Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αχόρταγοι...

Γρηγοριάδης Κώστας

Αυτό κι αν είναι πρόκληση! Την ώρα που η τιμή του σταριού είναι φέτος μειωμένη κατά 25% σε σχέση με πέρσι κι ενώ κοντά στο 1.000.000 τόνοι της ελληνικής σοδειάς παραμένουν αδιάθετα στις αποθήκες των παραγωγών, λόγω των εισαγωγών από άλλες χώρες, κάποιοι ζητούσαν νέα αύξηση της τιμής του ψωμιού! Κι αυτό, όταν το ψωμί πάει να γίνει «είδος πολυτελείας» για τον φτωχό Ελληνα, αφού ένα καρβέλι - ονομάζεται μισόκιλο, αλλά ζυγίζει από 350 - 400 γραμμάρια - κοστίζει 65 - 70 λεπτά του ευρώ. Μια οικογένεια μπορεί να χρειάζεται 2 - 3 ψωμιά την ημέρα, που σημαίνει πως υποχρεούται να πληρώσει περί τα 2 ευρώ, τα οποία, ως καθημερινό έξοδο, δεν είναι και λίγα.

Αν τώρα θέλουμε να δούμε ποιος κερδίζει σ' όλη την πορεία που το στάρι γίνεται αλεύρι και μετά ψωμί δεν έχουμε παρά να σημειώσουμε ότι ο παραγωγός πουλάει το προϊόν του 12 - 15 λεπτά το κιλό κι ο φούρνος πουλάει ένα «καθαρό» κιλό ψωμί 1,60 - 1,70 ευρώ. Απ' το δεκαπλασιασμό - και βάλε - της τιμής κατά τη διαδρομή είναι φανερό ότι επωφελούνται οι «ενδιάμεσοι» αλευροβιομήχανοι και μεγαλοψωμάδες και χάνουν οι «ακρινοί» παραγωγοί και καταναλωτές...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ