο όνομα βέβαια της προληπτικής αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας».

Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να δώσουν «νέα ώθηση» στη «στρατηγική της Λισαβόνας», λαμβάνοντας σειρά μέτρων ώστε στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής του 2005 να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα.

Κατέστησαν όμως σαφέστατο το πλαίσιο που θα κινηθούν, εκφραζόμενοι με κολακευτικά λόγια για την «έκθεση Κοκ», που συνέταξε ομάδα εμπειρογνωμόνων από την προεδρία του πρώην Ολλανδού πρωθυπουργού Βιμ Κοκ. Η «έκθεση Κοκ» θέτει συγκεκριμένους δείκτες - κλειδιά στους οποίους θα «βαθμολογούνται» (!) κάθε τρεις μήνες τα κράτη - μέλη, ενώ οι «επιδόσεις» τους θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στις σχέσεις τους με την ΕΕ, χωρίς να αποκλείονται και οι κυρώσεις κατά τα πρότυπα του Μάαστριχτ.

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν παρέλειψαν να ζητήσουν τη συνδρομή των «κοινωνικών εταίρων», αναγνωρίζοντας «τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν, ιδίως όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας και την προετοιμασία για τις επερχόμενες αλλαγές».

Παράλληλα, επαναβεβαίωσαν ότι η υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας αποτελεί «κεντρική συνιστώσα της πολιτικής της ΕΕ». Ανέθεσαν στην Κομισιόν να υποβάλει έκθεση με τις «απαραίτητες προτάσεις» για την ενδιάμεση επανεξέταση της στρατηγικής της Λισαβόνας μέχρι το Γενάρη του 2005, ώστε να αποφασιστούν στο έκτακτο συμβούλιο το Μάρτη.

Παράλληλα, οι ηγέτες των «25» αποφάσισαν ότι «είναι καιρός να θεσπιστεί νέο πρόγραμμα ασφάλειας και δικαιοσύνης». Πέντε χρόνια μετά από αυτό του Τάμπερε.

Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε το λεγόμενο Πρόγραμμα της Χάγης, το οποίο επισυνάφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων, προφανώς για να εκφραστεί η έμφαση που αποδίδουν γι' αυτό.

Με βάση τους προσανατολισμούς ή τους στόχους που θέτει το πρόγραμμα της Χάγης, καλείται η Κομισιόν «να υποβάλει το 2005 σχέδιο δράσης με προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιάγραμμα για την έγκριση και εφαρμογή τους».

«Στόχος του προγράμματος της Χάγης», αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, «είναι να βελτιωθεί η κοινή ικανότητα της Ενωσης και των κρατών - μελών της», ώστε «να ρυθμίζουν τα μεταναστευτικά ρεύματα και να ελέγχουν τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης, να καταστέλλουν την τρομοκρατική απειλή, να αξιοποιούν το δυναμικό της "Ευρωπόλ" και της Eurojust (σ.σ. Δικαιοσύνης), να προωθούν περαιτέρω την αμοιβαία αναγνώριση δικαστικών αποφάσεων και πιστοποιητικών...».

Τους στόχους αυτούς υπηρετεί και η δημιουργία «ενός κοινού συστήματος ασύλου», το οποίο θα καθορίζει κοινές διαδικασίες και ενιαίο καθεστώς για τα άτομα στα οποία θα χορηγείται άσυλο.

«Κεντρικό στοιχείο (σ.σ. του προγράμματος της Χάγης) στο εγγύς μέλλον θα είναι η πρόληψη και η καταστολή της τρομοκρατίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας καλούνται τα κράτη - μέλη «να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας όχι μόνο για να αντιμετωπίζουν απειλές κατά της ασφάλειάς τους, αλλά και για την προάσπιση της εσωτερικής ασφάλειας των άλλων κρατών - μελών». Επίσης πρέπει «να θέσουν αμέσως υπόψη των αρμόδιων αρχών και των άλλων κρατών - μελών τις πληροφορίες που διατίθενται στις υπηρεσίες τους όσον αφορά απειλές κατά της εσωτερικής ασφάλειας των άλλων κρατών - μελών».

Στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της «παράνομης μετανάστευσης» ζητείται η υιοθέτηση εναρμονισμένων λύσεων για τα «βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία και σε βιομετρικά δεδομένα» (φακέλωμα). Τα κράτη - μέλη καλούνται να προχωρήσουν χωρίς χρονοτριβή στην «ενσωμάτωση βιομετρικών αναγνωριστικών στοιχείων στα ταξιδιωτικά έγγραφα, στις θεωρήσεις, στις άδειες διαμονής, στα διαβατήρια των πολιτών της ΕΕ». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη «διαχείριση κρίσεων εντός της ΕΕ με διασυνοριακές επιτροπές» (!), ενώ υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο για τη δικαιοσύνη, το ίδιο αυταρχικό και αντιδραστικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε δημοκρατικά ούτε άλλα δικαιώματα χωράνε στην ΕΕ(2019-03-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-05-13 00:00:00.0)
Υπέρ του ίσου(!) φακελώματος...(2006-12-06 00:00:00.0)
«Τρομοκρατικές» προτεραιότητες(2005-09-08 00:00:00.0)
Το κεφάλαιο εντέλλει, οι κυβερνήσεις υλοποιούν(2004-12-25 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ευρω-καταστολή(2004-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ