Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΚΕ
Οι συσπειρώσεις να αποκτήσουν πόδια στη βάση

Με αυξημένη απαιτητικότητα στην πορεία για το 17ο Συνέδριο του Κόμματος, για την ισχυροποίηση του Κόμματος πολιτικά - ιδεολογικά - οργανωτικά, αποφάσισε να προχωρήσει η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ στη συνεδρίαση, που πραγματοποίησε για τη συζήτηση των Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Η δουλιά που έγινε ήταν προσανατολισμένη στη μεταφορά της εμπειρίας από την κομματική δράση και το μαζικό κίνημα, στη διατύπωση προτάσεων και μέτρων που θα συμβάλλουν στο κύριο ζήτημα: Την ισχυροποίηση της Οργάνωσης και του Κόμματος.

Οι τοποθετήσεις έγιναν πάνω σε κεντρικά ζητήματα των Θέσεων που στοιχειοθετούνταν από συγκεκριμένα παραδείγματα. Μέσα από την αυτοκριτική για τη συλλογική δράση του οργάνου αναδείχτηκαν αδυναμίες και φωτίστηκαν πλευρές της δουλιάς, που αν βελτιωθούν ουσιαστικά, θα δώσουν ώθηση στην υλοποίηση του πολιτικού στόχου, όπως τονίστηκε. Εντονο εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον των μελών της Επιτροπής Περιοχής, να προχωρήσει προς τα κάτω στοχοπροσηλωμένα και καλά οργανωμένα η δουλιά, ώστε να συμβάλει, ουσιαστικά, στην υλοποίηση των στόχων που θέτουν οι Θέσεις για το 17ο Συνέδριο.

Στην εισήγηση του οργάνου, που παρουσίασε ο Θόδωρος Γουλής, Γραμματέας Περιοχής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνεται πως, από τη δουλιά που έχει γίνει, φαίνεται πως καταβάλλεται καλή προσπάθεια για την αφομοίωση των Θέσεων. Ομως - τόνισε - χρειάζεται μελέτη και εμβάθυνση, προσανατολισμένη στο κύριο ζητούμενο. Επιδίωξη της ΚΕ - σημείωσε - είναι να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τις Θέσεις που να «πατάει» στην πείρα της Οργάνωσης. Σε σχέση με το ζητούμενο της «ενιαίας αντίληψης», επισήμανε ότι η στρατηγική του Κόμματος δεν είναι κάτι το «θεωρητικό», αλλά αφορά στην καθημερινή πολύπλευρη δράση της Οργάνωσης και την οποία πρέπει να διαπερνά.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε σχετικά παραδείγματα, όπως η δουλιά στην εργατική τάξη της περιοχής για να σημειώσει: Εχουν γίνει σημαντικά βήματα, που όμως δεν πρέπει να αφήνουν ικανοποιημένη την Οργάνωση, γιατί ο συνολικός προσανατολισμός ήταν σταθερός και τα αποτελέσματα ήταν κάτω από τις δυνατότητες. Σχετική είναι η αδυναμία της Οργάνωσης να παρακολουθεί, να καταγράφει και να παρεμβαίνει στις εξελίξεις της περιοχής με συνέχεια και συνέπεια (π.χ. αλλαγές στην ταξική σύνθεση της κοινωνίας στην περιοχή, ταξικές διαφοροποιήσεις, προλεταριοποίηση μικρομεσαίων στρωμάτων, το σοβαρό ζήτημα της ανεργίας). Επρεπε, πρόσθεσε, να οξύνει την αντιπαράθεση με άλλες δυνάμεις και απέναντι στους μηχανισμούς του κράτους και την εργοδοσία. Επισήμανε την καθυστέρηση στην κομματική οικοδόμηση σε εργασιακούς χώρους, όπως στην Κέρκυρα, όπου οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι χιλιάδες ή στα Γιάννενα όπου υπάρχουν γύρω στους 3.000 εργοστασιακούς εργάτες. Τέλος, είπε, οι Θέσεις της ΚΕ επιβεβαιώνονται από την πείρα και την κατάσταση της Οργάνωσης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε εκτιμήθηκε ότι υπάρχει θετική εμπειρία σε περιπτώσεις και τομείς δουλιάς στο Κόμμα και στο κίνημα στους νομούς. Βασικά σημεία της συζήτησης ήταν η αδυναμία ενιαίας αντίληψης και δράσης με βάση το Πρόγραμμα του Κόμματος. Η έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης της δουλιάς με σωστό προσανατολισμό, η γενίκευση της πείρας με τη συλλογική επεξεργασία των οργάνων. Η αναγκαιότητα λειτουργίας των βοηθητικών Επιτροπών και της ζωντανής λειτουργίας της ΚΟΒ, η κομματική οικοδόμηση κλπ.

Απασχόλησε το θέμα της ανανέωσης της κοινωνικής και ηλικιακής σύνθεσης των ΚΟΒ και των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην ταξική σύνθεση του πληθυσμού (π.χ. Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Γιάννενα και Κέρκυρα). Η αντίσταση στον τρόπο ζωής και το ήθος που θέλει να επιβάλει ο καπιταλισμός και τα επιτελεία του. Η αναγκαιότητα ολόπλευρης βοήθειας του Κόμματος προς την ΚΝΕ λαμβάνοντας υπόψη τους νέους όρους ζωής και συνθήκες εργασίας της νεολαίας, την απειρία της στο κίνημα.

Για το μαζικό κίνημα και τις συσπειρώσεις τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι, όπου ο προσανατολισμός ήταν σωστός είχαμε αποτελέσματα. Τέλος, τονίστηκε η αξία της ιδεολογικής δουλιάς που πρέπει να συνδέεται με την πολιτική δράση.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, σημείωσε την αναγκαιότητα εμβάθυνσης και μεταφοράς εμπειρίας για το κύριο που βάζουν οι Θέσεις της ΚΕ, δηλαδή την ισχυροποίηση του Κόμματος ιδεολογικά - πολιτικά - οργανωτικά και το σημαντικότερο, να βγει το ΚΚΕ πιο ενισχυμένο. Εχει σημασία να κατανοείται βαθύτερα γιατί το θέλουμε το Κόμμα. Το Κόμμα - είπε - παλεύει για να δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις για την ανατροπή του καπιταλισμού, για τη σοσιαλιστική κοινωνία. Για να μπορεί, όμως, να παλεύει ανειρήνευτα σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει ιδεολογικά να στέκεται απέναντι στις επιθέσεις της αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού. Να δημιουργεί προϋποθέσεις για συσπειρώσεις και, παραπέρα, συμμαχιών για την ανατροπή του καπιταλισμού. Αν το κατανοήσουμε αυτό τότε θα καταλάβουμε και την αναγκαιότητα της ισχυροποίησής του. Γιατί χρειάζεται να δώσουμε βάρος στην κομματική οικοδόμηση.

Για αποτελεσματική δουλιά στην εργατική τάξη τόνισε την ανάγκη όλες οι εργατικές δυνάμεις να είναι σε αντίστοιχες ΚΟΒ των εργασιακών χώρων και οι δυνάμεις της ΚΝΕ να ενταχθούν στη δουλιά αυτή. Οι οργανώσεις πρέπει να βλέπουν τη δουλιά στη νεολαία, όχι γενικά και αόριστα αλλά με προσανατολισμό στο άμεσο μέλλον του Κόμματος.

Τέλος, συμπλήρωσε, οι συσπειρώσεις που έγιναν θα πρέπει «να αποκτήσουν πόδια» στη βάση και να μπορούν να μπολιάζουν πλατιές μάζες με την αντίληψη της κοινωνικής συμμαχίας. Αν δε συμβάλλουμε στην ενότητα της εργατικής τάξης και στην ενίσχυση της παρέμβασης για την αλλαγή των συσχετισμών στα κινήματα, δε θα καταφέρουμε να κινήσουμε πλατιές μάζες, πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ