Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ζητά κομμάτι από την ιρακινή «πίτα»

Την ταύτισή τους με τη γραμμή του «κακού» Μπους στο ζήτημα του Ιράκ επιβεβαίωσαν, χτες, οι αρχηγοί των 25 κρατών-μελών της ΕΕ. Στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, δημοσιοποίησαν δήλωσή τους, όπου καταδικάζουν την ιρακινή αντίσταση στους κατακτητές, ζητούν κομμάτι από τις «μπίζνες» που γίνονται ήδη πάνω στα πτώματα των Ιρακινών αμάχων και δεσμεύονται να βοηθήσουν τη διορισμένη από τις ΗΠΑ ιρακινή «κυβέρνηση», ώστε να στήσει τους μηχανισμούς διοίκησης και «δικαιοσύνης» που τους χρειάζονται...

Στην απόφαση-δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «για τη σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ιράκ», τονίζεται ότι «η ΕΕ στο σύνολό της θα πρέπει να συμπράξει με την προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση και τον ιρακινό λαό». Μιλά για ανάγκη «ενθάρρυνσης» της «διαδικασίας ανασυγκρότησης του Ιράκ με βάση τη συμμετοχή όλων». Με άλλα λόγια και πέρα από τη διπλωματική γλώσσα, ζητά κομμάτι από τα έργα ανοικοδόμησης των ιρακινών υποδομών, των κατεστραμμένων μετά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς τους από τη «Συμμαχία των Προθύμων». Τη λυκοφιλία, όπου συμμετέχουν και αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την ομηρία και τις δολοφονίες, οι οποίες διαπράχθηκαν στο Ιράκ. Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι το κύμα τρομοκρατικής βίας στο Ιράκ επιτείνει τα δεινά του ιρακινού λαού και παρακωλύει την πολιτική πρόοδο και την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας». Δηλαδή, ως μια σύγχρονη «Ιερά Συμμαχία» και με τη γνωστή μετερνίχια λογική, βαφτίζει την αντίσταση του ιρακινού λαού «τρομοκρατία», και επιμένει να αναδεικνύει τις ενέργειες ορισμένων μικροομάδων, αποσιωπώντας τα πραγματικά αίτια των όσων συμβαίνουν σήμερα στο Ιράκ: Την ιμπεριαλιστική επίθεση, την αιματοβαμμένη κατοχή, το χαμό δεκάδων χιλιάδων αμάχων από τους «πολιτισμένους» και «πασιφιστές» κατακτητές, την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εκμετάλλευση των ανθρώπων.

Στη δήλωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βάζει και πρόγραμμα στις επόμενες κινήσεις του σχετικά με το Ιράκ: «Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να αποσταλεί έως τα τέλη Νοεμβρίου 2004, προκειμένου να συνεχίσει το διάλογο με τις αρχές του Ιράκ, να ξεκινήσει τον αρχικό σχεδιασμό για μια ενδεχόμενη ολοκληρωμένη αποστολή αστυνόμευσης, κράτους δικαίου και πολιτικής διοίκησης, η οποία αναμένεται να αρχίσει μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2005 (σ.σ.: για νέα ιρακινή κυβέρνηση), και ειδικότερα να αξιολογήσει τις επείγουσες ανάγκες της αποστολής αυτής στον τομέα της ασφάλειας».

Αρα η ΕΕ ετοιμάζεται να στεριώσει το πόδι της στο Ιράκ ξεκινώντας τις αποστολές «εμπειρογνωμόνων»- «ειδικών», που θα καθοδηγήσουν τους συνεργαζόμενους μαζί της Ιρακινούς, στο πώς να στήσουν την αστυνομία τους, την ιρακινή Δικαιοσύνη και τους λοιπούς μηχανισμούς καταστολής. Μηχανισμούς διοίκησης και επιβολής της θέλησης της σημερινής άρχουσας τάξης στην πολύπαθη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ